Bagsiden af Kinas fremadstormende økonomi er de over 100 millioner industriarbejdere, der arbejder under helt urimelige vilkår - typisk på spartanske fabriksejendomme, hvor de både arbejder og bor. Et af de firmaer, der er kommet i fokus på grund af dårlige arbejdsforhold, er det taiwanesiske selskab Hon Hai Precision Industry Co., nok bedre kendt under navnet Foxconn. Foxconn har hundrede tusindevis af ansatte i Kina. Deres største fabrik ligger i Shenzhen i det sydlige Kina, og er et kæmpemæssigt område på 3 kvadratkilometer. Fabrikken har 300.000-400.000 ansatte. Vel og mærke arbejdere der bor på fabrikkens område, der derfor i sig selv er en hel by, men alt hvad dertil hører. Blandt andet har de deres egen TV-station, brandstation, hospital etc.

Dårlige arbejdsforhold

Foxconn er kommet i vælten, på grund af de dårlige forhold der er på fabrikken, hvor der blandet andet har været en række selvmord relateret til dårlige arbejdsforhold. Da Apples iPads og iPhones blandt samles hos Foxconn, er Apple kommet i skudlinjen og gjort til ansvarlig for elendigheden. Der skal ikke herske tvivl om, at der hersker elendighed, og at det slet ikke er rimeligt at skulle arbejde under de arbejdsvilkår, der fortælles om. Det kan på ingen måde forsvares. I sin iver for at ændre situationen, skal man dog bare passe på, med at pege fingre af de forkerte.

Alle de store samarbejder med Foxconn

Apple er nemlig langt fra de eneste, der får produceret deres elektronik hos Foxconn. Foxconns kunder tæller blandt andet følgende: Acer, Amazon, Asus, Dell, HP, Intel, IBM, Lenovo, Microsoft, Motorola, Nintende, Nokia, Panasonic, Phillips, Samsung, Sharp, Sony og Toshiba.

Alligevel er det Apple, som får skylden til trods for, at ingen af de store elektronik producenter i virkeligheden kan sige sig fri. Apple har endda, som den første og eneste teknologivirksomhed, indledt et samarbejde med Fair Labor Association, der skal sikre bedre arbejdsvilkår hos Apples underleverandører. Det har ingen af Apples konkurrenter gjort. Apples topchef, Tim Cook, har i meget kraftige vendinger taget afstand fra urimelige arbejdsvilkår, så der er ingen tvivl om, at Apple tager kritikken alvorligt - og gør noget for at ændre på tingene.

Lad ikke Apple-hetzen skygge for den virkelige diskussion

Kritikken af Apple er omend ikke forfejlet, så i hvert fald alt, alt for ensidig. Det går nemt hen og bliver usaglig Apple-hetz, der så kommer til at dække for de virkelige problemer, som alle de store er fælles om at være medansvarlige for, nemlig at vores forbrugs-kultur har en bagside tusinder af kilometer væk. Om den skyldige så er den kinesiske stat, Foxconn, elektronikproducenterne eller i virkeligheden os forbrugere, kan man nok diskutere her fra og til juleaften uden at kunne blive enige om.

Diskussionen er dog vigtig - og desto mere ærgeligt er det, at det for visse personer virker som om, at det er Apple-kritikken, der er det væsentligt, og ikke de kinesiske arbejderes vilkår. Las os få debatten tilbage på sporet.

Scroll ned for at se kommentarer