Det Content Delivery Network (CDN) der i vinters var der rygter om, at Apple ville lave, er nu blevet til virkelighed. Det skriver ArsTechnica. Et CDN er et system af severe placeret i datacentre over hele jorden. Ideen er, at få distribueret indholdet så lokalt som muligt.

Tidligere benytte Apple blandt andet et CDN der hedder Akamai. Det er et af verdens absolut største med 140,000 servere i 87 lande. På en normal dag står Akamai for 15-30% af verdens internettrafik. De leverer i gennemsnit svimlende 10.000 Gbit data per sekund. Stort set samtlige af verdens største hjemmesider og indholdsleverandører er kunder hos Akamai. Det gælder også Apple, der altså nu også har lavet sit eget CDN. Ifølge oplysningerne kan det levere "adskillige terabits per sekund". I starten vil Apples CDN kun blive brugt til at levere OS X- og iOS-opdateringer. "Kun" skal her tages med en alvorlig gran salt. Da Apple frigav iOS 7 sidste efterår, blev der leveret 100.000.000 GB data i de efterfølgende 24 timer. Lige efter frigivelsen kom op mod 25% af verdens samlede internettrafik fra Apple. Det er med andre ord voldsomme datamængder Apple ender afsted.

Det er formodentligt også planen, at data fra App Store og iTunes Store, skal leveres via Apples eget system, men indtil videre sker det stadig via Akamai.

Sådan virker et CDN

CDN’et har lokale kopier af data liggende, og sørger for distributionen. Pointen er, at det for brugerne er helt usynligt hvad der foregår. Vi besøger apple.com og behøver ikke tænke mere over, hvor data er placeret rent fysisk, men får bare data serveret fra det nærmeste sted. CDN er ikke kun en fordel for brugeren, det sparer også en masse global internettrafik på tværs af lande og verdensdele, fordi det meste data kan hentes lokalt.