Et af de mest debaterede-Apple emner sidste år var rygterne om en iPhone med safirglas. Som bekendt var Apple involveret i en produktion af safir, men det gik helt galt og samarbejdspartnere gik konkurs på grund af manglende leveringer i tilstrækkelig høj kvalitet. I år kom så det første Apple-produkt med en safirskærm. Det var dog ikke en iPhone, men Apple Watch.

Safir er verdens næsthårdeste krystal efter diamant, og derfor ekstrem ridsefast, men at ridsefastheden kommer med en pris, viser en ny test fra DisplayMate. De har sammenlignet to forskellige Apple Watch. Det ene med safirglas (Apple Watch) og det andet med såkaldte Ion-X-glas (Apple Watch Sport). Selve den underliggede skærm er i begge tilfælde den samme OLED-skærm. Det er alene skærmens dækglas, der er forskelligt.

Safir-glas har flere refleksioner

Ser man bort fra modstandsdygtigheden overfor ridser, er Ion-X safir overlegent på samtlige målte punkter. Mest tydeligt er det, at safir reflekterer meget mere lys. Faktisk reflekterer safir hele 74% mere af det omgivende lys end Ion-X gør. De målte tal er 4,7% henholdsvis 8,2%. Begge dele er meget tæt på hvad de to materialer reflekterer alene, så der er altså ikke tale om, at refleksionen skyldes selve skærmen eller andre ting. Den stammer alene fra selve materialet, og de optiske egenskaber det har fra naturens side.

Safir har dårligere kontrast

I mørkere omgiveser, vil man ikke kunne se den store forskel på de to materialer, men i takt med at lysniveauet stiger, vil der være en tydelig forskel i de to testede ures kontrastforhold. Ved 500 lux, der svarer til almindelig indendørs belysning, er konrastforholdet for Ion-X være faldet fra 100 til 64, men det for safir er faldet til 38. Går man til 2.000, der svarer til udendørs i skyggen, vil kontrastforholdet være faldet til 17 og 10. Ved 10.000 lux, fuld sol, er tallene 3 og 2.

Ion-X klarer sig bedst

Begge ure er altså ret hæmmede af det omgivende lys, når det handler om skærmens kontrast, men det er tydeligt, at Ion-X klarer sig meget bedre end safir. Som man kan se på billedet øverst er der markant forskel. Uret med safir-glas er betydeligt sværere at at se end uret med Ion-X.

Dette viser også meget godt, hvorfor det ikke bare er man putter en safir-skærm i en iPhone. Selv hvis man kan overkomme de fysiske problemer med at producerer tilstrækkelig rene og store krystaller, vil materialets optiske egenskaber i sig selv være ringere end normalt smartphoneglas.

Scroll ned for at se kommentarer