De mest skarpsindige læsere husker husker måske Richard J. Ditzik. En gammel mand der i foråret 2010 lagde sag an mod Apple, fordi han mante at have patent på smartphonen. Ditzik fik nemlig i 2006, nogle måneder før præsentationen af iPhonen, patent på en håndhold enhed, der kombinerer en computer med kommunikation via et trådløst netværk. Et forholdsvist vagt patent, som aldrig er resulteret i et egentligt produkt.

Vi havde selv glemt Hr. Ditzik, og egentligt kategoriseret ham sammen med en anden mærkelig anklage, men nu viser det sig, at retssagen faktisk blev til noget, og nu netop er overstået.

Anklagerne mod Apple blev selvfølgelig fejet af bordet, blandt andet fordi Apple hev deres Newton-tablet fra 1993 frem og altså kunne vise, at Ditzik ikke havde en ny ide i 2006. Ideen i Ditziks patent, var ikke en han selv havde fået - han havde bare beskrevet et eksisterende produkt. Formodentligt i et forsøg på at lave nogle hurtige penge. Ditzik er altså ikke en gang en patenttrold, da hans patent ikke er det papir værd, det er skrevet på.

Historien stopper dog ikke her. For Apple var faktisk tæt på at tabe sagen. Juryen, som normalt altid skal komme med en enstemmig afgørelse, måtte spørge dommeren i sagen om lov til i stedet at lade den afgøre ved en flertalsafstemning. I tre dage forhandlede de uden at kunne nå til enighed. Der er med andre ord folk i juryen, der har holdt så stejlt på, Ditzik havde ret, at de ikke kunne nå til enighed. Sagen er da også flere steder blevet fremlagt som Davids kamp mod Goliat. Som den store stygge virksomhed, der tryner den lille jævne mand. Ditzik har med andre ord fået sympati alene fordi han er den lille mand. Til trods for at alle i juryen erkender, at hans patent ikke var noget værd, mente flere, at de alligevel følte, at de måtte forsøge at hjælpe ham. Eller sagt på en anden måde, har Apple på forhånd været set som skurken i denne sag, alene fordi de var den store.

Det er ret interessant sag at se, hvilke mekanismer der gør sig gældende i disse sager, hvor helt almindelige mennesker virker som jury på et felt, de ikke nødvendigvis har nogen forstand på. Men interessen er nok mere på det psykologiske plan end det tekniske, så vi stopper bare med ordene: Når Apple er tæt på at tabe så oplagt en sag, så undrer det ikke en, at patentretssagerne trækker ud i årevis.

Ditzik har i øvrigt lagt sager an mod en række andre selskaber inden for mobilbranchen.

Scroll ned for at se kommentarer

Onlime

Passer du godt på dine data?

Ville det ikke være surt at miste alle dine fotos fordi din iPhone går i stykker? Sørg for at tage backup nu! Onlime tilbyder ubegrænset backup af alle dine enheder i skyen.