AppleInsider har opdaget en patentansøgning fra Apple, hvori de beskriver en metode til administration af overførsler af digitale rettigheder mellem privatpersoner. I praksis vil det sige brugthandel med apps og bøger.

Et eksempel kunne være, at man havde købt et spil gennem App Store og efter at have gennemført det, ønsker at sælge det videre. Det forgår ved at man notificerer App Store, som herefter opdaterer de digitale rettigheder, så appen nu kan installeres af den person, men ønsker at sælge den til. Det er som sådan ikke selve appen, der skifter hænder, men retten til at afvikle den. Sælger kan ikke længere afvikle den, mens køber kan. Enkelt og lige til.

En anden metode kunne være, at sælgers enhed automatisk administrerer rettighederne, så App Store ikke skal gøre det. Apple beskriver også, hvordan der kan indføres mulighed for at brugtsalg kaster et beløb af sig til den oprindelige rettighedshaver.

Brugtsalg vil gå ud over nysalget

Det sidste er formodentligt nøgleordet i om det nogensinde bliver til noget. Brugtsalg vil fuldstændig tage brodden af nysalget, der vil falde drastisk. Der vil altid være en eller anden, som har købt en app, og som man kan købe den af "brugt" for ingen penge. Problemet i denne sammenhæng er, at brugt jo netop ikke er brugt. Der er tale om en 1:1 digital kopi. I virkelighedens verden ville det fysiske slid sætte en naturlig grænse for, hvor mange der kan læse en bog. I den digitale verden kan ét eksemplar i princippet gå hele verden rundt.

Apple har selvfølgelig tænkt på det. De beskriver derfor forskellige muligheder man kan sætte i værk. Det kunne være, at digitalt indhold ikke må sælges videre før man har ejet det i et bestemt antal måneder, eller at der sættes en mindste pris.

Apple vil skade deres egen forretning

Ved at indføre dette vil Apple formodentligt skade deres egen forretning, og forholdet til udviklerne, i så høj grad, at det ikke kan betale sig. Kilden til Apples popularitet blandt udviklere (som leverer apps, som gør iOS interessant) er at det er nemt at være kommerciel i App Store. Hvis ikke udviklerne kan tjene penge, så stopper lysten til at udvikle. Hvis ikke de kan tjene penge på salg af nye apps, så begynder de i stedet at tage penge for selve spilleriet. Den såkaldte freemium-model, der er forhadt af mange, vil brede sig endnu mere end vi ser i dag. Et brugtmarked for gratis apps, der koster penge at spille, er fuldstændig uinteressant.

Scroll ned for at se kommentarer

Onlime

Passer du godt på dine data?

Ville det ikke være surt at miste alle dine fotos fordi din iPhone går i stykker? Sørg for at tage backup nu! Onlime tilbyder ubegrænset backup af alle dine enheder i skyen.