Noget tyder på at Apple vil til at udvikle deres egne GPU'er. GPU er en forkortelse for Graphics Processing Unit eller på dansk grafikprocessor. I dag bruger Apple en såkaldt PowerVR GPU udviklet af firmaet Imagination Technologies. Denne GPU sidder sammen med Apples egen CPU, hovedprocessoren, i de A-chips der er i alle Apples iPhones og iPads. Det skal være slut nu.

I hvert fald meddeler Imagination Technologies i en pressemeddelelse, at Apple har opsagt samarbejdet for i stedet at benytte egen teknologi. Apple har ifølge Imagination udviklet deres egen GPU og har derfor ikke længere brug for Imaginations teknologi. Noget vi i øvrigt tidligere har set for CPU'ens vedkommende. I den første iPhone brugte Apple en CPU fra Samsung, men er siden gået over til selv at udvikle den. Imagination Technologies udmelding har i øvrigt fået selskabets aktiekurs til at styrtdykke med næsten 70%. Apple er Imaginations klart største kunde, og har årligt betalt omkring 600 millioner kroner for at licensere deres teknologi.

Apple vil lave bedre grafikchips end markedet kan tilbyde i dag

Apple har de seneste år opbygget ekspertise i at udvikle chips. Apple har opkøbt andre firmaer og hyret ledende medarbejdere fra flere at de store traditionelle GPU-producenter som Nvidia, AMD. Det har udmøntet sig i egne CPU'er, en række co-processorer og nu er GPU'er altså næste skridt.

For menigmand er Apples skridt mere interessant end det måske lyder. Imagination er nemlig kendt for at levere branchens kraftigste mobile GPU'er. Hvis Apple opsiger en aftale, må det være fordi de mener at de selv kan lave noget der er bedre. Noget rygterne i branchen da også taler om. Igen noget vi har set før. Da Apple begyndte at udvikle deres egen CPU betød det også en markant ydelsesfremgang sammenlignet med den hyldevare konkurrenterne bruger. På papiret er specifikationerne ens, men Apples chips er i en klasse for sig i praksis.

Kan være klar allerede i næste iPhone

Imagination er selvfølgelig mindre begejstrede for Apples skridt og har bedt Apple dokumentere at Apple ikke benytter teknologi ejet af Imagination. Noget Apple har afvist, da Apple selvfølgelig ikke ønsker at afsløre hvad de har fundet på. Man kunne godt forestille sig at Imagination vil hive Apple i retten. Det vil i givet fald være lidt pudsigt eftersom Apple er en af Imaginations største aktionærer med en ejerandel på omkring 10%. Sidste år var Apple endda i forhandlinger om at overtage Imagination 100%, noget der at uvisse årsager løb ud i sandet. Planen var givetvis at GPU-udviklingen også fremover skulle foregå i regi af Imagination, men under Apples kontrol. Nogle spekulerer i at grådighed pressede prisen på Imagination for højt op. Da Apple ikke har villet opgive kontrollen, har de i stedet valgt at fyre Imagination og klare tingene selv.

Det store spørgsmål er hvornår Apple er klar med deres egen GPU. Imagination meddeler at Apple vil være helt væk som kunde inden for to år tid, men i princippet kan det sagtens ske allerede i den kommende iPhone. De to år referer så mere til de eksisterende enheder. Det passer fint med at de bliver i Apples sortiment et par år endnu.

Scroll ned for at se kommentarer