Ifølge Appleinsider har Apple tabt et sagsanlæg fra VirnetX, og er blevet idømt at betale $368,2 millioner svarende til 2,1 milliarder kroner. VirnetX har sagsøgt Apple for patentovertrædelser relateret til netværkspatenter, som Apple er blevet beskyldt for at have brugt i blandt andet FaceTime.

VirnetX havde oprindeligt krævet $900 millioner, men dommeren kom altså kun frem til lidt over en tredjedel af det beløb. VirnetX vandt i 2010 i en lignende sag mod Microsoft, hvor de fik $200 millioner, og har også lagt sager an mod selskaber som Cisco and Avaya.

Der er en del mystik omkring selskabet VirnetX. I 2010 hævdede Microsoft, at VirnetX var dannet udelukkende med det formål at sagsøge Microsoft. Der er ingen tvivl om, at VirnetX ikke driver nogle reelle aktiviteter, men udelukkende tjener deres penge på patentretssager. Det man i USA kalder Non Practicing Entity. Spørgsmålet er hvem, der står bag. Ifølge anewdomain.net kunne det meget vel være IBM og GE Capital, der altså skulle have oprettet et skuffeselskab til formålet. Formodentligt for ikke selv at komme i fokus.

Politikere vil gøre op med patenttrolde

Disse Non Practicing Entity-selskaber eller patenttrolde, som de også kaldes, har påkaldt sig negativ opmærsomhed i USA, hvor flere politikere vil stramme lovgivningen. Som det amerikanske retsvæsen er skruet sammen nu, betaler hver part altid sin egen andel af de juridiske omkostninger, uanset hvem der vinder sagen. Så selvom man ligger til en klar sejr, kan man være tvunget til forlig, da man ganske enkelt ikke har råd til at betale for en advokat. Det gør det meget nemt for store selskaber at tryne de små. To medlemmer af kongressen vil have lavet det om, så det altid er taberen af en sag, der skal betale omkostningerne, som vi kender det fra Danmark.

Det er estimeret, at retssager fra patenttrolde kostede teknologivirksomheder i USA $29 milliarder alene i 2011. Det svarer til 170 milliarder kroner. Penge som teknologivirksomheder betaler til selskaber der ikke driver nogle reelle aktiviteter.

Onlime

Passer du godt på dine data?

Ville det ikke være surt at miste alle dine fotos fordi din iPhone går i stykker? Sørg for at tage backup nu! Onlime tilbyder ubegrænset backup af alle dine enheder i skyen.