Apple har præsenteret regnskab for januar-marts-kvartalet 2016, og for første gang i mere en 10 år har Apple oplevet et fald i indtægterne sammenlignet med samme kvartal året før. Omsætningen nåede $50,6 milliarder, mens overskuddet blev $10,5 milliarder. Begge tal er dog inden for det Apple havde forventet, og stillet investorerne i udsigt. Også i det igangværende kvartal forventer Apple et fald sammenlignet med sidste år.

Årsagen til nedgangen skal primært findes i et fald i iPhone-salget, der udgør den største del af Apples forretning. Salget faldt fra 61,2 millioner til 51,1 millioner enheder (-16%). Mac-salget og iPad-salget faldt også, men udgør en mindre del af Apples økonomi.

Til gengæld går det godt for det Apple kalder "services", der dækker over salget i App Store, iCloud, musik og film etc. Det er steget med 20%. Specielt i App Store går det strygende. Salget er steget 35%. Nedgangen i Apples indtægter fra salg af musik ser også ud til at have stoppet efter at Apple Music er begyndt at få momentum. 13 millioner betalende kunder har Apples musiktjeneste nu.

Endnu bedre ser det ud for kategorien "andre produkter", hvor stærkt salg af Apple Watch har fået den til at stige med 30%. Kategorien dækker de i Apple-sammenhænge mindre produkter som Apple Watch, Apple TV og alt Apples tilbehør.

Som sagt var resultatet inden for det Apple forventede, og topchef Tim Cook udtrykker tilfredshed inden for de makroøkonomiske vilkår der har været. Han nævner valutakurser som en af udfordringerne, der har gjort Apples produkter dyrere uden for USA. Man skal heller ikke glemme at sidste år var ekstremt godt for Apple, så trods nedgangen er den overståede kvartal stadig Apples andet bedste januar-marts-kvartal nogensinde. Et overskud på hvad der svarer til næsten 70 milliarder kroner på tre måneder er da også en slags penge.

Oven på regnskabet faldt Apples aktier omkring 10%, men rettede sig siden noget op, og ligger nu omkring 6% nede.

Læs mere om Apples økonomi på investor.apple.com

Scroll ned for at se kommentarer