Apple præsenterer den nye M1-chip
Apple her løftet sløret for den chip, der skal sidde i Mac'en fremover. Den hedder M1 og er et monster, hvis man skal tro Apples oplysninger. Det er den mest avancerede chip, som Apple nogensinde har lavet og den første chip designet specielt til Mac'en.
M1 er det man kalder en system on a chip (SoC), hvilket vil sige at hele systemet - CPU, GPU, RAM etc. - er samlet i én chip. Det er den første chip til personlige computere, der er baseret på 5 nanometer-teknologi. Den indeholder verdens hurtigste CPU-core, når man måler på ydelsen per watt. Det vil sige at ingen andre computere kan levere samme ydelse med samme lave strømforbrug.
Meget hurtigere end tidligere Macs
M1 leverer op til 3,5 gange hurtigere CPU-ydelse og op til 6 gange hurtigere GPU-ydelse. Dette med en batteritid, der er op til dobbelt så lang som den seneste generation MacBooks. M1 leverer i det hele tager det største spring i ydelse nogensinde for en Mac.
Tidligere Macs (og Windows-PC'er for den sags skyld) har typisk været bygget med adskille chips, der løser hver deres opgave. Der er en CPU, en GPU, en chip til sikkerhed, I/O-chips med mere. Med M1 bliver det hele samt i en enkelt SoC. Derudover byder M1 på en fælles arbejdshukommelse for CPU, GPU etc. Det er også ked til at øge hastigheden.
Verdens hurtigste
M1 indeholder en 8-core CPU. Fire af kernerne er optimeret til høj ydelse og fire er dem er optimeret til at være energieffektive. De fire højydelseskernerne er er de kraftigste nogensinde i en chip med lavt strømforbrug. De fire andre kerne leverer fremragende ydelse, men med kun en tiendedel af strømforbruget. De yder nogenlunde det samme som den den nuværende generation dual-core MacBook Air, men med meget lavere energiforbrug. Det er dem der står for dagligdags ting som når man checket mails, browser på nettet etc.
M1 byder også på verdens hurtigste integrerede GPU med op til 8 kerner og Apples Neural Engine til maskinlæring med 16 kerner.
Pakket med særlig Apple-teknologi
Ud over dette er M1 pakket med specialdesignet Apple-teknologi som Apples egen billedbehandlingsprocessor, der giver bedre videoydelse; en ny Secure Enclave med formidabel sikkerhed; højtydende storage controller med indbygget kryptering for hurtigere SSD-ydelse; Apple designet Thunderbolt-controller med hastigheder op til 40 Gbps samt media engenes til kodning og dekodning af video og billeder.
M1 benytter en anden arkitektur end Intel og derfor skal apps skrives om. Indtil de er det, kan man benytte Apples værktøj Rosetta 2, der automatisk kan afvikle gamle Intel-apps på M1. Samtidig kan man installere alle iOS-apps på en M1-baseret Mac. M1 kan altså køre det hele, både det gamle, det nye og iOS-apps.