Et nyt Apple-patent er kommet frem i lyset. Det handler om ansigtsgenkendelse, og ideen er, at ens iOS-enhed ved hjælp af kameraet kan identificere den person, der bruger enheden, og dermed personligegøre for eksempel hjemmeskærmen, spillelister og så videre. Det vil sige, at man kan skifte brugerprofil på sin enhed helt automatisk uden at skulle logge ind og ud, huske kodeord etc. Enheden klarer det selv.

Apple har opkøbt ekspertise

Allerede i efteråret 2010 købte Apple det svenske firma Polar Rose for $29 millioner (165 millioner kr). Polar Rose har blandt andet udviklet flere værktøjer og teknologier relateret til ansigtsgenkendelse. Polar Roses hovedprodukt var en teknologi kaldet FaceCloud, der tilbyder ansigtsgenkendelse til sociale hjemmesider. Det kan for eksempel være en fotodelingsside, hvor man kan automatisk kan tagge billederne ud fra ansigterne.

Biometrisk adgangskontrol

Allerede dengang gættede vi her på iPhoneguide på, at Apple ville benytte ansigtsgenkendelse som biometrisk adgangskontrol, og det nye patent, som er dateret til juni 2010 viser, at Apple i hvert fald har overvejet muligheden. Der kan så være mange årsager til, at vi ikke har set noget til det siden. Den mest oplagte forklaring er, at Apple vurderer at teknologien simpelthen ikke er helt klar endnu - eller at vi simpelthen bare ikke har noget at bruge den til i praksis. Det har i hvert fald aldrig været Apples stil, at lancere nye funktioner bare for at virke freme i skoene.

I det hele taget kan man sige, at Apple først og fremmest skal have en velfungerende flerbrugerløsning på plads i første omgang. Før den del er klar, er ansigtsgenkendelse til brugerskift jo alligevel ubrugelig. Så måske er det der, den hænger lige i øjeblikket; Apple kan ikke få knækket koden til hvordan man laver en brugbar flerbrugerløsning. Der er dog ingen tvivl om, at det er en meget efterspurgt feature. Nok specielt på iPaden, som mange ikke anvender så personligt som deres telefon. Det ville være genialt, hvis ens iPad kunne sættes op til flere brugere - og da meget gerne helt automatisk via ansigtsgenkendelse.

Virker ikke særligt godt

Ansigtsgenkendelse på mobile enheder er ikke noget nyt. Vi har tidligere (maj 2011) beskrevet en jailbreak-løsning, der via iPhonens kamera skanner ens ansigt, og kun låser telefonen op, hvis man er godkendt. For omkring en måned siden fik Android en lignende funktion. Brugbarheden af begge disse er dog til at overse, da de for eksempel kan narres med et foto af et ansigt. Om Apples implementation af funktionen klarer det bedre, ved vi af gode grunde ikke. Måske er det problemer som disse, der er årsag til, at Apple ikke har lanceret muligheden.

Kilde: Patently Apple

Onlime

Passer du godt på dine data?

Ville det ikke være surt at miste alle dine fotos fordi din iPhone går i stykker? Sørg for at tage backup nu! Onlime tilbyder ubegrænset backup af alle dine enheder i skyen.