Telia kom lidt ind på problematikken omkring garanti og reklamationsret i forhold til jailbreak i deres seneste nyhedsbrev.

Modtager du ikke nyhedsbrevet, kan du se afsnittet omkring jailbreak her:

"Der har været mange diskussioner om, hvad det vil betyde for ens garanti og reparationsmuligheder, hvis man jailbreaker sin iPhone. Først og fremmest bortfalder den garanti, man ved lovligt køb af sin iPhone har fra Apple, hvis man jailbreaker sin iPhone. Men det betyder nødvendigvis ikke, at du ikke har mulighed for at få repareret din iPhone, hvis den går i stykker.

I Danmark er man ifølge lovgivningen sikret 2 års reklamationsret ved køb af en vare. Reklamationsretten frafalder ikke, selvom en iPhone bliver jailbreaket. Men jailbreak kan faktisk forringe dine reklamationsmuligheder.

Hvis du for eksempel pludselig oplever nedsat batterilevetid, og samtidig har downloadet programmer, der ikke er godkendt af Apple, så kan det godt være, at man vurderer, det skyldes de ikke godkendte programmer. I et sådan tilfælde kan reklamationsretten frafalde, og du kan derfor ikke få repareret eller udskiftet din iPhone. Disse sager afgøres altid efter et individuelt skøn, og derfor kan vi kun sige, at jailbreak kan have betydning for ens reklamationsmuligheder."

Telia ligger nogenlunde på linie med, hvad jeg slev tidligere har udtalt, nemlig at jailbreak i sig selv ikke afskærer en fra reklamationsretten, med mindre det er jailbreaket, eller følgerne heraf, der er skyld i de problemer man reklamerer over.

Apple tager dog nu skridtet videre. De har indsendt en 27 siders skrivelse til det amerikanske "U. S. Copyright Office", hvori de forklarer hvorfor jailbreak bryder Apples ophavsret. En af begrundelserne (såvidt jeg forstår uden at være jurist) er, at der anvendes copyright-beskyttet kode under jailbreaket, samt at kopiskyttelsen brydes, således at der kan installeres piratsoftware.

Jeg tror dette skridt er Apples svar, på at det for nylig blev endnu nemmere at installere piratsoftware på iPhonen, hvilket potentielt kan koste Apple dyrt. Får Apple medhold i, at det er ulovligt at jailbreake, vil de have mulighed for at retsforfølge dem, der laver jailbreaksoftwaren i et forsøg på at få det stoppet. Jeg tror ikke vi skal forvente, at Apple vil tage retslige skridt mod dem der jailbreaker.

Hvorvidt Apple får medhold, kan jeg ikke selv give noget bud på, men ud fra hvad jeg har læst forskellige steder, skulle det ikke være videre sandsynligt.

Onlime

Passer du godt på dine data?

Ville det ikke være surt at miste alle dine fotos fordi din iPhone går i stykker? Sørg for at tage backup nu! Onlime tilbyder ubegrænset backup af alle dine enheder i skyen.