I juli sidste år vedtog den amerikanske regering en undtagelse til den såkaldte “Digital Millennium Copyright Act”-lovgivning (DMCA), således det ikke længere var ulovligt at jailbreake eller unlocke sin smartphone, hvilket det tidligere havde været. DMCA siger ellers at der er ulovligt at bryde tekniske foranstaltninger der kontrollerer copyrightbeskyttede værker, men det blev telefoner altså undtaget fra, så længe ændringerne i softwaren ikke skete med det formål at kunne piratkopiere software.

Apple er dog ikke tilfredse og har kontaktet den amerikanske regering, fordi de mener at jailbreak-værktøjerne tilføjer uautoriseret kode i bootloaderen og operativsystemet, hvilket bryder med ophavsretten i disse programmer. Apples skridt er en reaktion på Sonys sagsanlæg mod den kendte iPhone-hacker Geohot, der også fordriver fritiden med at jailbreake Sonys Playstation 3. Apple vil altså påpege det absurde i, at man gerne må jailbreake sin iPhone, men ikke sin Playstation. Så er spørgmålet bare, om det betyder at jailbreak bliver gjort lovligt på andre enheder end telefoner, eller om det bliver gjort ulovligt på telefonerne igen, for Apples pointe om, hvorfor der skal være forskel er jo reel nok.

Man skal være opmærksom på, at DMCA ikke påbyder producenter som Apple, at gøre jailbreak eller unlock nemt. Det er fortsat helt i orden at Apple har tekniske foranstaltninger der skal forhindre de to ting. Det er ligeledes i orden, at Apple fortsat ikke vil lade garantien dække jailbrakede enheder. DMCA forholder sig alene til, at der ikke er noget rettighedsstridigt ved at jailbreake og unlocke sin telefon.

Kilde: wect.com

Onlime

Passer du godt på dine data?

Ville det ikke være surt at miste alle dine fotos fordi din iPhone går i stykker? Sørg for at tage backup nu! Onlime tilbyder ubegrænset backup af alle dine enheder i skyen.