Da Apple i januar 2007 lancerede den første Apple TV var markedet langt fra klar til den slags enheder. Det er først her 10 år senere at folk begynder at kunne se det smarte i indhold on demand.

Men hvad de færreste nok ved er at Apple TV faktisk bygger på en vision vi skal mere end 20 år tilbage for at finde. I 1994 begyndte Apple nemlig at teste en set-top box ikke helt ulig dem vi kender i dag. Den hed "Apple Interactive Television Box". På enheden kunne man se TV når man ville og endda spole i indholdet. Man kunne også deltage i interaktive TV-shows og det var planen at den også skulle fungere som spillekonsol.

Op til lanceringen blev enheden testet flittigt i både USA og Europa. I sidste øjeblik valgte Apple dog at geare ned, så enheden kom aldrig på markedet.

Alt var ellers parat. De sidste testede enheder var af produktionskvalitet og enheden var godkendt til salg af den amerikanske myndighed FCC. Sidst men ikke mindst var der udarbejdet en brugermanual. I manualen kan man i detaljer se, hvordan enheden virker og så ud. Vi var med andre ord langt ud over prototypestadiet. Enheden var så klar som man overhovedet kunne få den.

Tests i tusindevis

Et af de steder hvor Apple Interactive Television Box blev testet var på flere hoteller i Disneyland i Californien. Her blev op mod et par tusinde enheder installeret på værelserne. I Ipswich i England blev omkring 2.500 enheder installeret i private hjem.

Den dag i dag eksisterer der stadig masser af enheder - og der er jævnligt nogle til salg på brugtbørsen - men de virker ikke længere, da de er designet til at boote fra en tilhørende medieserver eller tjeneste, der ikke længere er operativ. Selve set-top boxen kører en nedskaleret udgave af Mac OS 7.1, men kan ikke boote færdig uden kontakt til den Oracle-server, der oprindeligt skulle stå for selve tjenesten.

Kom aldrig på markedet

Af en eller anden grund kom Apple Interactive Television Box dog aldrig på markedet. Hvorfor, ved kun Apple. Et gæt kunne være, at folk ganske enkelt ikke var klar til denne nymodens teknologi. Ellers også manglede enheden det sidste magiske touch, som tidlige Apple-chef, Steve Jobs, var kendt for at kræve af alt Apples udstyr.

Så når du i dag sidder og bruger din Apple Tv ved du nu, at visionen stammer tilbage fra starten af 1990'erne. Nogle gange er Apple bare langt forud for deres tid - eller også er de bare lang tid om at få tingene til at gå op i en højere enhed.

Læs også historien om Apples hemmelige spillekonsol.

Scroll ned for at se kommentarer