Apple lancerede for nylig lancerede en ny version af Apple TV med en Apple A5-processor, hvor den hidtige Apple TV havde en A4 processor. Apple A5 er en dual core processor, som vi kender fra iPad 2 og iPhone 4S. I Apple TV benyttes kun den ene af de to processorkerner. Det er dog ikke den eneste forskel. Endnu mere interessant er det, at chippen i Apple TV er en helt ny generation af chips. Hidtil har Apple brugt en 45 nanometer-variant i iOS-enhederne, men i Apple TV er de gået ned til 32 nanometer. Det betyder, at dele på chippen er meget mindre og at chippen derfor fylder mindre. A5-chippen i den nye Apple er omtrent 40% mindre end A5-chippen i iPhone 4S.

iPad 2 har fået ny opgraderet processor

Det er dog ikke kun i Apple TV. at Apple er gået over til at bruge en 32 nm A5-processor. Da Apple lancerede den nye iPad med A5X-processor, fortsatte de med at sælge den gamle iPad 2 med A5-processor. Nu bliver det en smule indviklet, så hold tungen lige i munden. Det viser sig nemlig, at "den nye iPad 2" ikke er den samme som "den oprindelige iPad 2". Apple er ikke blot fortsat med at producere en oprindelige iPad 2, men har opgraderet den. Den har nemlig fået den samme 32 nm-processor A5-processor som sidder i Apple TV, her benyttes begge processorkerner bare.

iPad 2 har fået 15-30% bedre batteritid

Den nye iPad 2 har altså fået en meget bedre processor end den oprindeligt havde. Processoren er ikke hurtigere, kun mindre. Men fordi mindre indenfor processorterminologi er ensbetydende med mere effektiv, betyder det også, at den bruger mindre strøm. En ny test viser da også, at batteriet i iPad 2 med 32 nm-arkitektur holder 15-30% længere end i en iPad 2 med 45 nm-arkitektur. Da Apple ikke har ændret noget som helst andet, kan den forbedrede batteritid derfor alene tilskrives ændringen i processorarkitekturen fra 45 nm til 32 nm.

Apple er ikke klar til storskala endnu

Som vi var inde på i den oprindelige artikel på Apple TV Guide, er det interessant at Apple introducerer den nye arkitektur i nicheprodukter og low-level produkter og ikke i topmodeller som den nye iPad og iPhone 4S. Den mest sandsynlige forklaring er nok, at Apple ikke er klar til at gå storskala med 32 nanometer endnu. Ved at starte med Apple TV og iPad 2 kan produktionen langsomt komme op i gear og fejlmargin kan komme ned.