Apple har opfundet en ny type safir-baseret glas, der via en nyligt patenteret ion-teknologi er blevet hærdet så brudstykren er forøget. Via en anden patenteret metode kan Apple coate safir, så det kan bruges i eksempelvis iPhones. Det skriver Patently Apple.

Safir er hårdt men knap så slagfast

Safir er verdens næsthårdeste mineral efter diamant. I praksis findes der ikke noget - ud over altså diamant - der er mere ridsefast end safir. Netop derfor bruges safir i ure, kameralinser og andre steder hvor det er essentilt at undgå ridser. Problemet med safir er bare, at selvom det er ridsefast, er det ikke særligt slagfast. Vi kender det fra glas, der også er ekstremt hård, men så skørt at det smadrer når man taber det på gulvet. I den anden ende ligger plastik, som kan holde til at blive tabt, men som er nemt at ridse.

Traditionelt har man forsøgt at kombinere de bedste egenskaber fra plastik og glas i eksempelvis skærme til mobiltelefoner. Det gør eksempelvis Gorilla Glas ganske godt, og Apple benytter da også disse glas i deres iPhones.

Ren safir egner sig ikke til telefoner

Det har dog ligget i luften længe, at Apple vil tage skridtet videre. I november sidste år fik Apple opført en safirfabrik i USA, og spekulationerne har lige siden gået på, hvad det skulle bruges til. Et ur har været et oplagt bud, og præsentationen af Apple Watch for nylig bekræfter da også dette. Urene kommer med safirglas. Men mon ikke der er mere i det end "bare" ure?

Producenten af Gorilla Glas, Corning, har længe afvist at safir kan bruges i iPhones, da brudstyrken som sagt er for lav - desuden er safir alt for dyrt. Corning mener, at deres specielle Gorilla Glas, er det bedste man kan få. Men de har selvfølgelig også en forretning at beskytte.

Apple tager safir til et nyt niveau

Flere patentansøgninger afslører da også, at Apple har helt andre planer. Af patenterne fremgår det ikke bare, at Apple har opfundet en ny type safirglas baseret på en ion-behandling, men at de også har opfundet en metode, så safirglas via en speciel overfladebehandling (coating) kan anvendes i mobiltelefoner. Patenterne er meget tekniske, og ikke noget almindelige dødelige vil få noget ud af at læse.

Essensen er, at det er lykkedes Apple at opfinde en metode, der gør safir betydeligt mere modstandsdygtigt over for stød og slag. Apple måler det ved at lad en metalkugle med en vægt på 0,5 kg slippe fra 1,3 meters højde og lande på en plade af safirglas. Herefter udsættes safirpladen for vrid og buk. Apples tests viser, at en safirplade coated med aluminiumoxid er betydeligt stærkere end ren safir. Så stærk at den i praksis kan bruges i en iPhone. Hvad det koster på ridsefastheden fremgår desværre ikke.

Onlime

Passer du godt på dine data?

Ville det ikke være surt at miste alle dine fotos fordi din iPhone går i stykker? Sørg for at tage backup nu! Onlime tilbyder ubegrænset backup af alle dine enheder i skyen.