Apple har frigivet den endelige udgave af iOS 10.3. Det er den tredje større opdatering til iOS 10 siden lanceringen i september sidste år. Det sker tre måneder efter at iOS 10.2 blev frigivet med flere nye funktioner. Helt så mange er der ikke i denne opdatering.

iOS 10.3-opdateringen byder på flere interessante nyheder. Nedenfor finder du en oversigt over de nye ting.

Opdatering: Apple har også frigivet iOS 10.3.1. Den indeholder det samme som iOS 10.3 men retter derudover en sårbarhed relateret til Wi-Fi.

Find My AirPods

Som navnet siger kan denne nye funktion bruges til at lokalisere sine AirPods med, hvis de er blevet væk. Funktionen indgår i Find My iPhone-appen, og virker helt tilsvarende alle de andre Apple-produkter man kan finde.

Man kan få AirPods til at afspille en lyd, som kan bruges til at finde dem med. Man kan selv vælge, om lyden skal afspilles af højre eller venstre AirPod.

Da AirPods ikke har indbygget GPS er de afhængige af iPhonens lokalisering. Hvis man taber sine AirPods vil de derfor blive vist på kortet det sted, hvor de sidste havde kontakt med iPhonen. Er de flyttet siden - for eksempel fordi en tyv løber med dem - kan man ikke spore dem via kortet. Funktionen fungerer ikke, når AirPods ligger til opladning.

Find My AirPods bliver automatisk aktiveret når man opdaterer til iOS 10.3.

Nyt forbedret filsystem

Opdateringen byder et nyt filsystem kaldet Apple File System (APFS) der skal erstatte det 30 år gamle HFS-filsystem, som Apple ellers har benyttet. Selvom vi er i den tekniske afdeling er der tale om en meget stor nyhed med en interessant underliggende teknologi.

APFS er designet til moderne enheder og byder på funktionalitet der ikke er mulig med andre filsystemer. På overfladen er alt som det plejer at være. Filer kan læses og skrives helt som normalt. Det er under motorhjelmen det interessante sker. Jeg vil ikke gå yderligere i detaljer her. Det korte af det lange er, at APFS er hurtigere, mere effektivt og mere sikkert.

Når man installerer iOS 10.3 bliver filsystemet automatisk opdateret til APFS. Det er derfor vigtigt at tage en backup inden man går igang, så man kan gendanne data, hvis noget går galt. Det burde det ikke gøre, men risikonen er større med denne fundamentale ændring af hele filsystemet.

Læs mere om APFS her.

Ny Apple ID-oversigt i Indstillinger

I Indstillinger er der øverst på forsiden kommet en ny Apple ID-oversigt. Den samler alt relevant information om ens Apple ID på ét sted. Man kan se hvilke enheder man er logget ind på, ens personlige oplysninger og så videre. Det er også her man finder indstillinger for iCloud, App Store og Familiedeling, som før kunne findes under iCloud i indstillinger.

Under iCloud kan man nu visuelt se hvad der optager ens plads i skyen. Det gør det meget nemmere at overskue hvad det er man bruger sin plads på. Hvis man trykker på denne oversigt kommer man til den gamle oversigt med forbruget delt ud på enkelte apps.

Andre mindre nyheder og ændringer

App Compatibility: En oversigt i indstillinger over hvilke installerede apps, der måske ikke virker med kommende udgaver af iOS.

Kort: I Kort-appen kan man nu 3D-trykke på vejr-symbolet for at få detaljerede oplysninger om det pågældende sted.

CarPlay: Nye genveje til seneste brugte apps samt position på ladestandere til elbiler.

Siri: SiriKit, der tillader app-udviklere at bruge Siri, er blevet opdateret med nye funktioner relateret til betaling.

HomeKit: Opdateret med understøttelse af programmerbare lyskontakter.

App-ikoner: Udviklere kan nu opdatere en apps ikoner uden at skulle indsende en fuld app-opdatering til Apple.

Mail: Opdatering af trådoversigten.

Indstillinger: En oversigt i over hvilke installerede apps, der måske ikke virker med kommende udgaver af iOS.

Sådan opdaterer du til iOS 10.3

Gå ind i Indstillinger på iPhonen og vælg Generelt > Softwareopdatering. Følg vejledningen.

Onlime

Passer du godt på dine data?

Ville det ikke være surt at miste alle dine fotos fordi din iPhone går i stykker? Sørg for at tage backup nu! Onlime tilbyder ubegrænset backup af alle dine enheder i skyen.