Der er ingen hemmelighed, at Apples nu afdøde topchef Steve Jobs, ikke var spor begejstret for at Samsungs kopierede Apples iPhone. "Jeg vil ødelægge Android, fordi det er er stjålent produkt. Jeg er villig til at starte en termonuklear krig på grund af dette.", udtalte Jobs blandt andet.

Ingen tvivl om at Jobs' temperament var iltert, og at det ikke altid gavnede hans sag. I offentligheden fremstod han i hvert fald i dette tilfælde som en kende overreagerende. I hvert fald blandt dem, der mener, at der er gået for meget retssag alting. Her er forhandling løsningen.

Apple klar til forlig

Det er derfor meget interessant, når AllThingsD nu afslører, at Apple allerede i 2010 forsøgte at løse problemerne med Samsung uden om domstolen. Det var mens Jobs stadig var Apples øverste chef, og derfor endnu et tegn på, at Jobs i medierne ofte overdrev for at fremhæve sin pointe. I virkeligheden ville han gerne løse problemerne i mindelighed.

Apple er Samsungs største kunde

I oktober 2010 mødtes ledende Apple-folk med Samsung i et forsøg på at indgå et forlig i forhold til Apples bekymringer om, at Samsungs tablets og smartphones overtrådte Apples patentrettigheder. Apple havde et konkret tilbud med til Samsung. Apples forsøg på at opnå forlig var begrundet i, at Apple mente at det var den bedste løsning de to selskabers tidligere samarbejder taget i betragtning. Apple havde i flere år været Samsungs klart største kunde, fordi Samsung levere en del af komponenterne til Apples iOS-enheder. I 2011 købte Apple for 43 milliarder kroner primært RAM og processorer af Samsung. Hvorfor skade dette gode samarbejde, var Apples rationale.

Ville ikke skade det gode forhold

På mødet sagde en af Apples folk til Samsung, at "Apple ville have foretrukket, at Samsung på forhånd havde bedt om en licens til at imitere Apples iPhone. Men at fordi Samsung var en strategisk leverandør til Apple, så er Apple forberedt på at tilbyde en licens for denne kategori af enheder". Apple ønskede $40 per solgte tablet og $30 per solgte smartphone. Hvis Samsung var villig til at give Apple licens til Samsungs egne patenter, ville prisen falde 20%.

Apple har givetvis også fortalt Samsung, at hvis ikke der blev fundet en aftale, så skulle Samsung ikke regne med at Apple blev ved med at være Samsungs største kunde.

43 milliarder gode grunde var ikke nok

43 milliarder kroner per år burde være et ret godt argument for Samsung, men Samsung afviste dog alle Apples krav. Samsung følte sig måske for sikker på, at Apple ikke havde andre valg, når der skulle købes komponenter til iPhonen, hvem ved? Det siger dog sig selv, at Apple ikke har lyst til at bidrage med over 40 milliarder kroner om året til en virksomhed, man har hevet i retten. Apple er da også så småt begyndt at flytte produktionen af først og fremmest RAM væk fra Samsung.

Samsungs afvisning førte også til, at Apple nu ikke havde anden vej end at gå rettens vej og kræve domstolens ord for, at Samsung enten skal betale Apple eller stoppe med at anvende deres teknologi. Det interessante bliver så, om Samsung ender med at slippe billigere, end hvis de fra starten bare havde accepteret Apples krav - der jo nok kunne være forhandlet en hel del ned.

Onlime

Passer du godt på dine data?

Ville det ikke være surt at miste alle dine fotos fordi din iPhone går i stykker? Sørg for at tage backup nu! Onlime tilbyder ubegrænset backup af alle dine enheder i skyen.