Apple har fået patent på en ny skærmteknologi der kan aflæse fingeraftryk uden brug af en dedikeret sensor. I stedet kan teknologien indbygges direkte i skærmen på eksempelvis en iPhone. Patentet er ikke udviklet hos Apple men hos LuxVue, et lille firma specialiseret i skærme baseret på højeffektive microLED. Apple købte LuxVue tilbage i 2014, hvor patenansøgningen også blev indleveret. Det skriver AI.

I øjeblikket er Apples fingeraftryksteknologi baseret på Touch ID-sensoren, der er indbygget i hjem-knappen på iPhonen og iPaden. Med teknologien i den nye patent kan fingeraftrykket i stedet aflæses på selve skærmen, hvilket gør det muligt for Apple helt at droppe hjem-knappen, eller i hvert fald bygge den direkte ind i skærmen så hele fronten på iPhonen bliver et plant stykke glas. En anden mulighed er at bruge teknologien i skærmen på Apple Watch, som i dag slet ikke har en fingeraftrykssensor.

I patentet beskrives det blandt andet hvordan fingeraftrykslæsningen enten kan indbygges i hele skærmen eller koncentreres i bestemte områder af skærmen, hvor antallet af pixels øges for at gøre præcissionen højere. Meget kort fortalt er ideen af de enkelte microLED kan måle lyset i omgivelserne. Sætter man en finger på skærmen vil de furer og riller der er på fingeren reflektere lyset forskelligt, så der kan dannes et billede af fingeraftrykket. Det kræver en præcision som ikke er mulig at opnå med den kapacitative teknologi, der benyttes i skærme i dag.

Som altid med Apples patenter, er der ingen garanti for at de nogensinde havner i regulære produkter. Lige i dette tilfælde, hvor Apple har købt en førende virksomhed på området, er sandsynligheden dog nok ret stor. Om det sker allerede i de iPhones der kommer til efteråret eller først næste år er dog ikke til at vide.

Tidligere i år fik Apple et andet patent, hvor fingeraftrykssensoren sad under skærmen. Dette patent er ikke nær så avanceret og fremtidsrettet som den nye patent. Der viser dog at Apple virkelig afsøger de forskellige muligheder med et mål for øje - at slippe af med hjem-knappen.

Onlime

Passer du godt på dine data?

Ville det ikke være surt at miste alle dine fotos fordi din iPhone går i stykker? Sørg for at tage backup nu! Onlime tilbyder ubegrænset backup af alle dine enheder i skyen.