Apple er blev dømt til at betale firmaet VirnetX $625 millioner i erstatning for overtrædelse af flere af deres patenter relateret til VPN-protokoller (virtual private networking). Ifølge dommeren overtræder Apples Facetime og iMessages såvel som alle de iOS-enheder, der bruger disse tjenester, VirnetXs patenter.

Patentstriden mellem de to firmaer har kørt siden 2010. I 2012 var dommeren kommet frem til en erstatning på $325 millioner. Der var dog nogle fejl i udregningen, hvorfor en ny sag har kørt i slutningen af januar.

VirnetX er det man kaldet en patenttrold, idet deres hovedforretning er at sælge patenteret teknologi til andre virksomheder. Eller mere præcist: At sagsøge virksomheder, de mener overtræder deres patenter. Patenterne køber de hos opfinderne, og har ikke selv nogen selvstændig forskning eller udvikling. Selve salget af licenser er der ikke mange penge i. I senest tilgængelige kvartalsregnskab havde VirnetX en omsætning på sølle $375.000, og et kæmpe underskud på omkring $6 millioner.

Det er håbet om gevinst i retssager, der holder butikken kørende. Og i dette tilfælde har der altså været gevinst. Sagen er dog langt fra slut endnu. Striden har kun været behandlet ved en lokal domstol i Texas. Et sted der er kendt for at være meget villige til at give patenthavere ret. Nu vil Apple sandsynligvis anke sagen til en højere domstol i håb om en anderledes afgørelse. Det kan dog tage år, da den type sager har det med at trække ud. Af og til også fordi den store i sagen forsøger at få modparten til at løbe tør for penge. Det sker dog næppe her, med udsigt til så stor et beløb.

Ifølge Apples topchef, Tim Cook, er Apple det selskab i verden, der er mest udatte for patenttrolde. Årsagen er at Apple vælter sig i penge, hvilket i amerikansk kontekst er et udemærket kriterie, når der skal sagsøges.