Apple er i gavehumør. Men endnu engang må vi kigge lagt efter det sjove her i Danmark. Fra den 26. december og 12 dage frem giver Apple ellers hver dag en gratis gave fra iTunes/App Store. Det kan være en film, musik, en app eller en ebog. Det eneste man skal gøre er, at hente "iTunes 12 Days of Christmas" i App Store på enten sin iPhone eller iPad og huske at slå push-beskeder til. Hver dag vil man så få en besked om dagens gave.

For en gang skyld er det ikke kun i USA det sker. Faktisk sker det slet ikke i USA. Apples gavehumør gælder kun i Europa, hvilket vi jo slet ikke er vant til. Men her stopper festen også, for det er kun udvalgte lande i Europa, der får del i løjerne. Det er nemlig de lande, hvor Apple også sælger film. Derfor er Danmark ikke med på listen. Til gengæld er vi så med på listen over lande, der er mopsede fordi rettighedshaverne ikke kan få fingeren ud og få lavet en fornuftig aftale med Apple.

Måske er vi nået dertil, hvor den slags rettigheder bør forhandles på EU-plan, det vil sige, at de forskellige lande i EU får nedbrudt de digitale grænser og harmoniseret reglerne. De giver absolut ingen mening i forhold til digitale tjenester og indhold, at varerne ikke kan flyde frit over grænserne. Fysiske varer som sukker, tobak og kinesiske gummibåde kan frit sælges i alle EU-lande, hvis de først er sat til salg i bare et, mens digitale varer som film, musik og apps effektivt blokeres fra enkelte lande, hvis det er det rettighedshaverne ønsker. Det er virkelig paradoksalt, at det netop er den vare, der er aller nemmest at handle over grænserne (digitalt indhold), der mest effektivt forsøges blokeret.

Du kan læse mere om Apples "iTunes 12 Days of Christmas", og dermed hvad du går glip af, her: www.itunes12daysofchristmas.co.uk

Heldigvis står det jo en hver frit for, at oprette en iTunes-konto i andre lande: Tirsdags-tip: Oprettelse af amerikansk iTunes-konto

Onlime

Passer du godt på dine data?

Ville det ikke være surt at miste alle dine fotos fordi din iPhone går i stykker? Sørg for at tage backup nu! Onlime tilbyder ubegrænset backup af alle dine enheder i skyen.