For nylig har Apple ansat en ekspert, der åbner nogle meget interessante perspektiver for fremtiden. Benjamin Vigier er nemlig tiltrådt som product manager for mobile commerce. Vigier har arbejdet med Near Field Communication (NFC) de sidste 5-6 år. NFC er en teknologi der anvendes til kommunikation mellem enheder, der er tæt på hinanden (5-15 cm). NFC er en videreudvikling (eller specificering) af RFID, som vi tidligere har omtalt her på siden. RFID kender vi blandt andet fra bibliotekerne, hvor udlåne af bøger sker ved at bogen med indbygget RFID-sender føres hen til automaten med indbygget RFID-læser.

Apple har også fået flere patenter, hvor RFID indgår. I alle tilfælde har der dog udelukkende været tale om en passiv læser. Det interessante ved NFC er, at det er både sender og modtager i en enhed. Det vil med andre ord sige, at enheden kan benyttes aktivt, da data-overførsel kan ske begge veje. Det betyder at man for eksempel kan anvende em NFC-enhed som en elektronisk pung. Pung skal forstås helt bogstavelig. Det er nemlig ikke bare elektronisk betaling. Også alle de andre ting man har i sin pung er inkluderet; lånerkort, kørekort, rejsekort etc.

Har Apple planer om en elektronisk pung?

Det er selvfølgelig ikke til at vide, om Apple rent faktisk har planer om en elektronisk pung. Det kunne i princippet være andre ting, som Vigier skal tage sig af. Det er dog påfaldende, at det netop er en elektronisk pung, som Vigier har arbejdet med de sidste par år. Han har blandt andet udviklet en elektronisk pung til to førende amerikanske teleoperatører samt for en afde 3 største banker i USA. Det er med andre ord en fyr der kan sit kram. Netop den slags folk Apple har brug for, hvis der skal ske noget - og det skal der. For NFC er ingen sprit ny teknologi. Der findes vel allerede et par håndfulde mobiler med teknologien indbygget samtidig med, at der i de fleste lande er forsøg i gang med elektroniske punge. Der er altså nu man skal rykke, hvis man vil være med i spillet, for det er den vej tingene går. Om bare nogle få år vil betaling via en elektronisk pung sikkert være reglen snarere end undtagelsen.

Et rigtigt godt eksempel på, hvad man med fordel kunne bruge NFC til, er et elektronisk rejsekort. Intet behov for at købe billetter eller klippekort. Bare frem med mobilen hver gang man tager toget eller bussen. Her i Danmark er der lige nu ved at blive udrullet et elektroniske rejsekort. Her hvor jeg bor er systemet faktisk allerede sat i drift. Det kræver et specielt plastikkort, som man holder hen til automaten, når man stiger på og af bus eller tog. Smart, men hvis det i fremtiden også vil understøtte NFC, er det rigtigt smart. For så vil vi snart kunne bruges vores iPhone som elektronisk rejsekort og ikke bare det, vi kunne få nogle utroligt brugbare apps, hvor saldooplysninger, rejseplan, reservering og så videre, er integreret i en app. Meget smartere end et simpelt rejsekort, der i princippet ikke kan anden end magnetstribekort. Det er bare lidt mere sikkert og sikkert også nemmere.

Det var rejsevinklen. De samme muligheder er der med iPhonen som betalingskort. Væk med behovet for at have kredit- og betalingskort med i pungen. Man holder bare iPhonen hen til dankortterminalen i supermarkedet. Heldigvis er mange dankortterminaler allerede forberedt på NFC og resten kan opgraderes forholdsvist nemt.

Jeg kunne blive ved. Mulighederne er nærmest endeløse. Det er det, der er det smarte. Intet behov for at alle mulige aktører udvikler hver deres chipkort som vi kender det nu. Det hele er samlet i en enkelt chip. Det eneste Apple kan (og skal) er at indbygge NFC i den næste iPhone, så er det op til kreditkortselskaber, trafikselskaber, svømmehaller sodavandsautomatejere etc. at få det gjort brugbart i praksis.

Kilde: www.nearfieldcommunicationsworld.com.

Onlime

Passer du godt på dine data?

Ville det ikke være surt at miste alle dine fotos fordi din iPhone går i stykker? Sørg for at tage backup nu! Onlime tilbyder ubegrænset backup af alle dine enheder i skyen.