Med "My Cloud" har Western Digital genopfundet markedet for NAS, netværksforbunde servere. Væk med den besværlige netværksopsætning og nørdede tilgang, og ind med et enkelt og ligefremt produkt, der virker ud af boksen uden at give køb på de avancerede muligheder.

Det er derfor helt bevist, at WD har lagt NAS-betegnelsen på hylden og i stedet har valgt at kalde den nye enhed for "My Cloud". Og den er præcis hvad navnet lover: En privat sky som man har adgang til overalt. Derudover er My Cloud en iTunes-server såvel som en backupenhed.

Den enhed vi har testet er på 3TB og koster 1.599 kr.

Hardware

MyCloud er baseret på Western Digitals WD Red harddiske specielt designet til regulær NAS-brug. Den er formateret i NTFS og understøtter både Windows og Mac. My Cloud kommer med 2TB, 3TB eller 4TB plads, så der er rigelig med plads. Har man behov for mere end de 4TB, den største model har, kan man bare tilslutte et ekstra drev via USB og dermed få adskillige TB mere plads.

Til at håndtere cloud-funktionerne, er der indbygget en dual-core processor. Overførselshastigheden er imponerende god, og enheden er forbavsende støjsvag i brug takket være det ventilatorløse design. Læse- og skrivehastigheden nærmer sig 90 MB/s henholdsvis 70 MB/s.

Designet er der ikke så meget at sige til. WD My Cloud er en ekstern harddisk i et hvidt plastikkabinet. Det er tilpas neutralt til at det ikke vil skille sig ud på kontoret eller skrivebordet. På bagsiden er der en USB 3.0-port og en ethernet-port forduden selvfølgelig et stil til strømforsyningen. På forsiden er der en blå diode, der kan slås fra, hvis man foretrækker det.

Opsætning

Opsætningen af WD My Cloud er ret nem. Man sætter strøm på, tilslutter med kabel til ens eksisterende netværk og henter noget software på WD's hjemmeside. Softwaren guider en gennem opsætningen, og der var slet ingen ben i det. Alternativt installerer man en app på sin iPhone eller iPad, og klare opsætningen den vej.

En Privat sky er genial

Ideen med en privat sky, i modsætning til en offentlig sky er, at man selv har kontrol over hardwaren med de fordele og ulemper det giver. Fordelen er, at det er voldsomt meget billigere end at skulle købe plads i en offentlig sky, at man er sikker på at andre ikke har adgang til ens data, og at man har lynhurtig adgang fra hjemmenetværket på grund af den direkte forbindelse. Ulempen er, at man selv skal stå for at holde den kørende, men deraf følgende mulighed for at strømmen ryger eller at ens netforbindelse er blevet gravet over. Det er dog mere et teoretisk problem end et praktisk.

Ideen med en privat sky er intet mindre end genial. Og fordi der er så meget plads at gøre godt med, kan man nu i praksis lægge alle sine data over på disken. I modsætning til de få GB Dropbox giver (selv mod betaling), er der nærmest ingen grænser.

Medieserver

Det er oplagt at putte alle ens medier, som musik og film over på My Cloud, og lade den fungere som en medieserver. Den har indbygget iTunes-server, så man kan browse indholdet via iTunes på ens computer. Men også ens fotos og dokumenter i det hele taget kan man med fordel lægge over i den private sky. For så har man nemlig adgang til dem overalt, hvor der er en netforbindelse. Præcis ligesom med Dropbox eller iCloud, men nu altså bare alle ens filer uanset om de fylder 2TB.

Desværre kan man ikke installere for eksempel en medieserver som Plex eller XBMC direkte på enheden, men da enheden understøtter UPnP og DLNA kan man tilgå den fra for eksempel et TV eller andre enheder. Man kan selvfølgelig også få adgang via iOS, der dog ikke tillader afspilning af andre medier end dem iOS understøtter. Selve afspilningen er heller ikke videre optimal, da den foregår via en browser, men det spiller trods alt.

Som backup-enhed

Sidst, men absolut ikke mindst, er WD My Cloud forberedt til at indgå i Apples Time Machine-miljø. Det vil sige fungere som backupenhed for ens computer. Har man Windows klarer den også det via særskilt software.

Nogle vil givetvis løfte et øjenbryn over, at My Cloud ikke er i en RAID-opsætning. RAID er en løsning, hvor to eller flere harddiske er koblet sammen for at give sikkerhed mod at den disk fejler. RAID har dog intet med backup at gøre, men er alene et middel til at undgå nedetid. Hvis man bruger RAID som en backup-strategi, har man misforstået noget. RAID er alene udviklet til at sikre at der ikke er nedetid i ens setup. Man vil altid skulle tage en regulær backup af sin disk uanset om den kører RAID eller ej. RAID ender derfor ofte med at være falsk sikkerhed, da folk ofte glemmer at tage en rigtig backup.

My Cloud har i stedet indbygget en funktion til at tage op til en tilsluttet disk kaldet Safe Point, men ellers klares det nemmest via online backup til for eksempel Onlime. Se vores test af online backup til Mac.

Fuld sikkerhed og avanceret adgangskontrol

Det hele foregår selvfølgelig med fuld sikkerhed. My Cloud giver mulighed for at oprette forskellige brugere og forskellige såkaldte Shares. Shares er i princippet det samme som mapper. Det vil sige, at man kan oprette forskellige shares i skyen, og disse shares kan være offentlige eller private. For eksempel kan man i en familie oprette en privat share til hver bruger, og en fælles share til deling. Man kan styre adgangstilladelser som man vil, og selv bestemme hvilke brugere der skal have adgang til hvilke shares. En bruger kan således godt få adgangtilladelse til andre shares end sin egen, hvis man ønsker det.

Netop muligheden for at oprette shares er noget at det geniale. Det betyder, at en hel boligforening kan gå sammen om at købe en My Cloud, og give hver enkelt beboer sin egen private sky - alt sammen på én fysisk enhed. En anden mulighed er, at oprette shares til hele sin familie. Da disse shares kan tilgås over nettet, spiller det ingen rolle, hvor disken fysisk er placeret. Ens fætter kan sidde i den anden ende af landet, og på sit hjemmenetværk have adgang til sin private sky, der står i ens kosteskab. Sammenligningen med Dropbox er igen nærliggende.

Konklusion

Vi kan på det varmeste anbefale WD MY Cloud. Den er noget at det mest spændende, der er sket på markedet for hjemmeservere i årevis. Ideen om en gigantisk privat sky er genial, og den er rigtigt godt udført med My Cloud-produktet, hvor hardware og software spiller super godt sammen og giver en rigtig god brugeroplevelse. Der er ingen tvivl om at tjenester som DropBox, som vi ellers er stor tilhænger af, vil få meget hård kamp til stregen, efterhånden som enheder ala My Cloud vinder frem. DropBox er stadig foran på delingen af filer, og er en lille smule nemmere at sætte op, og har et bedre webinterface, men generelt set peger pilen i retning af My Cloud, hvor man har fuld kontrol og nærmest uendelig plads. For første gang giver det faktisk mening af tale om at have sit indhold i skyen - fordi der er plads til det hele.

Med WD My Cloud får man stor kapacitet til en lav pris. Den har alle ønskelige funktioner og er imponerende enkel at bruge.

Scroll ned for at se kommentarer

Onlime

Passer du godt på dine data?

Ville det ikke være surt at miste alle dine fotos eller studierapporter fordi din Mac går i stykker? Sørg for at få taget backup nu! Onlime giver for en rimelig pris ubegrænset plads i skyen.