Det har altid haltet lidt med Sonos' forskellige TV-løsninger. I bund og grund ikke så underligt, da Sonos jo blev startet i sin tid for at forbedre folks musikoplevelse. Film- og TV-lyd er noget, der er kommet til senere, og det har man altid kunne mærke. Selve lyden har været fin nok, men det har haltet gevaldigt med understøttelse af helt gængse lydformater og stik. Det har gjort at Sonos' TV-løsninger har virket dyre, fordi man ikke fik det man med rette kunne forvente.

Det får den nye soundbar Sonos Arc delvist rådet bod på, og så alligevel ikke, for også denne gang springer Sonos over hvor gærdet er lavest. Når det er sagt er Sonos Arc dog en fremragende soundbar og klart Sonos bedste TV-højttaler hidtil. Er du Sonos-mand er der ikke noget at rafle om. Sonos Arc er et godt køb.

Sonos Arc koster 6.699 kroner.

Sonos Arc understøtter Dolby Atmos

Den store nyhed i Sonos Arc er understøttelsen af lydformatet Dolby Atmos. Eller faktisk er Dolby Atmos slet ikke et nyt lydformat snarere en lydteknologi. Dolby Atmos er oprindeligt udviklet til biografer og er en slags metadata der lægger sig ovenpå det eksisterende surround sound-format og beskriver objekters rumlige placering i lydbilledet. Det kunne eksempelvis være en brølende dinosaur, der når den afspilles med Dolby Atmos vil stå meget mere overbevisende i lydbilledet. I biografer har Atmos et hav af rumlige kanaler, mens det til hjemmebrug er skaleret noget ned for at gøre det økonomisk overkommeligt og for at undgå at man skal have eksempelvis 60 højttalere stående i stuen. Her klares den rumlige del med bare to højttalere. I Arc's tilfælde er de indbygget i enheden, men man kan også supplere med to ekstra.

Det betyder også, at Atmos ikke kan stå alene, men kræver et andet surround-signal. I øjeblikket kan Atmos overførs med Dolby Digital Plus og Dolby TrueHD. Dolby Digital Plus er det mest interessante fordi det understøttes af forskellige streamingtjenester som Apple TV+, Netflix og Amazon Prime. Dolby TrueHD er mere avanceret og stille større krav til udstyret som eksempelvis at både TV og højttaler har HDMI eARC, noget som ikke ret mange har. Ergo hjælper det ikke meget at Sonos Arc har HDMI eARC, hvis ikke resten af dit udstyr har.

Man skal huske på at nok er Atmos nye for Sonos, men det er ikke nyt i sig selv. Formatet har eksisteret i mange år, så på den vis er det lidt svært at rose Sonos for endelig at understøtte Atmos. At det først sker nu indikerer ikke ligefrem at Sonos er fremmed skoene. Men nu er det her i hvert fald.

Design og funktionalitet

Sonos Arc er designet som enhver anden klassisk soundbar og stikker på ingen måder ud. Og så alligvel. Den er nemlig hele 114 cm lang og kræver derfor et TV på mindst 55 tommer for ikke at ikke alt for dominerende. Arc er lavet af plastik og fås i sort eller hvid i et som sagt afdæmpet design. Dejligt.

Arc kan enten stilles under eller foran TV'et eller hænges op på væggen. Det sidste kræver dog et særligt beslag, som skal tilkøbes for omkring 600 kroner. Til gengæld er det så avanceret, at det via en indbygget magnet fortæller Arc'en at den hungre på væggen, og derefter automatisk justerer lyden her til. Det er ganske smart.

Betjeningen foregår ligesom alt andet Sonos-grej hovedsagligt via Sonos-appen, men der er nogle få knapper (trykfølsomme områder) øverst på Arc'en. Her kan man styre volumen, sætte på pause etc. Midt for er der en status-LED, der heldgivis kan slås fra i appen og yderst til højre sidder en anden LED, der indikerer om mikrofonerne, der benyttes til de digitale assistenter, lytter med.

På bagsiden er der stik til strøm, netværk (ethernet) og en enkelt HDMI-port, der skal tilsluttes TV'et. Enkelt og ligetil både i brug og opsætning. Måske også lige enkelt nok. Mange andre løsninger har flere HDMI-porte, så man kan tilslutte andet (Atmos-)udstyr direkte. Det kan man ikke med Arc, her skal alt gå gennem TV'et. Det betyder også, at hvis ikke dit TV understøtter Dolby Atmos, så kan du under ingen omstændigheder få Sonos Arc til at levere Atmos-lyd. Sonos kunne og burde have indbygget en Atmos-dekoder i Arc'en, men det har de altså valgt ikke at gøre. Husk derfor at tjekke, om dit TV understøtter Atmos, hvis du går efter den fulde Atmos-oplevelse. Når først du har Arc'en sat op er det nemt at tjekke om der er Atmos eller ej, da det fremgår af Sonos-appen.

Hvis ikke du har Dolby Atmos

Hvis ikke dit TV understøtter Atmos, eller det bare ikke er noget du efterspørger, hvad så? Så fungerer Sonos Arc enten som almindelig Dolby Digital 5.1 eller stereo alt efter hvilket udstyr og hvilken lydkilde, du anvender. Og det gør Arc'en ganske glimrende. Den leverer en markant forbedring sammenlignet med Sonos' andre TV-enheder, Playbar, Playbase og Beam. Jeg ville nok ikke decideret opgradere, hvis jeg allerede havde eksempelvis en Playbar, men omvendt ville jeg aldrig købe en Playbar, hvis jeg skulle ud og have nyt Sonos-grej. Så ville jeg bare købe Sonos Arc.

Bliver markant bedre med ekstra højttalere

Sonos Arc beskrives af Sonos som et 5.0.2-system. Det betyder at den skaber almindelig fem kanals surround-lyd suppleret af to Atmos-højttalere til den rumlige lyd. 0'et indikerer at der ikke er subwoofer. Egentligt er det jo noget pjat at foregive, at man kan lave rumlig lyd fra en enkelt enhed, men det fungerer faktisk meget godt. Sonos Arc kan sagtens stå alene og levere fornuftig filmlyd. Men på en eller anden måde giver det alligevel, ikke rigtigt mening at anvende Arc alene. Hvis surround er vigtigt for dig, skal du gå hele vejen. Hvis ikke surround er vigtig for dig, er der ikke rigtigt nogen grund til at købe Arc i første omgang.

Skal det være rigtigt godt skal der derfor tilføjes to rigtige baghøjttalere og en subwoofer. Baghøjttalerne, eksempelvis to styk Sonos One, gør underværker for rumligheden. De løfter lydbilledet markant. En subwoofer er efter min mening et must. Film vinder voldsomt meget ved at få en ordentlig og tung bas til at understrege pointerne. Personligt ville jeg vælge en subwoofer før baghøjttalere, hvis jeg absolut skal vælge det ene frem for det andet. Men vælg bare begge dele. Det største problem i denne sammenhæng er prisen. Sonos er ikke ligefrem kendt for at sælge budgetvenligt grej. Det fulde system med Arc, Sub og to styk Sonos One løber op i over 16.000 kroner. For de samme penge kan du få rigtigt meget andet og bedre udstyr. Meget bedre.

Det er her Sonos' modultankegang kommer ind i billedet. For du behøver jo ikke købe det hele på én gang. Eller måske har du allerede en Sub eller baghøjttalere i dit system. Det gør det jo hverken dyrere eller billigere, men det betyder at du ikke behøver lægge alle pengene nu, men kan opgradere senere. Eller som som sagt lade Sonos Arc opgradere dit eksisternede system. For mange vil prisen for et Arc-baseret system derfor ikke nødvendigvis være så høj endda.

Spiller fremragende

Sonos Arc spiller fantastisk og har du et Atmos-system vil mange af dine film få nyt liv - helt bogstaveligt. Prøv film som Runner 2049 eller Gravity, hvor der virkelig er kælet for Atmos-detaljerne. Film som John Wick: Chapter 3, Baby Driver og ikke mindst Det femte element er også værd at se eller gense i Atmos-kvalitet.

Hvad angår musik går Arc også an. Personligt foretrækker jeg normalt et rigtigt stereo-setup, men takket være længden på Arc formår den at skabe et fornuftigt stereobillede. Og så er der den bonus, at streamingtjenesten Tidal, som jeg personligt sværger til, nu er begyndt at streame i Dolby Atmos. Specielt hvis du har tilsluttet baghøjttalere og subwoofer, kan du godt forberede sig på at blive blot bagover. Pludselig giver det hele mening og jeg får med Arc, Tidal og Atmos faktisk noget mit eksisterende setup ikke kan levere.

Det hele er skrevet som om Arc "bare" er en helt almindelig stand-alone-højttaler. Man skal selvfølgelig huske på, at Arc indgår i Sonos fulde multirumssystem med alle de fordele det giver. Og begrænsninger. Sonos er et rigtigt godt system, men med enkelte skønhedsfejl. Blandt andet benytter Sonos stadig det gamle 2,4 GHz-bånd til Wi-Fi. Når nu Sonos alligevel for nylig besluttede at droppe understøttelsen af ældre enheder på deres nye S2-platform, havde det været nærliggende at få opgraderet Wi-Fi til 5 GHz i samme ombæring. Understøtelse af DTS surroundformatet, som ofte benyttes på Blu-ray, skal man også kigge langt efter. Ting som hovedtelefoner og lidt ekstra indgange havde også været rart.

Konklusion

Er du Sonos-mand er der i virkeligheden ikke så meget at rafle om. Sonos Arc er Sonos' bedste TV- og film-højttaler til dato, og specielt når du parrer med baghøjttalere og subwoofer får du virkelig en ny og bedre oplevelse. Dette gælder også selvom du ikke benytter Atmos. Men særligt hvis du gør, er der ingen tvivl om at Arc er et godt køb.

Er du ikke allerede Sonos-bruger er det derimod ikke oplagt at Sonos Arc skal være din første Sonos-højttaler. Den er nemlig ikke helt billig, og finder du ud af at Sonos ikke lige er dig, er du låst til et format, du ikke gider. Så vil du være mere frit stillet med et klassisk åbent format. Denon har eksempelvis en række rigtige surround-receivere med Atmos-understøttelse. Her kan du for samme beløb få markant bedre lyd for pengene - og selvfølgelig markant flere kabler i stuen.

Sonos Arc koster 6.699 kroner og kan eksempelvis købes hos Hi-Fi Klubben.

Onlime

Passer du godt på dine data?

Ville det ikke være surt at miste alle dine fotos eller studierapporter, fordi din Mac går i stykker? Sørg for at få taget backup nu! Onlime giver for en rimelig pris ubegrænset plads i skyen.