Tidligere på måneden præsenterede Apple deres nye iPhone 7 og iPhone 7 Plus på et event uden de helt store overraskelser. Det meste var nemlig kendt og ventet i forvejen. Men det betyder ikke, at der ikke er noget at komme efter. Bestemt ikke. iPhonen er blevet vandtæt og kameraet kraftigt forbedret, men det der har fået mest opmærksomhed er at Apple har fjernet jack-stikket til hovedtelefonerne.

Jeg har haft den nye iPhone 7 på bordet, i lommen og i hånden den sidste uges tid og lidt mere. Det er en guldfarvet model med 256GB lagerplads. Den sidder i et blåt lædercase fra Apple. Den nævnte iPhone har en udsalgspris på 7.599 kr hos Apple, men kan også fås med 32GB for 5.799 kr.

Som altid når Apple lancerer nyt, deler det vandene. For en gangs skyld fik jeg den nye iPhonen kort efter lanceringen, så jeg har med vilje undladt at læse nogen anmeldelser af den, for ikke at være forhåndsindtaget eller lade mig påvirke af andres holdninger. Jeg har brugt de sidste ti dage i selskab med iPhone 7 til at afveje fordele og ulemper og danne min egen mening.

Foto: Apple
Foto: Apple

Design og konstruktion

Designet er der som bekendt ikke pillet ved - bortset fra nogle sm ting samt at iPhonen nu fås i to nye farver. Personligt går jeg ikke op i om designet et nyt eller ej. Jeg kan sagtens forstå at det for nogen er vigtigt at kunne signalere at man har det sidste nye - det er her de to nye sorte farver kommer ind i billedet - men for mig er det vigtigere at designet er tidløst og gennemtænkt. Dét mener jeg designet på iPhone 7 er. At jeg og mange andre har deres iPhone i et case eller cover gør det endnu mere irrelevant at gå op i hvordan bagsiden ser ud.

Men derfor tager jeg selvfølgelig imod designforbedringer, når de kommer. En af dem er at de antennebånd der gik tværs henover bagsiden på iPhone 6 og iPhone 6S er rykket til toppen og bunden. De er stadig i kontrastfarve, men meget mindre dominerende nu. Fint. En anden lille ændring er omkring kameraet, hvor forhøjningen omkring linsen nu er en del af bagsiden, hvor det tidligere var en påsat ring. Igen en lille ting der gør designet mere helstøbt. Det er den slags jeg godt kan lide ved Apple. Selv de mindste detaljer bliver forbedret, hvis muligheden byder sig.

I mine øjne er iPhone 7 stadig markedets smukkeste telefon. Dem der kalder den gammeldags bør slå ordet "tidløs" op i ordbogen. Med hensyn til farverne er det positivt, at Apple leger lidt med dem fra år til år. Den nye pianolakerede farve "jet black" er lækker, men en magnet for fingeraftryk, så den vil jeg ikke anbefale. Jeg kune dog godt ønske mig lidt mere spræl på farverne. En dyb blå, som der har været rygter om, eller en mørk grøn kunne være et frisk bud.

Materialevalget og samlekvaliteten er som sædvanlig helt i top. Der er virkelig tale om et gennemarbejdet og solidt produkt, der ligger tungt og godt i hånden. Her skal man først og fremmest glæde sig over, at iPhonen nu er blevet vandtæt. Ikke egnet til dykning eller undervandsoptagelser, men den kan tåle en tur i toilettet eller kraftig regn uden at man skal være nervøs.

Ud over de nævnte ting er der to designændringer, der også er funktionelle, nemlig fjernelsen af jack-stikket og ændringen af hjem-knappen. Dem vender jeg tilbage til.

Kamera

Foto: Apple
Foto: Apple
Kameraet er et af de steder, hvor Apple har lagt meget energi i at højne kvaliteten. iPhonen er verdens mest benyttede kamera, og det forpligter. iPhone 7 kommer med et 12 megapixel kamera med en blændeåbning på ƒ/1,8 og et objektiv med seks linser. Kameraet har indbygget optisk billedstabilisering og forbedret billedsignalprocessor. Blitzen er også forbedret, så man får skarpere og bedre belyste billeder.

Det var det tekniske, hvordan er det i praksis? Der er en markant forskel på kameraet i iPhone 6S og iPhone 7. Vigtigst er billedstabiliseringen, der før var forbeholdt Plus-modellen. Den giver roligere billeder og video. Når man ser de elendige rystede videoer, der er i omløb på de sociale medier, er det en meget velkommen funktion.

Efter i et par generationer at have haltet lidt bagefter konkurrenterne hvad angår kameraet, er Apple med iPhone 7 nu igen med helt fremme i feltet. Dette skyldes især at Apple har hævet niveauet for farvegengivelsen. Den er ganske enkelt fremragende.

Kameraet i iPhone 7 er en virkelig markant forbedring i forhold til iPhone 6s. Autofokus er hurtigere, skarpheden er bedre og især i dårlig belysning er der sket noget.

Foto: Apple
Foto: Apple

Billed og lyd

Apple har ikke ændret på hverken størrelsen eller opløsningen af skærmen i forhold til iPhone 6 og iPhone 6s. Det kan virke en smule defensivt når man kigger på hvad konkurrenterne tilbyder af tårnhøje opløsninger. I praktisk er opløsningen dog høj nok til at man ikke kan skelne de enkelte pixels, hvorfor en forbedring her mere ser godt ud på papiret end i virkeligheden.

Jeg synes det er rart - og modigt - at Apple ikke gider deltage i et ræs om størst mulig opløsning, men koncentrerer sig om at lave en hamrende god skærm med formidable farveegenskaber. Det er selvfølgelig svært at beskrive for folk sammenlignet med et tørt tal for opløsningen, men farvekvaliteten betyder meget mere i praksis. Bruger du bare iPhonen til at sende mails med og til at gå på Facebook med, kan det være lige meget, men enhver seriøs bruger vil sætte pris på den bedre skærm. Farverne er mere klare og levende end tidligere og nuancerne træder tydeligere frem. Derudover er skærmen betydeligt mere lysstærk og reflekterer omgivelserne mindre.

Lyden har også fået et boost. Rent bogstaveligt. Volumen fra iPhonens indbyggede stereo højttalere er dobbelt så høj som monolyden fra iPhone 6S. Det er nu betydeligt rarere at høre lyd via iPhones egne højttalere end tidligere. De to højttalere er indbygget i toppen og i bunden, så for at få en stereoeffekt skal iPhonen holdes i landskabsmode, som når man ser film på den.

Samlet set er både lyd og billede et niveau over sidste års iPhone 6S.

Ny hjem-knap

Foto: AppleEn af de designændringer jeg nævnte øverst var at hjem-knappen er blevet udskiftet. Fra at være en fysisk knap er den nu touch-baseret. Når man trykker på den får en en ultra kort vibration, der gør at man tydeligt kan mærke at man har trykket på en knap. Følelsen minder på ingen måde om at trykke på den gamle knap, men den er klar og præcis.

Det kræver måske et par dages tilvænning for de mest stædige, men i min bog er det en klar forbedring. Knappen er en brøkdel af et sekund hurtigere og føles bare mere moderne. At den så holder bedre, da den udsættes for mindre slid er bestemt en god ting.

Eneste ulempe er at knappen nu ikke længere kan betjenes med eksempelvis handsker på. Jeg har hørt nogle slå det stort op, men da resten af skærmen heller ikke kan betjenes uden handsker, spiller det jo ingen rolle. Man skal alligevel altid skulle have handlerne af for at betjene sin iPhone. Om knappen hører med der eller ej, er underordnet. At gøre det til et større problem er kværulantisk.

Jack-stikket er forsvundet

Nu jeg er inde på kværulanterne, så lad os kigge på det forsvundne jack-stik. Indrømmet, der er mere kød på kritikken her, men den er efter min mening kørt alt for højt op. Ja, det er surt ikke at kunne bruge sine gamle hovedtelefoner uden en adapter, men hvor stort er problemet reelt? Det kan i virkeligheden koges ned til at bruger du Apples medfølgende hovedtelefoner, så følger der et par med Lightning-stik med i pakken. Bruger du trådløse hovedtelefoner, så fortsætter du bare med det. Har du et par gode gamle hovedtelefoner med jack-stik, så bruger du den lille adapter, der også følger med helt gratis. Ingen bliver i stikken på den konto. Vi kan da hurtigt blive enige om at adapteren hverken er køn eller nem at huske, men at gøre det til et kæmpe problem er at overdrive.

Det reelle problem er ikke så meget hvilket stik der sidder i enden på hovedtelefonerne, men at der nu kun er én port at gøre godt med. Det umuliggør at man kan have hovedtelefoner og oplader tilsluttet på samme tid. Det er et reelt problem, der savner en løsning. Bortset fra at man altså kan anskaffe sig et sæt trådløse hovedtelefoner. Den er den vej det går under alle omstændigheder, så man kan lige så godt springe på vognen nu. At Apple så i mine øjne burde have vedlagt et sæt trådløse earpods er en anden sag. Det havde været god stil, og lagt al kritik på den konto i graven. Sådan skulle det ikke være, og det skal Apple have en ørefigne for. Jeg er helt på linje med at jack-stikket skal på pension, da det er Lightning-stikket teknisk underlegent - og lur mig om ikke de andre producenter følger efter næste år. Men Apple burde også gå foran og leveret trådløs lyd til alle brugerne med det samme.

Foto: Apple

Ydelse

iPhone 7 har fået en chip, der ifølge Apple er den stærkeste chip, der nogensinde har været i en smartphone. Den er ikke bare hurtigere end alle tidligere iPhone-modeller – den er også mere energieffektiv. Det skyldes en ny fire-kernet processor, hvor to kerner er optimeret til høj ydelse og to kerner er optimeret til at være energieffektive i dagligdagen. Det betyder at den er 2-3 gange hurtigere end iPhone 6, men samtidig har op til to timers bedre batteritid.

Jeg er ikke i nærheden af at kunne udnytte processorkraften i det daglige. Men kigger jeg på benchmark-scores er det tydeligt at den har fået en over nakken. A10-chippen i iPhone 7 er ganske enkelt lynende hurtig. Den er tre gange hurtigere end Samsungs Galaxy S7 (Browsermark) og endda hurtigere end Apples MacBook Air. Tilsvarende med grafikydelsen.

Apple har med andre ord givet iPhonen en monsterydelse hvis lige ikke findes i andre smartphones. Igen vil man ikke bide mærke i det, hvis Facebook og Snapchat er ens primære brugsscenarier, men for de seriøse brugere er det en klar forbedring.

Konklusion

Efter at have brugt iPhone 7 i godt en uge, er jeg meget tilfreds. Det er lykkedes Apple at skrue en rigtig god iPhone sammen. Klart den bedste hidtil. Alt andet havde dog også været mærkeligt. At iOS 10 så også virker mere stabilt og gennemarbejdet er kun et plus. Det givet et løft, som måske i virkeligheden er større end det løft hardwaren giver.

Batteritiden er på niveau med iPhone 6s eller måske enda en smule bedre. Jeg har ingen problemer med at få den til at holde en hel dag. Den nye hjem-knap har jeg hurtigt taget til mig og jack-stikket savner jeg ikke. Vandtætheden får jeg forhåbentligt aldrig brug for, men vil sætte pris på det, den dag uheldet er ude.

At kameraet og skærmen er bedre er jeg bevidst om, men det ændrer ikke noget på hvordan jeg bruger iPhonen sammenlignet med tidligere. Jeg bruger iPhonen velvidende om at det er et topprodukt. Konkurrencen er skarp og på enkelte punkter kan man godt finde bedre telefoner, hvis man leder. Samlet set gør iPhonen det dog godt eller fremragende på samtlige områder. Der er ikke et eneste sted, hvor den falder igennem i forhold til konkurrenterne. Køber man iPhone 7 er man forsikret om at den er blandt den bedste håndfuld smartphones i verden. Hvilken en man foretrækker er mere baseret på smag og behag end på faglig argumentation.

Opgradere eller springe over?

At Apple igen serverer den bedste iPhonen nogensinde, og igen leverer en af verdens bedste smartphones, kan næppe overraske. Alt andet havde været naturstridigt. Men fordi noget er bedre end det man har, skal man jo ikke nødvendigvis fare ud og købe det for enhver pris. Man køber jo heller ikke en ny bil fordi der er kommet en ny årgang i en anden farvenuance og med bredere dæk og bedre komfort. Man venter til den gamle er moden til udskiftning.

Foto: Apple
Foto: Apple

På samme måde er det med iPhonen. Der er ingen tvivl om at iPhone 7 slår alle andre iPhones og de fleste andre telefoner med længder, men nogen radikal anderledes telefon får man ikke. Den kan ikke noget, man ikke kan med iPhone 6S. Den er bare hurtigere, flottere og bedre til det samme.

Mit råd er derfor: Køb iPhone 7, hvis din nuværende telefon er udskiftningsmoden, hvis ikke så behold den et år mere. Det er både godt for miljøet og pengepungen. Brug eventuelt de sparede penge på et Apple Watch, der vil give dig flere nye aha-oplevelser end en ny iPhone.

Er du specifikt begrænset af din nuværende iPhone kan en opgradering også godt forsvares. Det kunne være du savner lagerplads, at gode billeder er vigtige for dig etc. Men lad være med at tro, at du får noget radikalt anderledes, for det gør du ikke. iPhone 7 glider bare ind i hverdagen uden den store ståhej. Og det er i virkeligheden det jeg er mest tilfreds med. Apple leverer varen, så man uden bekymringer bare kan lade én iPhone erstatte en anden uden at være bange for at få et underlødigt produkt, men altid være sikker på, at man får et fra absolut øverste hylde.

Køb iPhone 7

iPhone 7 kommer i fem farver med 32GB, 128GB eller 256GB lagerplads. Priserne starter ved 5.799 kroner uden abonnement hos Apple (link til butik).

Onlime

Passer du godt på dine data?

Ville det ikke være surt at miste alle dine fotos fordi din iPhone går i stykker? Sørg for at tage backup nu! Onlime tilbyder ubegrænset backup af alle dine enheder i skyen.