Designet

Man siger jo, at det første indtryk er det vigtigste. Og bedømt ud fra dette, så klarer iPhonen det godt. Det er helt klart dem smukkeste og lækreste iPhone til dato. Jeg har hele tiden haft et ømt punkt for den første iPhone. En metalbagside oser ganske enkelt af kvalitet. Glas som på iPhone 4 og 4S kan ogå gå an, og de to modeller har da også været højdepunktet, mens 3G og 3GS i mine øjne var fejlskud.

Det er derfor en fryd, at se Apple kombinere metalbagsiden fra den første iPhone med den ekstreme lækkerhed fra iPhone 4 i et og samme produkt. Det er ganske enkelt lykkedes Apple, at hæve niveauet yderligere. Det er vildt så meget iPhone 5 oser af kvalitet. Man finder ganske enkelt ikke en mere veldesignet telefon nogen steder.

Jeg har, for første gang, anskaffet mig en hvid model, og det fortryder jeg ikke. Savner man forandringer i designet, vil alene skiftet til en ny farve være et frisk pust.

For nytilkommere, vil iPhone 5 måske ved første øjekast ligne iPhone 4, men det er kun indtil man får den i hånden. Vægten er nemlig et kapitel for sig selv. Man bliver overrasket over, hvor let den er. Selvom der givetvis ligger en del sandhed i, at vægt signalerer kvalitet, så er det godt set af Apple, at gøre den så let som muligt. Den ligger nemlig rigtigt godt i hånden, hvilket givetvis skyldes, at tyngepunktet er blever skubbet en smule på grund af den lidt forlængedef form, samt vægtreduktionen.

De meget omtalte ridser eller småfejl i farven på metallet, har jeg ikke set noget til.

Skærmen

I iPhone 5 har Apple benyttet en ny skærmteknologi, der ud over at gøre skærmen tyndere, har nogle visuelle fordele. Kvaliteten er ganske enkelt forrygende. Uden sammenligning overhovedet, den bedste skærm i en telefon nogensinde. iPhone 4S er formodentlig den næstbedste, hvilket ikke siger så lidt, for skærmen i iPhone 5 er markant bedre. Den slags er svært at sætte ord på, men farvegengivelsen er ganske enkelt bedre, og det hele står mere klart. iPhone 4S virker pludseligt helt ulden, når man sammenligner direkte. Dette er ikke en kritik af iPhone 4S, der som sagt er fremragende, men for at illustrere hvor meget bedre iPhone 5 er på det punkt. Går man op i den slags, vil kvalitetsforbedringen af skærmen alene være grund nok til at opdatere.

Apple har som bekendt også ændret på størrelsen af skærmen. Den er blevet længere, men ikke bredere. Opløsning i bredden er også bibeholdt, hvorfor pixeltætheden er den samme, som vi kender fra iPhone og 4S. Da meget få apps på nuværende tidspunkt udnytter den større skærm, er det svært at komme med en egentlig vurdering af, hvor relevant det er i den sammenhæng. Bruger man bare iPhonen til websurf og mail, vil den nye store skærm dog ikke være noget, man får den store gavn og glæde af. Det vil det derimod, hvis man ser video på iPhonen. På grund af det ændrede skærmformat, vil det benytte skærareal ved visning af16:9-film være ganske betragteligt større.

Apples valg er et rigtigt godt kompromis mellem en større skærm, og en ikke så bred iPhone, man stadig kan holde i hænderne. Det er rigtigt godt tænkt af Apple, ikke bare at gøre skærmen større på begge leder. Skal skærmen absolut være større, er dette den rigtige måde at gøre det på. Umiddelbart virker den også stor nok, når man ser på den.

Man kan måske indvende, at den nuværende skærmstørrelse er den, som iPhonen burde have haft fra starten, da den passer perfekt til at se film i 16:9-formatet på.

Kameraet

Kameraet i iPhone 5 er i det store hele identisk med det i iPhone 4S, som det deler specifikationer med: 8 megapixels, 1.080p HD-video, ƒ/2.4 blænde.

iPhonen har altså stadig et af markedets bedste kameraer, der primært slå konkurrenterne på den suveræne brugeroplevelse. Lidt forbedringer er det dog blevet til. Først og fremmest er glasset i linsen blevet udskiftet med safirglas. Det er det næst hårdeste materiale efter diamant, hvilket skulle sikre en betydeligt bedre beskyttelse mod ridser.

Derudover har selve billedbehandlingsprocessoren har fået en intelligent støjreduktion, der analyserer hvilke dele af billeder der skal have reduceret støjen, og hvilke, der ikke skal. Det skulle gerne resultere i markant bedre billeder under dårlige lysforhold.

Også frontkameraet er blevet væsentligt forbedret. Det kan nu optage video i 720p HD og tage stillbilleder i en opløsning på 1,2 megapixel. Tidlige kunne det kun levere VGA-kvalitet (640×480).

Da mange folk efterhånden helt har droppet det dedikerede kamera og udelukkende bruger deres telefon, der det selvfølgelig vigtigt, at kvaliteten af dette så er så høj som overhovedet muligt. Her kan vi godt droppe alt om megapixelræs og så videre. Farvegengivelsen og klarheden er langt vigtigere for at få et ordentligt resultat, og den vare leverer iPhone 5. Det er ikke markedets bedste kamera, men det er blandt de bedste, hvilket er godt nok for de fleste.

Lightning

Et af de mest kontroversielle valg, som Apple har truffet med den nye iPhone 5, er udfasningen af den gamle klassiske dock-connector, der har siddet i Apples iOS-enheder og før det iPods i mere end 10 år, til fordel for en ny lille smart sag med navnet Lightning. Med et slag er alt eksisterende udstyr nemlig blevet ubrugeligt. Eller det er det så ikke, for Apple sælger en lille adaptor, der gør, at man alligevel kan bruge det mest af ens gamle grej. Det er et irritationsmoment, men værre er det altså heller ikke.

Ser man bort fra den manglende bagudkompabilitet, som undertegnene ikke har problemer med, da jeg slet ikke bruger den slags udstyr, så er Lightning er rigtigt godt valg. Det virker ualmindeligt robust, og det er designet så smart, at man ikke kan vende det forkert. To meget vigtige detaljer, der alene fortæller hvorfor Apple ikke bare et gået over til at bruge mikro USB-standarden.

Jeg har af gode grunde ikke prøvet iPhone 5 siddende i en dock, da der endnu ikke findes nogle, så jeg kan ikke vurdere, om Lightning fungerer godt nok som dock-connector. Men mon ikke det behov med tiden forsvinder helt, efterhånden som alle enhederne får AirPlay?

Det største problem med Lightning er i virkeligheden, at man med flere iOS-enheder i hjemmet får lidt sværere ved at oplade dem alle, da man skal skifte kabel eller have flere opladere. Men hvis det er prisen for at få et solidt stik, hvor man ikke risikerer at ædelægge noget hvis man vender det forkert, så må det være sådan.

Samtalekvalitet

Et af de steder hvor Apple har haltet lidt efter, har været på selve telefondelen. Vi kender alle antennesagen, som nu endegyldigt er blevet løst, men også samtalekvaliteten har det til tider haltet med. Jeg har ikke selv oplevet det som det store problem, men det er helt tydeligt, at der er sket noget i iPhone 5. Jeg kan selvfølgelig ikke udtale mig om talen, men man har meget nemmere ved at høre hvad der bliver sagt i den anden ende. Årsagen er, at Apple har indbygget en ekstra mikrofon, som sikrer en bedre dæmpning af baggrundsstøjen.

Derudover har Apple også indbygget understøttelse af HD Voice. For at få noget ud af det, skal både opkalder og modtager være på 3G samt hos et teleselskab, der understøtter det, hvilket ikke er alle der gør. Jeg har ikke selv haft lejlighed til at teste det.

Jeg ved, fra samtaler med andre iPhone-brugere, at samtalekvaliteten ofte er et kritikpunkt. Om det løft der er sket med iPhone 5 er nok, skal jeg dog lade være usagt, men det gpr i hvert fald i den rigtige retning.

Råkraften og batteritiden

Med iPhone 5 får man smæk for skillingen. Spil startes hurtige op, og hjemmesider vises med lynets hast. Ikke fordi det gik decideret langsomt før, men sammenligner man min gamle iPhone 4 direkte med iPhone 5 er forskellen meget markant.

Batteritiden har jeg ikke haft lejlighed til at teste, så det kan bruges til nogen egentlig sammenligning, og jeg har ikke haft brugt den nye iPhone 5 tilstrækkelig længe til jeg kan komme med nogen generel erfaring. Mit første indtryk er dog, at den svarer nogenlunde til iPhone 4, hvilket for mig er helt fint.

Høretelefonerne

Med iPhone 5 kommer også et sæt nydesignede høretelefoner. EarPods kalder Apple dem. Modsat de fleste andre høretelefoner som er runde, er Apples nye EarPods udformet efter ørets anatomi og Apple hævder at have testet dem på over 600 mennesker for at finde den helt rigtige udformning, som er blevet forfinet via 3D-modellering indtil formen var perfekt. Resultatet skulle være et sæt høretelefoner, der sidder perfekt, og bliver siddende.

Min erfaring er, at de nye høretelefonder sidder betydeligt bedre. De gamle har hos mig haft en tendens til ikke at sidde særligt godt fast. Specielt under løbeture har det været et problem. Den opgave klarer de ny meget bedre. Det er givetvis ikke alle ører, de passer i, men i mit tilfælde er det en klar forbedring.

Det samme kan siges om lydkvaliteten - eller måske er det i virkeligheden bare et resultat af, at de sidder bedre. Jeg oplever i hvert fald en dybere og mere skarp bas end i de gamle. Audiofile vil sikkert lade dem ligge i æsken, der følger en lille praktisk rejseæske med, men alle andre vil blive belønnet med en opgraderet oplevelse sammenlignet med de gamle, som har en del år på bagen efterhånden.

iOS 6

iOS 6 er ikke en iPhone 5-specifik nyhed. Det kan også installeres på iPhone 3GS, iPhone 4 og iPhone 4S. Nogle få af tingene er forbeholdt den nye enhed, men generelt får man ikke meget mere med iPhone 5 end med eksempelvis iPhone 4S.

iOS er måske ved at at være iPhonens svage punkt (hvis man overhovedet kan snakke om et sådannet). Man begynder at fornemme, at der snart skal ske noget, ikke fordi der absolut skal ske noget nyt, men fordi rammerne er ved at være fyldt helt ud, og fordi tingene begynder at pege for meget i forskellige retninger med hensyn til både design og funktionalitet. En ordentlig overhaling kunne måske være på sin plads. iOS er trods alt 5 år gammelt nu.

En af de apps der peger fremad er faktisk den udskældte Kort-app. Den er frisk i designet, og har en superlækker brugergrænseflade. Ser man bort fra manglerne i form af mangelende og fejlbehæftede kortdata, hvilket selvfølgelig kan være svært, så er det noget af det bedste, der er sket i iOS 6. En anden fremadpegende app er Find mine venner, der dog selvfølgelig ikke er nogen nyhed.

Som sagt kan iOS 6 fås til de gale enheder også, så det alene er ikke et argument for at opgradere til iPhone 5.

Samlet bedømmelse

iPhone 5 er uden tvivl den flotteste telefon på markedet. Brugeroplevelsen er stadig unik, og der er praktisk taget ikke en finger at sætte på noget. iPhone 5's største konkurrent er i virkeligheden de andre tidligere iPhones, som Apple sælger til nedsat pris. Isoleret set, givet de nok mere valuta for pengene end iPhone 5, specielt hvad angår iPhone 4, der nu kan fås til 2.999 kroner. Det er et rigtigt godt køb, hvor man sparer 40%, men får 90% af funktionaliteten.

Alligevel vil vi ikke tøve med at anbefale nye folk at købe iPhone 5. Den koster et par tusinde mere, men man vil omvendt kunne bruge den i 2-3 år fra nu, hvor iPhone 4 alligevel skal skiftes næste år, hvis man vil være ordentligt kørende.

Har man derimod en iPhone 4S i forvejen, bør man nok overveje situationen en ekstra gang. iPhone 5 er rigtig lækker, men den giver ikke eksisterende ejere en aha-oplevelse. Dertil er den ganske enkelt ikke anderledes nok. Den slår iPhone 4S på alle punkter, men man må så også slippe 5.000-6.000 kroner for herligheden. Det er mange penge for en opdatering af noget, der i forvejen er blandt verdens aller bedste kram på markedet.

De vigtigste parametre for at gå fra iPhone 4S til iPhone 5 er skærmkvaliteten og det nye lette design. Skærmens størrelse har nok mindre betydning, mens skiftet til Lightning kan for nogle være en showstopper.

En ting kommer man dog ikke uden om: Vil man have verdens bedste telefon målt på alle parametre, så er der ingen vej uden om iPhone 5.

Onlime

Passer du godt på dine data?

Ville det ikke være surt at miste alle dine fotos fordi din iPhone går i stykker? Sørg for at tage backup nu! Onlime tilbyder ubegrænset backup af alle dine enheder i skyen.