For en måned siden præsenterede Apple deres nye iPad, der erstatter den gamle iPad Air 2. Der er tale om en mindre opgradering med kraftigere processor, en mere lysstærk skærm og en lavere pris.

2017-udgaven af iPaden er et lidt underligt produkt at anmelde, for i bund og grund er det jo bare en iPad - og mere behøver du egentlig ikke at vide. Det er intet revolutionerende over den, den leverer bare varen. Dermed illustrerer den også fint også Apples udfordringer med iPaden: Ingen mennesker opgraderer deres iPad fra år til år. I virkelighedens verden beholder folk deres iPads indtil de ikke længere virker og så køber en ny. Sådan har jeg også selv haft det. Uanset hvad Apple har fundet på at nye finurlige ting, har det været svært at lokke folk til at droppe deres gamle iPad og købe en ny. Det forsøger Apple med den nye iPad at ændre på - og strategien er en helt anden end at fylde nyheder på.

Hos mig erstatter den nye iPad min ældre iPad 3, der ellers fungerer glimrende, hvorfor jeg ikke har set nogen grund til at skifte den ud tidligere. Men nu fik jeg muligheden for at få fingre i den nye iPad kort efter lanceringen, og så slog jeg til. Den testede enhed er en "Wi-Fi + Cellular"-model med 128GB lagerplads. Jeg har brugt den til arbejde og fornøjelse i et par uger og er nu klar med min bedømmelse.

Design og konstruktion

2017-udgaven af iPaden er designmæssigt stort set identisk med den første iPad Air. De fysiske mål er stadig 169,5 mm x 240 mm og vægten og tykkelsen er også den samme. Det betyder også af den er lidt tykkere og lidt tungere end iPad Air 2. Umiddelbart et tilbageskridt, men da Apple blandt andet har fyldt mere batteri i, er det i mine øjne fuldt ud acceptabelt. Tyndere er ikke nødvendigvis altid lig med bedre, og det virker som om Apple nu også har erkendt det. Der er en nedre grænse for hvor tynd man for enhver pris skal lave en enhed. Hvis man kan gøre den mere robust, billigere og få mere batterikapacitet ved at lægge et par mm til, så er det i orden med mig.

Rent praktisk betyder det at nogle gamle cases måske ikke kan bruges på den nye model, men i det store hele er det et ubetydeligt problem og ikke noget man overhovedet vil bemærke. Kun hvis man, som jeg, kommer fra en ældre iPad vil man bemærke en forskel. Springet fra min iPad 3 er enorm. Jeg lagde mærke til en meget tydelig vægtreducering første gang jeg fik den nye iPad i hånden og størrelsen er også klart mindre. Så i den henseende er jeg meget imponeret og tilfreds.

Der er dog et par ting jeg savner. iPhonens 3D Touch og den touch-baserede hjem-knap er jeg virkelig begyndt at holde af på iPhonen. Det var der selvfølgelig heller ikke på min gamle iPad (eller nogen andre iPads for den sags skyld), hvilket nok også er medvirkende til, at jeg det sidste års tid er begyndt at bruge min iPad mindre end tidligere. Den føles ganske enkelt lidt gammeldags. Nu har jeg så fået en ny iPad og den hjælper noget på det. I det mindste har den Touch ID, men specielt 3D Touch savner jeg altså.

Den sorte eller hvide ramme og de klassiske bagsidefarver kunne jeg også godt tænke mig fik lidt fornyelse, men det er småting. Materialevalget og samlekvaliteten oplever jeg som sædvanlig er helt i top. Ikke på niveau med den raffinerede iPhone 7 - iPaden er per definition lidt mere klodset - men det er tydeligt at se at der er sket en udvikling siden den første iPad kom på markedet.

Selvom det ikke er hverken ophidsende eller overraskende er designet godkendt.

Skærm

Skærmen i den nye iPad er på 9,7 tommer og har en opløsning på 2048 x 1536​ pixels og en pixeltæthed på 264 ppi. Begge dele er identisk med Apples andre iPads med samme skærmstørrelse. Skærmteknologien er der heller ikke pillet ved. Der er stadig tale om en skærm af LED-typen.

Alligvel er der to små ændringer, der er værd at nævne. Den ene trækker i positiv retning. Skærmen i den nye iPad er nemlig mere lysstærk end i tidligere iPads. Det giver bedre brugsforhold i dagslys. Til gengæld har Apple droppet antirefleksbehandlingen som iPad Air 2 havde, hvilket trækker den anden vej.

En tredje ændring, der dog ikke har nogen praktisk betydning for den daglige brug, er at selve skærmpanelet ikke er lamineret til glasset. Det sidste betyder at man bør kunne skifte et ødelagt glas ude at selve skærmpanelet skal skiftes, hvilket igen betyder en billigere reparation. Det er lidt en tilbageskridt rent teknisk sammenlignet med iPad Air 2, men altså også med visse fordele. Billedet bliver lidt ringere og enheden lidt tykkere, men teknologien er billigere.

Lige som med designet synes jeg at skærmkvaliteten er godkendt. Apple hart ikke forsøgt at lave verdens bedste skærm, men at lave en der er god nok. Og det er den. Skærmen er fuldt ud god nok til mit behov, og jeg sidder ikke og ærgrer mig over manglende kvalitet. Men jeg tænker heller ikke wauw. Den er som den skal være, og det er det.

Ydelse

Der hvor den nye iPad på papiret skiller sig mest ud fra tidligere iPads er på ydelsen. Den nye iPad har fået en markant bedre processor end Air 2. iPad Air 2 havde en A8X-processor, mens den nye iPad har en A9-processor. Det er samme processor som iPhone SE og iPhone 6s, men med en anelse højere clockfrekvens. Mine tests viser at den nye iPad i gennemsnit er 35-30% kraftigere end iPad Air 2 i praktisk brug. Et eksempel på en browsertest kan ses nedenfor. Forskellen hvis man kommer fra en ældre iPad er selvfølgelig meget mere markant. Det er virkelig sket noget siden jeg fik min iPad 3 i sin tid.

Resultatet af den hurtigere processor er, at apps åbner hurtigere og at krævende ting som videoredigering tager kortere tid. Alt i alt kører iPaden ganske flydende - også sammenlignet med en iPad Pro. Pro'en er selvfølgelig endnu kraftigere, men til dagligdagens almindelige opgaver er forskellen minimal.

Sammen med den højere ydelse og mere lysstærk skærm kommer et øget batteriforbrug. Derfor er det ganske fornuftigt, at Apple har inkluderet et batteri med en større kapacitet. Batterikapaciteten er øget med hele 17% fra 27,64Wh til 32,4 Wh. Den øgede kapacitet opvejes dog af en hardware, der bruger mere strøm. I praksis har man derfor den samme batteritid som med de andre iPads, det vil sige cirka 10 timer, hvilket for mig svarer til 2-3 dages brug. Lader man op hver nat, vil man i praksis aldrig mangle strøm.

Jeg er meget tilfreds med ydelsen, der får min gamle iPad 3 til at virke som det fortidslevn den vel reelt også er. Jeg har altid bildt mig selv ind, at den min iPad 3 var god nok, men til det kan jeg bare sige at den nye iPad er bedere. Ofte ved man ikke hvad man går glip af før man har prøvet det.

Konklusion

Som jeg skrev indledningsvis så er den mest præcise beskrivelse at den nye iPad, at det er en iPad. Har du ikke levet under en sten de sidste 5-6 år ved du hvad en iPad og hvad den kan. Regn med at den nye model den leverer varen, men at du heller ikke bliver blæst bagover. Vil du have nyheder er det Pro-serien du skal kigge på.

Savner jeg noget? Bestemt. Understøttelse af Apple Pencil, fire højttalere og 3D-touch for at nævne nogle få ting. Men igen: Apple har en pointe i at have to serier af iPads. I dette tilfælde er det consumer-serien og her er teknologien barberet ned. Til gengæld er prisen i den grad det samme. 2017-udgaven af iPaden er Apples billigste iPad til dato. Det er helt vildt hvad man får for pengene. Sammenligner man med tidligere iPads er den nye udgave i en liga for sig selv.

Jeg vil uden tøven kalde den det bedste iPad-køb nogensinde. Har du ingen iPad i forvejen eller har du en ældre model, vil du få rigtigt meget for pengene. Du får en iPad der er 20 gange bedre end den originale på alle punkter og endda til en lavere pris. Har noget holdt dig fra at stige på iPad-toget, er det nu du skal stige på.

Har du derimod allerede en iPad som du er tilfreds med, er det begrænset hvad du får for pengene. I praksis vil du ikke kunne mærke den store forskel. Tingene vil gå lidt hurtigere, men den nye kan i princippet ikke noget, de gamle ikke også kan. Faktisk kan det siges meget enkelt: Har du en velfungerende iPad, så er der ingen grund til hive pungen op ad lommen for at købe den nye udgave. Har du en ældre enhed - før Air-tiden - eller er din gamle iPad ved at være slidt op, så tøv ikke et et sekund med at købe denne nye model.

Jeg er meget tilfreds. Jeg har bare brug for en iPad uden så meget fis. Det får jeg med Apples 2017-udgave til en uhørt lav pris. Sådan.

Køb iPad

iPad fås i sølv, guld og space grey til priser fra 2.999 kroner for 32GB-modellen med Wi-Fi og fra 4.199 kroner for 32GB-modellen med Wi-Fi + Cellular. Den nye iPad kan bestilles hos Apple link.