Anmeldelse af Sennheiser Ambeo: Verdens bedste soundbar du ikke har brug for
Dolby Atmos er det nye sort blandt soundbar-højttalere. Det vælter frem med disse aflange alt-i-et TV-højttalere, der lover stor og rumlig lyd fra en minimal kasse under TV'et. Ofte er det dog mere varm luft, man får for pengene, end sprød lyd.
Fysikkens love er ganske enkelt imod konceptet om, at en enkelt enhed placeret under TV'et kan afspille lyd, der skal forestille at komme fra siderne, bagfra og oppefra. Alligevel lykkedes det af og til nogenlunde at levere varen. Højttalere er nemlig går fra at være ret simple til at være meget avancerede enheder med computerkraft, der for eksempel kan bruges til at udnytte rummets vægge til tilbagekastningen af lyd på den helt rigtige måde. Sonos har eksempelvis lige lanceret Sonos Arc, der efter forholdene faktisk leverer varen.
I dag skal vi et skridt eller to op ad stigen. Både kvalitetsmæssigt, men også økonomisk. Vi skal nemlig kigge på (og lytte til) Sennheiser Ambeo en soundbar til lige under 20.000 kroner. Men giver det overhovedet mening af bruge så mange penge på en soundbar?
Sennheiser er et tysk elektronikfirma, der er mest kendt for at lave hovedtelefoner og mikrofoner. Faktisk er dette deres første højttaler målrettet forbrugere.
Teknik og design
Soundbarer er sjældent nogen fryd for øjet. Rent æstetisk er de i bedste fald ligegyldige. Ambeo er ingen undtagelse. Faktisk skiller den sig lidt uheldigt ud, den er nemlig kæmpe stor og tung - af en soundbar at være. Den måler hele 127 cm i bredden og 14 cm i højden. vægten nærmer sig 20 kg. Det indikerer selvfølgelig at der er tale om en helt anden kaliber end eksempelvis det Sonos præsterer, men køn er den altså ikke.
Størrelsen giver også lidt udfordringer med placeringen. Ambeo er nemlig så høj, at den ikke vil kunne stå under TV'et uden at dække for det nederste af skærmen. Det eneste rigtige er at få i hvert fald TV'et hægt op på væggen.
Foran på højttaleren er der et stik til den medfølgende målemikrofon, et lidt for stort oplysende Ambeo-logo og et display, der giver information om kilde, lydformatetc. Heldigvis kan man via den tilhørende app skrive ned forset i begge. På toppen sidder nogle få knapper til volumen, kildevalg med mere.
Bagpå finder man et hav af tilslutningsmuligheder. 3 HDMI-indgange, 1 HDMI-udgang med eARC/ARC og 1 optisk indgang. Selv en phonoindgang er der blevet plads til. Derudover er det en netværskport og en USB-port samt mulighed for tilslutning af en subwoofer.
Samlekvaliteten er forbilledlig. Her er tale om solid tysk kvalitet.
Det er værd at bemærke at Ambeo udover Atmos også understøtter det konkurrerende format DTS:X.
Opsætning og brug
Opsætningen og ibrugtagningen af Ambeo bør ikke volde problemer. Dog kan jeg anbefale at få tilsluttet diverse kabler inden du får sat højttaleren for godt til rette, da den er så stor og tung, at man ikke bare lige vender den om.
En del af hemmeligheden ved Ambeos gode lyd er kalibreringen via den medfølgende målemikrofon. Med appen, der forbinder med Bluetooth, bruges mikrofonen til at justere højttaleren ind efter stuens akustik. Det sker helt automatisk ved at højttaleren udsender en række lyde fra de forskellige højttalerenheder. På denne måde kan Ambeo nogenlunde kompensere for en ikke optimal placering i et ikke optimalt rum. Men kun til en vis grænse, selvfølgelig. Der er trods alt grænser for, hvad man kan simulere med en signalprocessor. Men det er afgjort bedre end ingenting.
Ideen er at hvis Ambeo eksempelvis står skævt placeret med længere til den ene sidevæg end til den anden, så justere Ambeo lyden i den ene side, så der kompenseres for dette. Det er ganske smart, men ikke unikt. Sonos har med deres TruePlay benyttet samme ide i flere år. I det hele taget er det ret vigtigt, at man ikke har et alt for stort rum med for langt til side- og bagvægge. Den eneste måde Ambeo kan skabe illusionen om en rumlig fornemmelse er nemlig ved at bruge væggene og loftets tilbagekastning af lyd. Er der ingen vægge at reflektere lyden på, vil man aldrig få fornemmelsen af at lyden kommer bagfra, hvorved Dolby Atmos-oplevelsen går tabt. Men alt det bør signalprocessoren altså sørge for så godt som muligt.
Mit tip er at benytte Dolbys test-DVD, der indeholder klip fra film samt klip fremstillet til formålet. Specielt de klip der veksler mellem Atmos og almindelig surround er gode. Kan du ikke fornemme forskellen her, så se det som kraftig indikation på, at du næppe vil få den optimale lyd, når det rigtigt gælder.
Lydkvalitet
Ambeo er en filmhøjttaler. Ingen tvivl om det. Bruger du bare dit TV til sport, Hammerslag eller hvad flow-kanalerne ellers disker op med, så glem det. Jo, den lyder da fremragende men her vil Ambeo være totalt overkill. Selv, hvis der skulle snige sig en seværdig film ind i sendefladen i ny og næ får du ikke det optimale ud af Ambeo. Der er nemlig ingen af de danske kanaler der sender i Dolby Atmos - og det kommer næppe til at ske foreløbig. Her må du i bedste fald nøjes med Dolby Digital 5.1. Fald ikke for muligheden for at bede Ambeo om at simulere Atmos. Det er et billigt trick, der bare lyder dumt.
Nej, Ambeo skal bruges til film og det er i denne sammenhæng, at jeg har testet og vil bedømme kvaliteten. Jeg bruger nogle af mine sædvanlige yndlingsfilm med god Atmos-effekt som Blade Runner 2049 og Gravity, der indeholder rigeligt med både bulder og brag såvel som god stemningsmusik til at komme hele vejen rundt.
Heldigvis er Apple med på Atmos-vognen, hvor du på Apple TV kan finde en del Atmos-titler i filmbutikken. Ellers er det de fysiske medier, du skal have fat i.
Først og fremmest står dialogen klar og tydeligt med god volumen, hvilket ofte et et problem i billigere soundbarer, hvor mellemtoneenhederne ofte skæres væk, så man må nøjes med bas og diskant. Det problem har Ambeo ikke. Bassen leveres også med overbevisning, og Ambeo er faktisk den eneste soundbar jeg har hørt, hvor en ekstern subwoofer ikke har føltes som en must.
Der er dog malurt i bægeret, for den supersprøde Atmos-fornemmelse med fantastisk rumlig fornemmelse sidder jeg ikke med. Jo, der kommer lyd oppefra, men den er diffus en af slagsen. Det samme med baglyden. Helt skarp og præcis bliver den aldrig. Den er for statisk og savner den præcision som rigtige bagkanaler kan levere. Jeg havde nu heller ikke forventet andet, og det er ikke fordi Ambeo gør det dårligere end andre sundbars - den gør det faktisk bedre - mere bare for at sige at træerne altså ikke vokser ind i himlen. Selv med Ambeo kan man kun simulere rumlig lyd til en vis grænse - og selvfølgelig meget afhængigt at stuens udformning.
Men jeg må indrømme, at hvis jeg et øjeblik fjerner blikket fra skærmen og stedet kigger på Ambeos prismærke, så bliver jeg lidt skuffet. Dette til trods for at Ambeo er den bedste soundbar jeg nogensinde har hørt. Den første TV-højttaler, hvor jeg ikke har savnet et dedikeret subwoofer. En soundbar hvor tale og dialog står knivskarpt.
Kigger man Ambeo som lydhøjttaler, hvilket ikke er en helt rimeligt måde at bedømme den på, er den knap så overlegen. Hæderligt, er nok en mere præcis betegnelse. Jeg savner generelt stereoperspektiv i de mere dynamiske og levende musikgenrer, mens den klarer sig bedre, når der skiftes til elektronisk musik, hvor bassen dog kommer lidt til kort. Generelt er konklusionen, at hvad angår musik, vil du for væsentligt færre penge, kunne få en væsentligt lyd med et traditionelt stereosetup. Det er bare de færreste der går den vej efterhånden. De fleste klarer sig med små trådløse højttalere, og her kan Ambeo sagtens være med og give en solid opgradering. Kvaliteten af indmaden i Ambeo er ganske enkelt klasser over det man finder i højttalere som Google Home etc. Og vil du kun vil have ét lydanlæg i stuen, der skal dække både TV og musik, så er Ambeo faktisk noget af det bedste på markedet. Ingen andre soundbarer kan være med her.
Samlet bedømmelse
Kigger man på soundbarer alene har Sennheiser Ambeo ikke mange konkurrenter. Lyden er efter forholdene god, velafbalanceret og knivskarp. Ingen andre sounbarer på markedet kommer i nærheden af Ambeo. Problemet er bare, at selve glansnummeret, Atmos-følelsen, ikke rigtigt folder sig ud. Selv med en soundbar af Ambeos kaliber, er der grænser for hvor meget rumlighed man kan fremtrylle fra en enkelt kasse placeret under TV'et. Atmos-understøttelsen ender dermed med at blive Ambeos akilleshæl. For den leverer ganske enkelt ikke varen. Det havde også været utroligt, hvis den gjorde, for det strider mod fysikkens love, at kunne skabe god rumlig lyd uden dedikerede baghøjttalere, men man havde vel håbet. Igen er Ambeo formodentligt den alt-i-et højttaler der leverer den bedste rumlige oplevelse, men den kan bare ikke måle sig med dedikerede anlæg med baghøjttalere.
Derfor falder mit eget argument for at købe Sennheiser Ambeo til jorden. Men hvis du har et ønske om kun at have en enkelt lydkilde i din stue, og gerne vil have en Atmos-ligende oplevelse eller måske endda er lidt ligeglad med Atmos, så er Ambeo det klart bedste bud i øjeblikket. God og solid kvalitet i én samlet pakke, der efterlader andre soundbarer i støvet.
Personligt, ville jeg dog gå efter et setup med rigtige baghøjttalere og den fulde Atmos-oplevelse. Jeg ville elske at kunne sige, at du skal fare ud og købe den med det samme. Men det kan jeg ikke, selvom Ambeo er verdens bedste soundbar. For den leverer ikke verdens bedste Atmos-oplevelse. Det er derfor jeg kalder Sennheiser Ambeo for verdens bedste soundbar, jeg ikke har brug for.
Sennheiser Ambeo kan eksempelvis købes hos HiFi Klubben.
Linket til Hi-Fi Klubben er et annoncelink, hvor Onx får en mindre betaling, når der handles. Hi-Fi Klubben har ikke haft indflydelse på indholdet i artiklen. Tak for støtten.