Et af de Apple-produkter jeg har glædet mig aller mest til i år har været 2. generation af Apple Watch. Det blev lanceret tidligere på måneden og den sidst uges tid, har jeg gået rundt med et Apple Watch Series 2 på armen. Faktisk i perioder samtidig med mit gamle Apple Watch for bedre at kunne sammenligne dem.

Grunden til at jeg har glædet mig er, at det oprindelige Apple Watch har været et utroligt helstøbt produkt. I mine øjne det bedste 1. generationsprodukt fra Apple i dette årtusinde. I et års tid har jeg brugt det dagligt - og været overordentligt tilfreds. Apple Watch har virkelig ændret min måde at bruge teknologi på i dagligdagen. Teknologien er blevet mere anonym og tilbagetrukket til trods for at muligheder er blevet større.

Apple Watch 1. generation har kun haft ganske få skønhedsfejl, og er måske det Apple-produkt jeg nødigst vil undvære. Derfor har jeg set frem til 2. generation, der i sagens natur må være endnu bedre. Og lad mig bare afsløre med det samme, at jeg ikke er blevet skuffet.

En af de ting jeg har lagt mest mærke til omkring Apple Watch er, at Apple har droppet ideen om at det skal være et fashionabelt modetilbehør. Nu er fokus på Apple Watch som arbejdshest i især træningsøjemed. Det ser stadig formidabelt ud, og man kan sagtens bruge det til mere formelle begivenheder, hvis man vælger et passende finish og en flot urrem. Men det er tydeligt at Apple Watch har fundet sine ben - og at det er som centrum i et aktivt liv. Nu er der pludselig en ide med at eje et Apple Watch udover bare at ville flashe det.

Apple Watch har fået GPS

Den nok største nyhed i Apple Watch Series 2 er at der er kommet indbygget GPS, så man uden en tilknyttet iPhone altid kan få urets præcise position. Det er primært en fordel for folk der bruger uret i træningssammenhænge, men også til navigation er GPS'en en fordel for ikke at sige et must, hvis ikke man har sin iPhone med.

Hvor stor en nyhed GPS'en er kommer dog helt an på, hvad man bruger uret til. For folk der går og løber har det mindre betydning. Man har hele tiden, og med ret god præcision, kunne få målt sine løbeture. Her er det nye, at man kan få sin rute indtegnet på et kort, og samtidig kan se hvor på ruten man har løbet hurtigt eller langsomt. Specielt det sidste kan jeg godt lide, omend jeg nok ikke vil bruge det til ret meget.

Foto: Apple

Der hvor GPS'en virkelig spiller en afgørende faktor er for cykelryttere samt svømmere. I lige præcis de to sportsgrene er en skridttæller ikke til ret meget hjælp. Som cykelrytter har man tidligere kun kunne måle sit tidsforbrug, mens distancen har været ukendt med mindre man også har haft sin iPhone med på turen. Sådan er det ikke længere. Med den indbyggede GPS, kan man nu også på cykelturen få en præcis distancemåling - og samme rute-hastighedskort som på løbeture.

Uanset hor stor en mangel GPS'en har været udråbt som, er min erfaring at det for mit eget brugsscenarie ikke spiller den store rolle om den er der eller ej. Jeg er dog helt med på, at det for eksempelvis cykelryttere alene er grund nok til at opgradere sit gamle ur eller springe på vognen. For alle andre er det nok mere en psykologisk ting. Uanset hvad er problemet løst: Folk der har savnet GPS'en har ikke længere det at bekymre sig om.

Apple Watch er blevet vandtæt

Apple Watch har hele tiden været vandtæt. Officielt kun til brug under vandhanen, i brusebadet eller i regnvejr samt andre situationer, hvor uret ikke er helt nedsænket i vand. Mange har dog brugt det i både svømmebasin og ved stranden uden problemer. Det nye er at vandbeskyttelsen er blevet bedre og at Apple nu officielt godkender det til brug under svømning.

Vigtigst her er at med den officelle godkendelse kommer også en række funktioner relateret til svømning. Blandt andet to nye træningsfunktioner. En til poolsvømning og en til svømning i åbent hav. Når man vælger en af disse - eller når man manuelt slår til at man har uret i vand - bliver skærmen låst så falske tryk på skærmen undgås. Når man kommer op ad vandet, slår man funktionen fra ved at dreje på den digitale krone. Det får samtidig urets højttaler til at afspille en lyd, der skubber den sidste rest vand ud af højttaleren.

Personligt har jeg ikke prøvet at svømme med uret, og svømmer i det hele taget ikke ret meget. Samtidig tager jeg altid uret af, når jeg er ved stranden. Primært for at undgå at det bliver ridset. For mig er den forbedrede vandtæthed derfor mindre relevant omend jeg sætter pris på muligheden for at beholde uret på i svømmehallen og på den øgede forsikring mod ødelæggelse på grund af indtrængende vand. Den helt store gevinst er for regulære svømmere, mens de fleste andre ikke vil opleve en forbedring i forhold til det oprindelige Apple Watch.

Mere lysstærk skærm

Foto: Martin WolsingI Series 2 har Apple gjort skærmen dobbelt så lysstærk som i det oprindelige ur - og det kan mærkes. I tekniske termer har den nye skærm en lysstyrke på 1.000 nits, hvor den gamle havde 500 nits. Til sammenligning har iPhone 7's skærm en maksimal lysstyrke på 705 nits. Skærmen i Apple Watch Series 2 har den mest lysstærke skærm af samtlige Apples enheder - måske at samtlige mobile enheder uanset producent. Og som sagt kan det mærkes. Hvor det tidligere var stort set umuligt at se hvad der var på skærmen ved eksempelvis løb i solskin, er det nu meget nemmere. I min test med begge ure på armen, var der en virkelig markant forskel til fordel for Series 2.

Umiddelbart kan man jo mene er nits er for nørder, men det her er virkelig et sted, hvor den helt almindelige bruger vil opleve en regulær kvalitetsforbedring, og måske det punkt hvor der er størst forskel på det oprindelige Apple Watch og Series 2. Springer man først på vognen nu, kan det selvfølgelig være svært at forholde sig til, men så kan man bare glæde sig over, at man får en skærm helt, helt i top.

Jeg er virkelig glad for at Apple har prioriteret dette. Stort "godt gået" her fra.

Bedre processor

På det tekniske plan har uret fået en ny lynhurtig S2 dual-core-processor, der er 50% kraftigere som den i det originale Apple Watch. GPU’en (grafikprocessoren) er 100% kraftigere. Umiddelbart er det ikke noget jeg har bidt mærke i. Men sådan er det jo gerne, når tingene bare kører. Så tager man det for givet. Det er først, når de ikke gør, at man lægger mærke til det. Nu synes jeg generelt ikke at Apple Watch har haft problemer med ydelsen, men efter at have vænnet mig til det nye ur, kan jeg tydeligt mærke, når jeg tager det gamle på, at der er en forskel. Den kraftigere processor vil også uden tvivl få mig til at installere mere krævende apps på uret.

Helt uden skønhedsfejl er ydelsen dog ikke. Funktionen med at uret tænder, når man hæver armen er stadig ikke 100% i skabet. Jeg har ikke tal på hvor tit det sker, at uret ikke opfanger bevægelsen, men det er flere gage dagligt ud af måske 100 gange, hvor jeg tjekker uret.

Batteritiden er identisk

Apple Watch Series 2 har fået et større batteri. Batteritiden har dog ikke ændret sig. Den øgede batterikapacitet går til GPS'en og sikkert også den mere lysstærke skærm. Ikke at det betyder noget. Øget batteritid er en af de ting, der ikke har været på listen over ønskede forbedringer. Uret holder fint til en hel dags brug. Jeg har endnu til gode at løbe tør i løbet af dagen. Der er gerne 40-50% tilbage når jeg tager uret af og går i seng. At oplade dagligt (om natten) er en nem rutine. Kunne uret holde strøm i tre dage, ville det ikke betyde noget som helst. Undtaget i situationer, hvor man har glemt en opladning eller er på weekendtur og har glemt sin oplader (hvilket jeg har prøvet). I det daglige er der absolut ingen rationel begrundelse for at kræve bedre batteritid.

Opgradere eller spring over?

Som sagt er jeg meget tilfreds med Apple Watch Series 2. 1. generation var et ganske solidt produkt, og Apple har med Series 2 rettet op på de ganske få ting, man kunne savne. Apple Watch Series 2 er et virkelig gennemarbejdet produkt, der holder en meget høj kvalitet. Ikke mindst i brugergrænsefladen, som der virkelig er tænkt meget over. Apple Watch er nok det Apple-produkt, hvor en gennemarbejdet brugergrænseflade er mest nødvendig, og måske det produkt, hvor Apple lykkes bedst.

Men uanset hvor perfekt det er lykkedes Apple at skrue deres ur sammen, ændrer det ikke på, at nødvendigheden af at eje uret afhænger af hvad man laver i sin dagligdag. Mange vil sige at de ikke kan se ideen med uret, og så skal de selvfølgelig bare lade være med at købe det. Det er et fair argument, selvom jeg er sikker på, at mange vil blive omvendt, hvis først de prøvede uret. Rent teknisk og funktionelt er det derimod meget svært at komme med nogen som helst indvendinger for at holde pengene i lommen. Hvis man ønsker sig et smartur, men ikke er tilfreds med Apple Watch Series 2, så vil jeg vove at påstå at man aldrig bliver tilfreds.

Har man aldrig haft en Apple Watch, er det nu man skal springe på vognen. Løber man bare en gang i mellem, går man generelt op i et aktivt liv eller modtager man mange beskeder i løbet af dagen er købet en no brainer. Det er så bekvemt i det daglige, at det kan være svært at forestille sig, hvis ikke man har prøvet det.

Har man allerede et Apple Watch i forvejen er det lidt mere tricky. Det står og falder med om GPS er et must. Er du svømmer eller cykler du meget, så køb det nye. Er du generelt tilfreds med det nuværende ur, så behold det og nyd nyhederne fra watchOS 3, der også er kommet til det gamle ur. Så store er forbedringerne nemlig heller ikke i det daglige. Jo, skærmen er bedre og ydelsen bedre, men det er ikke noget der vil ændre radikalt på den måde uret fungerer og bruges på. Af samme grund kan man argumentere for, at har man ikke brug for GPS'en, så er Apple Watch Series 1 også et godt køb, da prisen er betydeligt lavere.

Hvis du opgraderer, kan du glæde dig over, at urremme købt til Apple Watch 1. generation kan bruges uden problemer med Series 2 og vice versa

Materialer og farver

Apple Watch Series 2 kommer i samme design som tidligere. Der er tre forskellige materialer at vælge mellem, blandt ander et nyt hvidt keramisk materiale, der supplerer rustfrit stål og aluminium. Ud over Apples egne modeller, kommer der senere på året en speciel Nike+ udgave af Apple Watch, som er målrettet brugere af Nikes løbetjeneste.

De forskellige materiale og farver fås med forskellige kombinationer af urremme.

Pris og tilgængelighed

Priserne starter ved 3.299 kr for aluminiums-udgaven i størrelsen 38 mm. 42 mm-udgaven starter ved 3.499 kr.

Onlime

Passer du godt på dine data?

Ville det ikke være surt at miste alle dine fotos eller studierapporter, fordi din Mac går i stykker? Sørg for at få taget backup nu! Onlime giver for en rimelig pris ubegrænset plads i skyen.