Apples nye MacBook er en bærbar computer i den mest enkle form man kan tænke sig. Den er let, kompakt og umådeligt veldesignet. Det er ikke en computer for alle - den vil uden tvivl dele vandene, som flere af Apples produkter har for vane - men er du i målgruppen, rammer den noget nær plet. Der er kun ganske få skønhedsfejl i en ellers perfekt computer.

MacBook'en er en opgradering af den MacBook Apple lancerede sidste år. I det store hele er der i denne anden generation tale om samme computer, blot med bedre specifikationer. Det betyder også, at hvis du allerede har en mening om sidste års model, uanset om den så er positiv eller negativ, så er der ikke noget i dette års udgave, der vil ændre radikalt på det.

For mig er denne MacBook noget nær en drømmecomputer, mens den for andre vil være for langsom til deres arbejde eller været hæmmet af kun at have en port. Det var de ting Apple fik kritik for sidste år, og nogle havde nok håbet at Apple ville ændre på det i år. Men i stedet for at komme kritikerne i møde, har Apple holdt sig stramt til konceptet - og tak for det. For som MacBook'en er nu, står den skarpt markeret som et fornuftigt alternativ til Apples to andre bærbare computere; MacBook Air og MacBook Pro, der hver i sær har deres fordele. MacBook'ens fordel er at den er lille og kompakt, og det skal Apple have ros for at holde fast i.

Jeg har testen i computeren i en uges tid, og har stort set kun positivt at sige.

Design

Efter min mening er den unibody MacBook, som Apple sendte på gaden i 2008, en af de mest veldesignede computere nogensinde. Selv i dag næsten otte år efter holder designet stadig. Det er en helt uhørt tidsløshed hvad computere angår. Flere andre Mac's er måske mere ikoniske, som den hvide plastik iBook eller den farvestrålende iMac fra omkring årtusindeskiftet, men de var på ingen måde tidsløse som MacBook'en fra 2008 er det.

Lidt samme stil er der over designet på den nye MacBook, som jo altså designmæssigt stammer fra den første udgave i 2015. Denne ny MacBook, mit testeksemplar i rosaguld, har en helt uhørt høj finish - selv efter Apple-standard. Jeg er nærmest målløs over hvor høj kvalitet den udstråler. Der kan ikke sættes så meget som én finger noget sted.

Som Apple-bruger tager man ofte den slags for givet - man glemmer hvor dårligt mange andre computere er designet, og hvor ringe materialevalg de ofte har (selvom flere efterhånden er godt med). Det handler ikke om design for designets egen skyld, men på en måde hvor der er tænkt over hver eneste lille detalje. Intet er tilfældigt, og den nye MacBook er blandt de bedste nogensinde. Fraværet af porte er en designmæssigt genistreg, der efterlader et helt usædvanligt smukt produkt. Funktionaliteten af samme beslutning vender jeg tilbage til.

At MacBook'en kan fås i fire farver kan nogle måske grine af, og selvfølgelig betyder det intet for ydelsen, men man har altså en anden glæde ved at sidde med et lækkert produkt mellem hænderne i lige præcis den farve man synes bedst om. Noget netop vi skandinaver jo er kendt for at sætte pris på. Alt på vores breddegrader er designet, lige fra toiletbørster, over kloakdæksler til foderbrætter. Selvfølgelig skal de computere vi bruger også være veldesignede. Frit valg mellem fire lækre farver er prikken over i'et.

Som skrevet har jeg en i rosaguld. Det er lige før jeg vil sige at den er kobberfarvet. Kun for tøser? Overhovedet ikke, jeg kunne sagtens forestille mig at købe denne farve, hvis jeg skulle investere i en ny.

Det bedste ved designet er dog størrelsen. Den er ikke meget større og tungere end en almindelige iPad - specielt ikke hvis man har en lidt ældre en af slagsen. Det er virkelig noget jeg vil sætte pris på. Den er ultra bærbar, og nem at have i elv en lille taske.

Kun to porte

Foto: Apple

Den nye MacBook har lige som forgængeren kun to porte: En minijack-port til hovedtelefoner og en USB-C til opladning og tilslutning af udstyr. Det er et af de områder hvor Apple har fået mest kritik. Folk vil have flere porte og gerne flere forskellige slags.

Personligt har jeg intet at klage over. Det er år og dag siden jeg sidst har brug en port på min MacBook til andet end at lade min iPhone eller iPad op med. Jo, der var da engang hvor jeg brugte HDMI til projektoren og USB til en printer. Men de tider er for mit vedkommende passe. Alt er trådløst nu. Jeg har absolut intet at bruge flere porte til. Det skulle da lige være en port til et SD-kort. Det er dog småting, og absolut ikke noget jeg vil tillægge nogen betydning i det samlede regnskab.

Min største anke, i forhold til at der kun er en port, er at jeg derved ikke kan oplade computeren samtidig med at computeren oplader min iPhone. Det er ikke tit jeg ville bruge det, men af og til ville det være rart. På den anden side, kan laderen til MacBook'en også bruges til at lade iPhonen med (med det rigtige kabel), så på den måde kan jeg jo bare skifte mellem de to.

Jeg forstår godt anken i forhold til antallet af porte, men som jeg ser det, er der flere andre MacBooks at vælge mellem, hvis man vil have flere porte. Porte er, uanset hvad folk siger, en uddøende race, og jeg synes det er modigt og klogt at Apple at gå foran og sætte dagsordenen for at kunne skabe et mere helstøbt og enkelt produkt. For mig vejer egenskaber som enkelthed, lethed og bærbarhed højere end muligheden for at kunne tilslutte forældede teknologier som USB-pinde og printere. Og hvis man endelig vil, kan man jo anskaffe sig en adaptor. Nej, det er ikke videre elegant, men det kan så minde folk om, at de skal se at følge med tiden, der kun peger i én retning: Trådløshed.

Man kunne indvende at Apple i hvert fald burde have valgt en Thunder Bolt 3-port i stedet for USB-C. Rent fysisk er portene end og Thunderbolt 3 er kompatibel med USB-C, så det burde være et oplagt valg. Problemet er bare, at Thunderbolt 3 ikke er foreneligt med det blæserløse design i MacBook'en. De chips der er tilknyttet bruger ganske enkelt for meget strøm og bliver for varme. Disse tekniske begrundelser til trods, er det en af de ganske små skønhedsfejl på denne ellers noget nær perfekte maskine.

Tastaturet

Foto: Apple

Ud over manglen på porte er det væsentligste designvalg et ultra tyndt tastatur. MacBook'en er ganske enkelt så tynd, at der ikke ville være plads til hverken en almindelige USB-port eller et almindeligt tastatur. Derfor har Apple opfundet en ny type tastatur med en meget lille højde.

Tasterne på tastaturet har en meget lille frigang, hvilket gør det ret anderledes at skrive på end man er vant til. Efter en lille uges brug er jeg dog ved at have vænnet mig til det, og jeg tror faktisk at jeg på sigt vil finde det som værende en klar forbedring over et normalt tastatur.

Valget er selvfølgelig oprindeligt foretaget af designmæssige grunde, men det føles ikke som et kompromis. Tværtimod har Apple set det som en udfordring og en mulighed for at ryste posen og ikke bare gøre som de plejer og som alle andre gør. Resultatet er blevet et tastatur der føles moderne og mere pålideligt end man er vant til. Tasterne er ganske enkelt mere responsive - også ude i hjørnerne hvor almindelige taster ofte fejler. Min bedste overbevising er, at jeg med lidt tilvænning vil kunne skrive hurtigere på det nye tastatur end det gamle.

En enkelt lille anke har jeg dog i forhold til tastaturet. Tasterne for pil-op og pil-ned er lige små nok, og sidder så tæt, at de kan være svære at lokalisere med fingrene uden at kigge. De har nemlig kun halv størrelse i forhold til alle de andre taster.

Skærm, trackpad og kamera

En af de ting ved den nye MacBook der skal fremhæves er skærmen. Den er ganske enkelt fremragende. Specielt hvis man kommer fra en MacBook Air, vil man opleve en kæmpe forskel. Alt står knivskarpt på den højopløselige retina-skærm. De 2.304 x 1.440 pixels der er pakket ind i den relativt lille skærm giver en imponerende skarphed. Kommer du fra en MacBook Air med dens lave opløsning vil du blive blæst omkuld, og aldrig se dig tilbage.

MacBook'en kommer med Apples Force Touch-trackpad, hvor man kan trykke i flere niveauer. En fin og velfungerende funktion, men lige som på iPhonen, at det ikke noget jeg bruger ret meget, og funktionen er på ingen måde relevant for mit valg af MacBook. Det er fint nok at funktionaliteten er der, men var den der ikke ville jeg knap nok trække på skuldrene.

Det indbyggede kamera er med en opløsning på kun 480p lidt af en joke. I en computer til over 11.000 kroner skal der uden undtagelse være premium komponenter over hele linjen. Personligt bruger jeg aldrig FaceTime, men som Apple-bruger skal man havde vished for, at selv de ting man aldrig bruger har en ordentligt kvalitet. Ellers skal de skæres helt væk.

Ydelsen

MacBook'en er udstyret med Intels nye Core M-processor der er designet specielt til enheder som MacBook'en. Den er ikke nær så slagkraftig gom den Intel-processor der sidder i Apples MacBook Air eller MacBook Pro, men er til gengæld ultra energieffektiv, hvorfor der ikke er behov for en blæser i MacBook'en. For mig, der kommer fra en gammel prustende MacBook er det ret vildt at opleve en computer der er helt stille. Den siger absolut intet, og jeg har endda til gode at opleve den blive bare håndvarm på oversiden. Undersiden kan godt blive varm, men ikke noget jeg har bidt mærke i.

Ydelsen er selvfølgeig ikke state of the art, men ligefrem ringe som man har hørt lidt snak om i krogene er den altså heller ikke. Den kan nogenlunde sammenlignes med den MacBook Air den kom sidste år. Faktisk er den en anelse hurtigere end Air'en. Det afhænger lidt af hvilken konfiguration man kigger på, men i det store hele er det et udmærket sammenligningsgrundlag.

Selv vælger jeg at lade være med at fokusere alt for meget på clockfrekvenser, benchmarks og andre tal, og i stedet på hvordan maskinen er at bruge. Ellers kan man alt for nemt stirre sig blind på tal der i virkeligheden ikke siger ret meget. 90% af alle folk har en computer, de aldrig udnytter bare tilnærmelsesvis fult ud hvad angår processorkraft. Helt tilsvarende folk der har en firehjulstrukket kæmpe bil, men kun bruger den til den ugentlige tur til Føtex. Overkill, kalder man vist på godt moderne dansk den slags.

Saft og kraft er fint at have, hvis man har brug for det. Hvis man har brug for det! Min påstand er at for 90%'s eller måske endda 99%'s vedkommende, så har den testede MacBook rigeligt med kræfter. De eneste undtagelser er i virkeligheden processortunge ting som videoredigering og spil. Laver man ikke den slags på daglig basis, vil man ikke opleve nogen som helst problemer hvad ydelsen angår.

Der skal dog ikke herske nogen tvivl om, at den lille MacBook ikke er en arbejdshest. Apple har ofret ydelse for at sikre god batteritid og en lydløs og let computer. Har man brug for at få udført beregningtunge opgaver, skal man vælge en anden maskine. Men det skal altså forstås bogstaveligt. Et regneark, TV-serier på Netflix eller skrivning af mails eller skoleopgaver er ikke i kategorien beregningstunge opgaver. Der er derimod videoredigering og tung billedbehandling. For alle os andre er MacBook'en rigeligt i stand til at levere varen. Rigeligt. Jeg har på intet tidspunkt været presset på CPU-ydelsen under min ugelange test.

Min påstand er at en god hurtigt SSD er en langt vigtigere parameter for den almindelige bruger end høj processorydelse. Netop hvad angår kvaliteten af SSD-drevet, er MacBook'en helt i top. Den præsterer en helt imponerende høj hastighed. Mine målinger viser i runde tal 900 MB/s i læsehastighed og 800 MB/s i skrivehastighed. Det er ganske enkelt hastigheder af en helt anden verden. Det er markant højere end man finder stort set alle andre steder. Det vidner om at Apple ganske enkelt har udvalgt det bedste af det bedste. Jeg tvivler faktisk på, at man overhovedet kan opdrive løse SSD'er med så gode specifikationer. Virkelig imponerende.

Batteritid

Apple lover at den MacBook (2016) kan holde til 10 timers brug, hvilket er en time mere end sidste års model. Årsagen er dels et lidt større batteri og dels at processorener blevet mere energieffektiv ved samme ydelse.

De lovede 10 timer er givetvis rigtige nok. Jeg har ikke testet det stringent, fordi det ganske enkelt ikke er sådan jeg selv bruger en computer - 10 timer i streg. Jeg bruger den meget blandet og fordelt over hele dagen. Kan jeg se at den er ved at løbe tør, sætter jeg den til opladning, når det er belejligt. Det kunne være når jeg spiser frokost, går en tur eller laver noget andet, hvor computeren får lidt fred. Jeg sjatlader simpelthen når det passer ind i programmet. Måske bare lige et kvarter. Det er ofte rigeligt til at hæve batteriniveauet med 20 procentpoint. En fuld opladning klares på omkring en halvanden times tid.

Min umiddelbare vurdering er at MacBook'en rigeligt holder de lovede 10 timer. Og med mindre man bruger den fra tidlig morgen til sen aften, er én opladning i døgnet nok. Jeg har selv 5-6 fulde ladecyklusser per uge, hvilket jo er under en i gennemsnit per døgn.

En ting reateret til batteritden er valget at USB-C som strømport. Min oplevelse er, at det gør MacBooken til en mere bærbar enhed i lighed med iPhonen eller iPaden. Førhen har jeg haft for vane at have strømstikket siddende i min MacBook konstant, når den står på skrivebordet. Med MagSafe-connectoren var det nemlig hurtigt og nemt at sætte kablet i eller tage det ud. Desuden var man sikret med at computeren røg på gulvet, hvis man jokkede i kablet. Med USB-C-valget har jeg fået en ny vane. Jeg bruger altid computeren uden kabel, og oplader den i stedet på samme måde som min iPhone, det vil typisk sige mens jeg ikke bruger den. Når den er klar tager jeg kablet ud og går i gang med arbejdet. Derfor sidder min oplader til MacBook'en også ved siden af iOS-opladerne ikke ved min normale kontor-plads. Jeg lægger med andre ord MacBook'en til opladning på samme måde som jeg lægger en iPad til opladning.

Konklusion

Som skrevet indledningsvis er MacBook'en ikke en computer for alle. Føler du at du skal gå på kompromis med dine behov, skal du selvfølgelig ikke købe den. Så er du bare ikke i målgruppen. Vælg i stedet end Air, hvis det skal være billigt eller en Pro, hvis du vil have mange porte og højere processorydelse. Det er hele pointen med at Apple tilbyder tre serier af bærbare computere.

For mig er MacBook'en dog lige præcis det jeg forstår ved den perfekte bærbare computer. Den er nærmest skræddersyet til mit behov. Jeg føler den på ingen måde som et kompromis, hvor jeg er nødt til at give køb på nogle krav for at kunne være med. De ting den mangler i forhold til traditionelle computere, er ting jeg alligevel aldrig bruger. Den er designet lige efter min filosofi. Ved at fjerne overflødige ting, bliver det færdige produkt mere rent i sit udtryk, hvilket jeg elsker. Det er præcis derfor jeg sprang på Apple-vognen for nu snart 20 år siden. Den nye MacBook er på en eller anden måde essensen af alt det Apple efter min mening altid har stået for. Tak for det.

Der er ganske få skønhedsfejl, men min eneste reelle anke er prisen der ikke lige frem ligger i den billige ende. Forholdet mellem ydelse og pris er ikke nær så højt som for Apples andre computere. Man betaler ganske enkelt en premiumpris for denne ultimative bærbare computer. Vil man have mere smæk for pengene er MacBook Air en bedre valg. Den er ikke bedre, men den er billigere. Jeg havde håbet at Apple havde benyttet lejligheden til at skære noget at prisen, men de har valgt at holde den på samme niveau som sidste år.

Mit råd er at holde sig til basismodellen, der trods alt er til at betale. At begynde at opgradere til en model med en kraftigere processor giver ingen mening. For de fleste betyder det intet i praksis, og for de der reelt har brug for mere kraft, er en Pro et meget bedre køb under alle omstændigheder. Her vil MacBook'en under alle omstændigheder være for begrænset i ydeevnen.

Alt i alt får 2016-udgaven af Apples MacBook mine varmeste anbefalinger.

Du kan købe MacBook'en i Apple Online Store fra 11.299 kroner (link).

Onlime

Passer du godt på dine data?

Ville det ikke være surt at miste alle dine fotos eller studierapporter, fordi din Mac går i stykker? Sørg for at få taget backup nu! Onlime giver for en rimelig pris ubegrænset plads i skyen.