Det er blevet fundet en alvorlig designfejl i Intels CPU'er der berører stort set alle computere solgt i de sidste 10 år. Dette uanset om de kører macOS, Linux eller Windows. Detaljerne i sårbarheden er stadig ikke offentligt kendte, men det skulle dreje sig om at normale programmer kan få adgang til indholdet i den beskyttede kernel-hukommelse. Det skriver The Register. I værste fald kan det betyde at ondsindede apps kan få adgang til ting som kodeord, brugernavne etc. Som sagt er det ikke på nuværende tidspunkt klart hvor alvorlig fejlen er.

Fejlen ligger i Intels x86-hardware altså i selve processoren og der er to måde at undgå den på. Enten kan man købe en helt ny processor uden denne fejl eller også skal man afvente en opdatering af ens styresystem. Denne opdatering kan ikke decideret lukke hullet, som jo ligger i hardwaren, men den kan sørge for at det ikke kan udnyttes. Det sker ved at isolere kernel memory fra brugerens processer via noget man kalder Kernel Page Table Isolation. Det er effektivt, men kan i visse tilfælde koste dyrt på processorsiden. Ifølge oplysningerne vil bruge af Windows eller Linux risikere at performancetab på 5-30%. Hvordan det påvirker macOS er endnu ikke kendt, da Apple endnu ikke har kommenteret på sårbarheden. Generelt vil der dog gælde at jo ældre en processor man har desto hårdere vil den blive ramt.

Som sagt er det sparsomt med detaljer, så der er ingen grund til allerede nu at male fanden på vægen, men der er potentielt tale om en enorm skandale fordi omfanget af problemet er så stort. En nedgang af processorens ydelse på 30% er meget voldsomt.

Onlime

Passer du godt på dine data?

Ville det ikke være surt at miste alle dine fotos eller studierapporter, fordi din Mac går i stykker? Sørg for at få taget backup nu! Onlime giver for en rimelig pris ubegrænset plads i skyen.