I efteråret fik jeg en iPad Pro - det var dengang den kun kunne fås med en stor 12 tommer skærm - og besluttede at droppe min MacBook og klare mig udelukkende med iPaden som min computer. Læs første afsnit i serien her.

Nu er der gået omtrent et halvt års tid, og hvordan ser situationen ud? Er det muligt at droppe computeren og nøjes med en iPad? Min konklusion er desværre nok lidt skuffende, for jeg kan ikke komme med en entydig anbefaling i denne artikel.

Bruger igen min Mac til arbejdet

Lad mig bare slå fast med det samme, at jeg i dag igen bruger min MacBook til flere ting. Mit arbejde består for 80% vedkommende af at skrive. Derudover er der lidt billedbehandling, og nogle administrative opgaver. Det meste af det er for bøvlet på iPaden. Ikke som i umuligt eller voldsomt besværligt, men bare lige den tand mindre effektivt til at det giver mening, når det handler om at få arbejde fra hånden.

Specielt billedbehandlingen tager for lang tid og kræver brug af 3-4 forskellige apps (og så er jeg stadig ikke helt i mål i forhold til hvad dr er ideelt), hvor jeg på MacBook'en kan klare det hele i et hug. Det betyder noget, når det handler om arbejde.

Tekstskrivningen går det noget nemmere med, omend jeg dog savner en mus eller et trackpad. Igen tager det lige den brøkdel længere tid at flytte fingere op på skærmen, og det er heller ikke nær så præcist.

Langt hen ad vejen handler det dog om gamle indgroede vaner. En mus er ikke nødvendigvis bedre end en trykfølsom skærm, men når musen sidder på rygraden, så fungerer det bare mere intuitivt. Har man ikke den vane er jeg sikker på, at det ene er lige så godt som det andet. Jeg savner dog musen i mit tunge tekstarbejde.

Bruger også stadig iPaden

Til gengæld bruger jeg iPaden til alt det andet. Jeg læser og skriver mails på den, jeg surfer på nettet, klarer netbank-forretningen, skriver små noter, laver research, opdaterer regneark og en masse andre ting. iPaden er specielt fremragende at læse hjemmesider på.

Min foreløbige konklusion er derfor, at for mig kan iPad Pro godt fungere som mine eneste computer, men jeg har valgt ikke at satse på det. Ganske enkelt fordi MacBook'en til visse aspekter af mit arbejde giver mig 5% højere effektivitet.

Lad mig understrege at det ikke handler om iOS kontra OS X eller fuld adgang til systemet. Det handler heller ikke om at der ikke findes egnede kvalitetsapps til iPaden. Tværtimod vil jeg sige, at det for mig er helt tydeligt at udviklerne satser på apps frem for programmer til computeren. Apps er ofte meget mere gennemarbejdede, mere moderne og byder på mange flere innovative funktioner end programmerne til computeren. Jeg elsker virkelig app-tilgangen til tingene som man finder i iOS.

Nej, problemet er primært relateret til formen, arbejdsgangene og de små forskelle - samt indgroede vaner. Skærm og tastatur er sort set identisk i størrelse på Pro'en og min MacBook, og der er heller ikke forskel i arbejdsstillingen. Jeg skriver primært i WordPress i Safari, så også her er de to situationer nærmest 100% identisk i de to scenarier. Jeg har bare mere kontrol og er mere effektiv når jeg bruger en mus eller et trackpad. Ville jeg kunne knytte et trackpad til iPaden, ville jeg være nået meget langt ad vejen. For mig er det i hvert fald et irritationsmoment, at det er mere besværligt at bruge skærmen, når der skal rettes tekst, kopieres, flyttes rundt etc.

iCloud har været en kæmpe positiv oplevelse

Det mest positive der er kommet ud af eksperimentet, er at jeg er begyndt at sætte enorm pris på iCloud Drive og iCloud i det hele taget. iCloud gør nemlig, at jeg ikke længere behøver træffe et endegyldigt valg af arbejdsplatform. Jeg har til enhver tid adgang til samtlige mine dokumenter uanset hvilken enhed jeg vælger at udføre mit arbejde på. Dét har været den helt store åbenbaring. At jeg ny fuldstændig sømløst kan skifte mellem mine arbejdsredskaber som jeg vil.

Det gør faktisk at jeg nu bruger iPaden mere end tidligere. Førhen havde jeg en tendens til at vælge MacBook'en for en sikkerheds skyld. Her lå alle mine filer og jeg viste at alt var i orden. Nu er jeg helt rolig ved at snuppe iPaden i stedet. Alt ligger også der, og jeg ved at jeg sagtens kan udføre mit arbejde ordentligt. Som sagt lidt mindre effektivt, men jeg kan udføre det. Det er jeg slet ikke bage for skulle blive et problem.

iPaden kan godt erstatte en computer, men er stadig lidt mindre effektiv

Konklusionen er altså, at jeg godt kan nøjes med at bruge iPaden, men at jeg vælger også at bruge MacBook'en fordi den er lidt mere effektiv i mange situationer. I mange tilfælde vil de dog kunne erstatte hinanden uden de helt store problemer, og jeg er ikke løbet ind i relevante opgaver der er umulige at udføre på iPaden. Oprindeligt var en af ideerne at lave en voksende liste over de problemer, jeg stødte ind i. Det har jeg dog måtte droppe, da jeg faktisk ikke er stødt ind i nogle problemer af uoverstigelig karakter. Igen handler det mere om effektivitet end egentlige begrænsninger.

Så i den henseende må konklusionen være, at en iPad Pro godt kan erstatte en computer. Blot med den tilføjelse, at det måske vil være lidt mere besværligt at få arbejdet udført - alt efter hvad man laver, selvfølgelig.

Det er de små ting, det handler om. Små forskelle i hvordan man eksempelvis bruger Safari i iOS eller OS X. Men de små forskelle og små mangler vil uden tvivl forsvinde stille og rolig i takt med at iOS modnes og flere og flere (også hos Apple) begynder at opfatte iPaden som den eneste nødvendige enhed. Det kræver bare en tilvænning og et holdningsskifte.

Men det er jo heller ikke sådan at man partout skal ende med en iPad. Det vil jeg komme ind på i næste afsnit af "All in på iPad"-serien. Det at tale om hvorvidt en iPad kan erstatte en computer giver mine øjne nemlig ingen mening. Det kræver nemlig en meget mere kompleks diskussion, end bare at svare "ja" eller "nej". Men den tager jeg som sagt i næste afsnit, hvor jeg også vil komme med svaret på det ultimative spørgsmål om hvad jeg ville vælge, hvis jeg blev tvunget til at vælge mellem en iPad og en MacBook.

Den sidste (og vigtigste) artikel i serien er nu klar All in #10: Kan en computer erstatte en iPad?