Kan er iPad Pro erstatte en computer? Det er det forkromede spørgsmål, som er blevet stillet af Apple-brugere og især journalister lige siden Apple præsenterede den store iPad Pro sidste år.

Teknokraterne vil selvfølgelig vifte med armene og sige nej. iPad Pro kan ikke det samme som en computer. Mange af de folk, der præger debatten i medier og diverse forums har dog helt specielle behov, som de fleste mennesker ikke kommer i nærheden af. Tager man skyklapperne af og ser tingene i en lidt bredere kontekst, findes der ude i den virkelige verden masser, der ikke bruger en computer, men "nøjes" med en iPhone eller en iPad. Det glemmer de meget krævende techjournalister ofte fordi de kun fokuserer på deres egne behov, og tror alle andre har de samme. Men for mange mennesker er computeren i dag i realiteten en backup, der kun gives frem når iPaden ikke rækker.

Præcis derfor har jeg gerne ville drage mine egne erfaringer. Og ikke bare i de to dage man bruger en enhed forud for en anmeldelse. Efter et halvt års tid med iPad Pro, skrev jeg i sidste uge en form for konklusion på mit eksperiment med at lade iPaden være min primære computere. Jeg synes du skal læse hele artiklen, men det korte af det lange er at iPad Pro godt kan erstatte min computer, men at jeg vælger ikke at lade den gøre det, fordi jeg føler at det går lidt ud over min effektivitet. Der er med andre ord som sådan ikke noget jeg ikke kan klare med iPaden, det er bare i visse tilfælde lidt mere besværligt.

Et ordentligt svar kræver en ordentlig debat

Svaret blafrer altså stadig lidt i vinden. Jeg synes det kræver lidt mere debat, for i virkeligheden er det jo et retorisk spørgsmål. Nej, selvfølgelig kan en iPad ikke erstatte en computer en til en. For det er jo ikke en computer. Ergo vil der altid være noget som en computer kan og som en iPad ikke kan. Tilsvarende kan man jo heller ikke svare entydigt på om Windows kan erstatte OS X. Igen må svaret dog være "nej", da de to styresystemer forskellige og har hver deres styrker. Det ene kan ikke erstatte det andet, hvis man forventer at kunne gøre præcis det samme på præcis den samme måde. Men hvis man kunne det, hvad var så også pointen i at ville erstatte det ene med det andet?

Pointen med at erstatte én ting med en anden ting, må være for at opnå et eller andet. Det kunne være en højre produktivitet, at kunne spare penge, nemmere at kunne have den med på farten eller hvad det nu måtte være. Ofte vil det være flere ting, og man må så gøre op med sig selv, hvordan de skal vægtes i forhold til hinanden.

Jeg kom til at savne min computer efter et halvt år

Skal man svare på spørgsmålet om, hvorvidt en iPad Pro kan erstatte en computer, må man altså gøre sig klart hvad formålet med manøvren skulle være. Som jeg forstår det, er de fleste folks ønske om at erstatte computeren med en iPad, at man derved kan spare en del penge, fordi man kan nøjes med én enhed, og endda den billigste af de to alternativer. I stedet for at have to enheder der kan det samme, vil man kunne nøjes med én. Et fair og klart ønske, som da også var min egen indgangsvinkel til eksperimentet. Jeg ville ikke erstatte min computer med en iPad bare for at gøre det eller fordi iPaden per definition er det eneste rigtige. Jeg ville ganske enkelt se, om jeg kunne skære ned i maskinparken uden at jeg ville bemærke det. Det må jeg så erkende, at jeg ikke kunne. Jeg kom til at savne min computer fordi jeg personligt var mere produktiv på den.

Og så er den vel egentlig ikke længere, vel?

Jo, det er den faktisk, for inden man dømmer iPaden helt ude, synes jeg det er relevant at vende spørgsmålet om.

Kan en computer erstatte en iPad?

Et super interessant spørgsmål, som jeg faktisk ikke har set nogle stille med samme selvfølgelighed som det indledende med om en iPad kan erstatte en computer. Måske fordi der bare ikke er nogen, der har skænket det en tanke. Umiddelbart er svaret da også mere klart end for det første spørgsmål. Alle vil formodentligt være enige om at en computer ikke kan erstatte en iPad. Dertil er de to enheder simpelthen for forskellige. Folk vil nok også synes det er en underlig tanke, for hvorfor skulle man dog ønske at erstatte sin iPad med en computer?

Prøv at kigge på din egen dagligdag eller dine børns. Mit gæt er at du bruger mere tid på de mobile enheder end på din computer. I den forstand kan man derfor sagtens forsvare at betragte ens iPhone eller iPad som ens primære computer. Alene af den grund er det indledende spørgsmål jo i virkeligheden helt i skoven. I en verden hvor folk i praksis bruger mere tid på deres mobile enhed end på deres computer bør spørgsmål faktisk være det modsatte: Kan en computer erstatte en iPad?

Pointen her er, at ved at stille det omvendte spørgsmål, kan man se hvor forkert det oprindelige spørgsmål var til at starte med. Enhederne er alt for forskellige til at de kan erstatte hinanden uden videre. De har hver deres fordele og styrker, og man må så gøre op med sig selv, hvordan man vægter disse.

Ideen med det retoriske spørgsmål, om hvorvidt en iPad Pro kan erstatte en computer, er jo delvist sat i søen for at udstille iPaden som noget andenrangs. Ved at vende spørgsmål om, har jeg dog lige vist at det ikke er så enkelt. Selvom jeg må konkludere at iPaden ikke an erstatte min computer, må jeg også konkludere at min computer ikke kan erstatte min iPad. De komplementerer derimod hinanden rigtigt godt, og giver en forøget produktivitet sammenlignet med, hvis man kun har en af de to enheder.

Men hvad nu hvis man skulle vælge?

Og nu er vi langt om længe fremme ved min pointe. iPaden kan ikke erstatte en computer. Computeren kan ikke erstatte en iPad. Men hvad hvis jeg nu var tvunget til kun at vælge en af de to? Hvis jeg skulle vælge mellem en iPad Pro og en MacBook, hvad ville jeg så vælge?

I og med jeg nu efter et halvt års eksperimenteren har konluderet af iPaden ikke kan erstatte min computer, synes svaret måske sole klart for alle. Jeg er da heller ikke i tvivl: Jeg ville til enhver tid vælge iPaden. Hov, den har jeg jo lige fundet ud af, ikke er en fuldblodserstatning for min computer. Har jeg ikke selv valgt at bruge min computer til arbejdet. Jo, det er rigtigt, men jeg bruger stadig min iPad rigtig meget. Mere end min computer. Og det på en måde, som jeg slet ikke ville kunne undvære.

Så stod jeg og skulle vælge, ville jeg gå med iPaden. Jeg vil simpelthen ikke undvære det mobilitet og den enkelthed, det giver mig hver eneste dag. Sammenholder jeg mine behov med en iPad og en computer, er det iPaden der ligger tættest på det ideelle. Den er langt fra perfekt, men den kommer tættere på en MacBook'en. Jeg må dog indrømme at efter jeg har fået fingre i den nye MacBook, så valget sværere end nogensinde. iPaden er dog stadig mit foretrukne valg. Nu er jeg bare så heldig, at jeg ikker er tvunget til at vælge. Jeg har begge dele, og bruger dem sammen og på hver deres måde. Men skulle jeg vælge, ville jeg vælge iPaden.

Mobile first - også inden for hardware

Inden for udvikling af hjemmesider og software snakker man om et princip der hedder "mobile first". I gamle dage designede man hjemmesider til computere og anså mobiltelefoner og tablets som noget sekundært - ofte med en halvsløj brugeroplevelse til følge. Så slog iPhonen makedet an, og der blev vendt op og ned på tingene. Det nye dogme var først og fremmest at udvikle til de mobile enheder og nu betragte computeren som sekundær. Princippet er efterhånden lidt fortærsket, men pointen er at fokus er på de mobile enheder. Det oplever man hver eneste dag, og hver gang man hører om en ny revolutionerende app er det med stor sandsynlighed snarere til iOS end til OS X.

Det paradigme mener jeg kan overføres til hardwaren også. I og med at softwaren er mobile first, bør valg af hardware også være det, hvis ikke man vil gå glip af noget. Der sker ganske enkelt mere lige nu på de mobile enheder end på de gamle computere. Al software går i retning af at blive til apps. Det er ét af mine argumenter for at jeg ville vælge iPaden. Jeg vil kort sagt skulle give afkald på mere af alt det nye smarte der sker ved at droppe iPaden end ved at droppe computeren.

Min endelige konkusion

Man skal ikke dvæle alt for meget ved om en iPad kan det præcis det samme som en computer. I stedet skal man fokusere på hvad man gøre på en anden måde eller på en bedre måde med en iPad. Spørge sig selv hvilke muligheder iPaden giver en.

Det vigtige er ikke om en iPad kan erstatte en computer, men om den kan tilfredsstille ens behov. Det er kun noget man selv kan afgøre, men skulle jeg personligt vælge, ville jeg til enhver tid gå med iPaden.

Hvad ville du vælge? Og hvorfor?

Onlime

Passer du godt på dine data?

Ville det ikke være surt at miste alle dine fotos eller studierapporter fordi din Mac går i stykker? Sørg for at få taget backup nu! Onlime giver for en rimelig pris ubegrænset plads i skyen.