Du kender sikker AirPlay. Det er en flere år gammel teknologi (AirPlay blev lanceret med iOS 4 i november 2010), som Apple indførte med et formål at kunne streame lyd og video fra en enhed til en anden. For eksempel fra sin iPhone til Apple TV.

Siden har Apple lanceret en ny og opdateret udgave af Air Play kaldet AirPlay 2.

Men hvordan virker AirPlay 2, og hvad kan man bruge det til? Jeg har samlet svar på de spørgsmål der trænger sig på, når det drejer sig om AirPlay 2.

Hvad er AirPlay?

AirPlay er Apples egen protokol til trådløs streaming af lyd, billeder og video fra en iPhone eller iPad til Apple TV eller kompatible højttalere. AirPlay fungerer i princippet på samme måde som Bluetooth, men altså med mulighed for også at overføre video og billeder. I modsætning til Blutooth, som jo anvender sin egen trådløse teknologi, fungerer AirPlay via Wi-Fi.

Det med kompatibiliteten er vigtig. AirPlay er nemlig et format udviklet og ejet af Apple og for at et produkt skal kunne bruges med AirPlay, skal producenten købe en licens hos Apple og indbygge det i produktet.

Hvad er nyt i AirPlay 2?

AirPlay 2 er en ny og mere avanceret udgave af den oprindelige AirPlay-protokol. Den største nyskabelse er at man nu kan streame til to eller flere enheder på en gang. Tidligere kunne man kun streame til en enhed af gangen. AirPlay 2 giver altså mulighed for multirumslyd.

Når du vil afspille musik fra din iPhone vil du kunne vælge hvilke af dine AirPlay-højttalere du vil streame til og individuelt kunne styre volumen for hver enkelt højttaler. Til gengæld kan du ikke streame forskellige musiknumre til forskellige højttalere på samme tid. En funktion der for eksempel kendes fra Sonos' eller Heos' multirumssystemer.

En anden ny ting i AirPlay 2 er at flere brugere kan føje sange til en enkelt spilleliste. Selve streamingen foregår stadig kun fra en iPhone, men andre iPhones kan anmode om af få afspillet musik via denne.

Sidst men ikke mindst er der kommet forbedret buffering for at minimere udfald og stop når man afspiller musik.

Hvad kan AirPlay som de andre ikke kan?

Den langt største fordel med AirPlay 2 er at man ikke er låst til en bestemt højttalerproducent, som typisk er tilfældet når det gælder multirumslyd. Bruger man Sonos kan man kun benytte Sonos' egne højttalere og det samme er tilfældet med Heos. Der findes åbne teknologier, men de er ikke ret udbredt.

Med AirPlay 2 kan du mikse højttalere på kryds og tværs. Du kan eksempelvis streame lyd fra din iPhone til din Polk-soundbar i stuen og din Libratone-højttaler på skrivebordet på samme tid. Køber du senere en BeoPlay-højttaler bliver den bare tilføjet systemet. Det er rigtigt smart og et sted Apple virkelig vil have en fordel sammenlignet med specielt Sonos ellers sidder ret tungt på markedet for multirum. Sonos har så andre fordele, men kombinationen af højttalere fra andre producent er ikke en af dem.

Hvilke Apple-enheder understøtter AirPlay 2?

AirPlay 2 blev lanceret med iOS 11.4 og kan der bruges på alle enheder der understøtter iOS 11 eller senere udgaver. Det vil sige iPhone 5s og nyere samt alle nyere iPads. Alle Macs der kan køre macOS High Sierra eller senere kan også bruge AirPlay 2.

Hvad angår Apple TV, så er Apple TV 4. generation samt Apple TV 4K understøttet.

Hvilke andre enheder understøtter AirPlay 2?

Apples egen HomePod-højttaler understøtter naturligvis AirPlay 2 og det samme gør Apple-ejede Beats' højttalere. Derudover har en lang række producenter af højttalere og TV meddelt at de vil understøtte AirPlay 2. Det gælder eksempelvis danske B&O og Libratone såvel som amerikanske Sonos. Af andre producenter kan nævnes Polk, Bose, Bowers & Wilkins, Denon, Dynaudio, Marantz, Bluesound med flere. Der er med andre ord bred opbakning fra industrien.

På Apples hjemmeside kan du se en oversigt over hvilke enheder med AirPlay 2-understøttelse der er på markedet er eller er annonceret på vej: www.apple.com/ios/home/accessories/.

Kan nuværende AirPlay-højttalere opgraderes til AirPlay 2?

I princippet kan de godt. Om de kan i praksis afhænger af om producenten tilbyder firmwareopdateringer til enheden. Det er ikke alle enheder der overhovedet har mulighed for at få opdateringer. AirPlay-teknologien i sig selv forhindrer det ikke, så det afhænger helt af producenten.

Airplay 2 på ældre enheder med AirPort Express

Har du en ældre enhed, der ikke understøtter AirPlay 2, kan du alligevel få dem med på vognen. I hvert fald, hvis du har en gammel Airport Express (2. generation) i dit setup eller måske liggende i skuffen. Airport Express er en Wi-Fi-router, som Apple solgte for nogle år siden, men som nu er udgået af produktion. Inden de helt forsvandt fra Apples opmærksomhed, udgav Apple en opdatering, så de understøtter AirPlay 2. Da de samtidig har en lydudgang betydet det, at hvis man tilslutter dem til en aktiv højttaler uden AirPlay 2, vil man kunne streame til højttaleren via AirPlay 2. Ganske smart.

Som sagt er enheden for længst udgået, så man må se om man kan finde dem på brugtmarkledet, hvor de er ret eftertragtede netop på grund af AirPlay 2-funktionaliteten.

Hvad er alternativet til AirPlay 2?

Det oplagte alternativ er Bluetooth-baserede højttalere. Bluetooth er vidt udbredt og understøttes at praktisk taget alle trådløs højttalere og hovedtelefoner.

Et andet oplagt alternativ er Googles Chromecast-teknologi, der dog virker på en lidt anden måde, og måske klinger lidt forkert i Apple-kredse. Ret skal dog være ret: Teknologien fungerer glimrende og er til at betale.

Artiklen er opdateret i februar 2023.

Onlime

Passer du godt på dine data?

Ville det ikke være surt at miste alle dine fotos eller studierapporter, fordi din Mac går i stykker? Sørg for at få taget backup nu! Onlime giver for en rimelig pris ubegrænset plads i skyen.