ABC nuancerer debatten om arbejdsvilkårene hos Foxconn

Det er ingen hemmelighed, at der har været megen fokus på arbejdsforholdene hos Foxconn, der producerer Apples udstyr i Kina. Foxconn producerer også for langt de fleste andre af verdens største mærker inden for elektronik, men alligevel er det stort set kun Apple, der har stået for skud.
Selvmordstal på Foxconn er lavere end i Danmark
Debatten har været præget af halve sandheder og søgte forklaringer. For eksempel har der været meget fokus på et stort antal selvmord blandt de ansatte. Man har bare undladt at fortælle, at selvmordsraten hos Foxconn er lavere end i Kina som helhed - og faktisk også end den er i Danmark. Så selvom det lyder vildt med 14 selvmord hos Foxconn i 2010, så skal det holdes op mod, at der er omkring 930.000 ansatte hos Foxconn. Det giver en selvmodsrate på omkring 1,5 per 100.000. I resten af Kina er tallet næsten 23 og i Danmark lidt over 13. Man kunne således være lidt frisk og sige, at en ansættelse hos Foxconn dramatisk reducerer risikoen for selvmord, som en enkelt journalist har gjort.
Apple-hetz snarere end saglig kritik?
Noget der selvfølgelig vækker mistanke om, at hovedformålet med kritikken ikke er at hjælpe de kinesiske arbejdere, men at få Apple ned med nakken. Specielt fordi Apple rent faktisk, som nogle af de eneste, gør noget for at forbedre arbejdsvilkårene. Apple er blandt andet begyndt at samarbejde med en international organisation, der uvildigt skal undersøge arbejdsvilkårene.
TV-station besøger Foxconn
Den amerikanske TV-station ABC sendte i går en udsendelse om vilkårene hos Foxconns arbejdere. ABC har, med Apples velsignelse, besøgt fabrikkerne i Kina, for at se nærmere på arbejdsforholdene.
Udsendelsen havde ikke de store overraskelser, hvis man har fuldt med i debatten, men var dog væsentligt mere nuanceret end hvad vi har sendt fra andre kilder, der udelukkende har fokuseret på Foxconn uden at sætte det ind i en kontekst. Overordnet set var udsendelsen forholdsvis positiv - efter kinesisk målestok.
Landsbybeboere mener at de har bedre levevilkår fordi de unge arbejder hos Foxconn
Udsendelsen viste forholdsvist præcis, hvilke vilkår der arbejdes under. Selvom det med vores vestlige øjne ser skidt ud, så er det efter kinesiske forhold ikke så slemt endda. ABC besøgte en nærliggende landsby og umiddelbart så deres levevilkår ikke ud til at være meget bedre end på fabrikkerne. En hurtig konklusion må altså være, at dårlig levevilkår er et generelt kinesisk problem snarere end relateret til Foxconn. Beboerne i landsbyen sagde endda, at de havde fået bedre levevilkår efter at de unge var begyndt at arbejde på fabrikkerne. Skal man tage disse udtalelse for pålydende betyder det altså, at fabrikker som Foxconn er med til at hæve levevilkårene for den kinesiske befolkning - ikke til en vestlig standard, men nok til at befolkningen selv mærker det.
12 timers skift
På Foxconn arbejdes der i 12 timers skift, men med en to timers spisepauser, så den reelle arbejdstid er 10 timer om dagen. Direkte adspurgt klagede de ansatte over lave lønninger og slidte værelser, men på den anden side var arbejdet meget efterspurgt, med tusindevis af ansøgere hver gang der skulle ansætte nye folk.
Både iPhonen og iPaden samles stort set udelukkende i hånden - det er altså ikke en fuldautomatiseret process udført af robotter. Det tager 141 trin af lave en iPhone. En iPad tager fire dage at lave og undervejs er den gennem hænderne på 325 personer.
Til trods for at udsendelsen fik ryddet lidt op i debatten, og overordnet set tegnede et, om ikke positivt så i hvert fald fair billede af arbejdsvilkårene hos Foxconn, er der selvfølgelig stadig brug for, at få sat fokus de kinesiske arbejdere. Ikke kun hos Foxconn med alle steder. Det har Apple, lige som alle andre der får produceret varer i Kina, et medansvar for. Defor er det også rart at se, at Apple rent faktisk gør noget ved sagen, for der er bestemt plads til forbedringer.
Opdatering
Den Hong Kong-baserede organisation Students & Scholars Against Corporate Misbehavior anklager Foxconn for at have forflyttet firmaet 16-17 årige ansatte, da inspektionen fra Fair Labor Association var på besøg hos Foxconn. Fair Labor Association udtaler dog, at de er vant til at at der bliver pyntet på forholdene, når de er på besøg forskellige steder, men at deres interviews med de ansatte er designet til at få de virkelige forhold frem i lyset.