Ove Sprogøe må have vendt sig i sin grav, da traileren til den nye animationsfilm ‘Olsen Banden på dybt vand’ ramte internettet tidligere på året. Her kunne man se hans alter-ego Egon Olsen danse Gangnam-style med sine medkumpagner Kjeld og Benny, og al charmen, der gjorde mange af de klassiske film om den ukuelige forbryderbande fra Valby så vellykkede, så ud til at være forsvundet fuldstændigt.

I den nye animationsfilm, der fik premiere i denne uge, ser det ud til at Egon Olsen og co. ikke blot er på dybt vand, men også er ved at drukne fuldstændig i popkulturelle referencer og postmoderne pjank. Derfor skal ‘ugens anbefaling’ selvfølgelig være en påmindelse om Olsen Banden, når de er allerbedst.

Og dykker man ned i den danske filmskat vil en af kronjuvelerne altid være ‘Olsen Banden ser rødt’ - den absolut mest vellykkede, underholdende og uforglemmelige film i rækken om den mindst succesrige forbryderbande i dansk filmhistorie. Mest ikonisk er scenen, hvor Eogn, Benny og Kjeld bryder gennem murene til Det Kongelige Teater i takt til Friederich Kuhlaus ouverture fra Elverhøj. Den komiske timing og Erik Ballings instruktion er så genial i den her scene, at det når næsten Charlie Chaplin’ske højder.

‘Olsen Banden ser rødt’ er lige så dansk som karrysild, kolde Tuborg og blafrende Dannebrosflag - på den helt rigtige måde. Så drop de dårlige kopier, se eller gense klassikeren - og bliv mindet om, hvorfor Olsen Banden, når det er allerbedst, stadig er ‘skide godt’.

Pris: Leje fra 29 kr. Køb fra 79 kr (link)