I 2007 lancerede Apple iPhonen. Samme år lancerede Microsoft Windows Mobile 6.0. Det er vist ingen overdrivelse at sige, at det er gået vidt forskelligt for de to selskabers mobilplatforme - og at en af dem formodentligt synger på absolut sidste vers.

I foråret 2012, altså for fire år siden, skrev jeg et debatoplæg under overskriften: Er løbet kørt for Nokia?. Det viste det sig så, at det var. Nokia begik to store fejl. For det første reagerede de ikke da Apple lancerede iPhonen i 2007. For det andet valgte de forkert, da reaktionen endelig kom. Nokia valgte nemlig at satse hele butikken på Windows Phone. Et styresystem der aldrig er slået igennem.

Microsoft erkender af Nokia er værdiløst

Som vi ved kostede det Nokias mobilforretning livet. Året efter blev den overtaget af Microsoft for $40 mia. En rigtig god forretning. For Nokia. Ikke for Microsoft, der sidste år nedskrev værdien af deres mobilforretning med $50 mia, hvilket i princippet er en erkendelse af at Nokia-brandet nu er værdiløst.

Jeg forstår dog godt Microsofts satsning. Hvor stort set alle andre producenter i realiteten havde opgivet Windows på mobilen, var Nokia halmstrået der skulle sikre overlevelsen. Nokia kunne bare ikke gøre det alene, så Microsoft overtog styringen.

Salgstallene rasler ned

Nu ser det dog ud til, at erkendelsen om at Windows Phone er en død platform, efterhånden også er begyndt at nå til Microsoft selv. Allerede i forbindelse med nedskrivningen på mobilforretningen sidste sommer, oplyste Microsoft at de ville ændre strategi, og gå fra at fokusere på hardwaren til at fokusere på at bygge et slagkraftigt Windows-økosystem på tværs af enheder. Produktionen af telefoner ville dog fortsætte, blev det forsikret.

Ifølge de seneste tal, solgte Microsoft kun 4,5 millioner. Lumia-telefoner i sidste kvartal. Det er under halvt så mange som året før. Helt præcist er salget faldet med 57% på bare et år. Selv hvis det var steget 57%, ville det ikke have hjulpet Microsoft ret meget. Deres markedsandel er helt nede på 1,1%, og vel at mærke faldende kvartal for kvartal. Mit gæt er, at Microsoft snart vælger at trække stikket og give op. The Verge gik tidligere på året så vidt som allerede at kalde Windows Phone for død.

Der mangler apps

Problemet for Microsoft er, at udviklerne grundet det lille udbredelse ikke gider udvikle apps til platformen. Det har heller ikke hjulpet, at Microsoft har kørt en noget rodet strategi med konstante ændringer i styresystemet, hvilket har ødelagt kompatibiliteten og konsistensen. Hele tre gange inden for en kort årrække har Microsoft forsøgt at genstarte platformen.

Det seneste år har selv meget store spillere opgivet Windows Phone. En efter en har de droppet deres Windows-apps på grund af for få brugere. Pinterest, American Airlines og Kabam er bare tre eksempler. Andre som Instagram hænger i bremsen og leverer et underlødigt produkt til platformen. Selv Microsoft har fjernet eller forsømt flere af deres populære apps. Endda flagskibsprodukter som Skype og Office, der slet ikke har samme niveau som på eksempelvis iOS. For nylig lancerede Microsoft sågar en ny app, der bruger selskabets maskinlæringsteknologi til at kunne genkende hunderacer med. Den udkom kun til iOS og ikke Microsofts eget styresystem. Det er ret tankevækkende. Som om Microsoft har set skriften på væggen.

Microsofts store styrke er blevet deres svaghed

Microsofts helt store styrke er, at de kan levere langsigtede IT-løsninger som specielt erhvervslivet efterspørger. Der er styr på sagerne med regelmæssige opdateringer og god bagudkompatibilitet. Problemet for Microsoft har bare været, at hvor de ansatte accepterer en Windows-computer som arbejdsredskab, så er arbejdsmobilen mere personlig, og her er valget oftere faldet på iPhonen. Man kan sige at Microsofts noget støvede erhvervs-image faktisk har været en ulempe. Det er ikke særligt sexet med en telefon der emmer af regneark og business, når man er på vej hjem i toget. Folk vil have Facebook, Instagram og andre personlige tjenester. Det har Apple bevidst spillet på i mange år - hvem husker ikke reklame-serien "Mac vs. PC", der satte Windows i bås som kedelig?

Folk vil have en god og nem adgang til de tjenester de bruger hele tiden: Facebook, Instagram etc. Det kan Windows Phone ikke levere lige så godt som iOS og Android.

Hvad fremtiden bringer, er selvfølgelig svært at sige, men alt tyder på, at Windows Phone ikke har nået bunden endnu. Jeg tror at det kommende år afgør sagen. Hvis ikke der sker noget radikalt positivt, så dropper Microsoft platformen helt og satser på software og services til andre platforme. Det er i hvert fald ved at være sidste chance for Windows Phone.

Hvor Nokia var en supertanker der skulle vendes, er Windows Phone en supertanker der aldrig er kommet i gang - og nok aldrig kommer det. Til trods for at jeg sagtens kan se hvorfor platformen er i store problemer, og selvom jeg aldrig selv er hoppet på vognen, beklager jeg udviklingen. Jeg har altid følt, at det ville være en god ting for os alle med et slagskraftigt alternativ til iOS, der kunne presse innovationen. At Microsoft her havde mere nytænkning at byde ind med en Android. Men her må jer erkende at jeg har taget fejl. Microsoft har måske tænkt nyt, men det nye har ikke været godt - og ikke noget kunderne har efterspurgt. Derfor tror jeg i bund og grund ret få vil begræde, hvis Windows Phone lægges i graven.