Piratkopiering af digitalt indhold er ikke noget nyt. Det har været her lige så længe, der har eksisteret digitalt indhold, der var værd at kopiere. I denne sammenhæng, og for ikke at skulle bruge tid på at diskutere, hvad piratkopiering er, bruger jeg det om en uautoriseret kopiering af værker beskyttet af ophavsretten - i denne sammenhæng selvfølgelig specifikt programmer fra App Store.

Hvor stort et omfang piratkopiering af iPhone-programmer har, er svært at sige, og det det giver i hvert fald ikke mening at begynde at beregne hvilket økonomisk tab der er forbundet med det. For selvfølgelig kan man ikke konkludere at et piratprogram svarer til et mistet salg. Omvendt er det selvfølgelig muligt at lave nogle estimater, der kan tage højde for disse faktorer. Det er bare ikke min pointe med dette indlæg, at udregne branchens eller Apples samlede tab, så derfor vil jeg ikke komme yderligere ind på det. Ej heller vil jeg komme ind på løsningsmuligheder eller kampen mellem pirater på den ene side og Apple på den anden side.

Jeg vil hellere snakke lidt om, hvad piratkopiering gør for den enkelte udvikler, samt hvordan piraterne har det med det. Betyder det rent faktisk noget eller er det ligegyldigt?

Voldsom piratkopiering af nogle programmer

Et eksempel er udvikleren Bram Stolk, der har lavet programmet "The little tank that could". Programmet har et online highscore-board, der hentes fra en central server og Stolk kunne se i serverens logfiler, at der optrådte 1114 forskellige enheder, der havde hentet scoreboardet. Problemet var bare, at programmet på det tidspunkt kun var solgt i 45 eksemplarer. 45 ud af 1114 er omkring 4%. Sagt med andre ord var programmet piratkopieret 25 gange for hver gang det var blevet solgt en enkelt gang. Det er i hvert fald ikke en ubetydelig andel og det har helt sikkert koster et salg eller to og i hvert fald resulteret i en frustreret udvikler.

Der findes masser af andre eksempler, der ikke afviget væsentligt fra ovenstående, så en generel konklusion må være, at piratkopiering er vidt udbredt og, i hvert fald i visse tilfælde, står for langt størstedelen af de installerede programmer.

Og hvad så?

"Og hvad så?", vil nogle hævde, "Piraterne ville aldrig have købt programmet alligevel, så derfor betyder det ingen ting overhovedet." Her hopper kæden af for mig - jeg forstår simpelthen ikke logikken. For det første, så nægter jeg at tro på udtalelsen. Folk piratkopierer jo ikke for sjov. Min påstand er at hoveddrivkraften er, at folk vil have noget, uden at betale for det - ergo et tabt salg. Givetvis installerer pirater mange flere programmer end de ville have købt, fordi de ikke behøver være kritiske, men bare kan slette tingene igen, hvis de er ubrugelige. Så selvom det måske kun er en tiendedel af piraternes programmer de ville have købt, er hoveddrivkraften stadig, at de vil undgå at betale.

En anden brugt forklaring er, at App Store er fyldt med lort, og at man ikke vil risikere at købe noget før man har prøvet det (som om folk rent faktisk betalte hvis de fandt et af deres piratprogrammet anvendelige).

Folk kan komme med nok så mange mere eller mindre gode forklaringer, men det ændrer ikke på, at det jo rent faktisk ikke er op til den enkelte bruger at vurdere, om de vil betale eller ej. Det er udvikleren der afgør om et program skal være gratis eller ej. Jeg gider heller ikke høre på, at det er civil ulydighed fordi man mener at loven om ophavsret er forældet. Mener man det, og det er jeg helt enig i, må man arbejde på at få ændret lovgivningen. Sådan fungerer et demokrati nu engang. Under alle omstændigheder, har man ikke ret til, selv at tage den vurdering, at man ikke vil betale for at prøve et program. Man kører heller ikke en tur fra Ålborg til København med toget, uden at betale, fordi man lige ville prøve det først. Enten snyder man og står ved det - eller også lader man være. Bortforklaringer kan ikke bruges til noget.

En generation med manglende respekt for andre mennesker

Det jeg tror, det handler om er, og jeg ved godt at det gør mig upopulær nu, at der er en hel generation af forkælede (unge) mennesker, der mangler en grundlæggende respekt for andre. De vil simpelthen ikke acceptere, at der er nogle regler, der begrænser deres muligheder for at gøre som det passer dem. Hvis de har lyst til at piratkopiere gør det det, det er der virkelig ikke nogen der skal bestemme. Og det er det jeg vil frem til; det handler om respekt. Respekt for at nogle udviklere rent faktisk bruger masser af tid og energi på at lave deres programmer. Respekt for at nogle rent faktisk gider give og ikke bare tage. Da jeg selv er iPhone-udvikler, og i øvrigt også har udgivet en enkelt bog, står jeg i rollen som den krænkede i dette tilfælde, og kan derfor kun udtale mig som sådan. Råb gerne højt, hvis du mener, at jeg tager fejl.

Manglende kontrol over egen programmer

Som udvikler føler man sig til grin, når folk åbenlyst fortæller at de piratkopierer, uanset om det ens egne programmer eller ej og uanset om man mister salg eller ej. Jeg synes det er så respektløst, at jeg har svært ved at finde ord for det. Det er mig, der laver en vurdering af, hvad jeg mener et program skal koste, og så kan folk sådan set lade være med at købe, hvis de har lyst. Det er ikke der problemet ligger. Problemet ligger i, at piraterne sætter min ret til at bestemme over mit eget "værk" ud af kraft. Pludselig er der nogen der mener, at mit program ikke skal koste noget - uden at spørge mig først. Normalt kan jeg godt lide at dele ud af min viden og mine erfaringer, men grænsen går der, hvor folk selv rager til sig. Der er forskel på at spørge folk om de vil have et stykke kage, og på at folk selv laver den vurdering, at den kage jeg har bagt, da bare skal fordeles ud. Resultatet er præcis det samme, nemlig at min kage forsvinder ned i andres maver, men vejen der hen er uendelig forskellig.

Lad debatten begynde

Jeg er egentlig ikke interesseret i at høre forklaringer på årsagen til piratkopiering eller forskellige løsninger på det. Det jeg vil høre er følelser og de tanker man gør sig - hvis man gør sig nogen - og hvad det betyder i den store sammenhæng, at der eksisterer piratkopiering; et det godt for samfundet eller er det skidt.

Hvordan har i andre udviklere (eller potentielle udviklere) det med piratkopiering? Tager i det, ligesom jeg, personligt eller er i ligeglade? Betyder det noget for jer, at folk vil have gratis programmer? Er jeres forretningsmodel gammeldags? Skal man droppe betalingsprogrammer og leve af reklamer og donationer?

Hvad med jer piratkopister? Hvordan vil i, som pirater, forsvare jeres handlinger, hvis jeg bød jer på en øl og vi sad og snakkede ansigt til ansigt? Tænker i over, at der sidder en udvikler i den anden ende og knokler hårdt for sagen, og at i med jeres handling, fratager ham kontrollen over det "værk" eller produkt har har lavet? Synes i det er rimeligt at piratkopiere? Hvordan forsvarer i det over for jer selv? Betyder det slet ikke noget, at det er et menneske der sidder i den anden ende og ikke nødvendigvis et multinationalt fortagende i Hollywood? Synes I, at piratkopiering er godt for fællesskabet? Er i helt uenige i, at piratkopiering er at nasse på andres arbejde? Og har i det i givet fald godt med at være nassere? Eller synes i omvendt at det at piratkopiering er at yde noget for andre mennesker og bidrage til den fælles pulje af viden og erfaring, hvoraf nye ting opstår?

Jeg vil meget gerne starte en debat, hvor vi kommer ind på alle disse ting. Hvad jeg derimod ikke vil at at se vejledninger eller links til steder, hvor man kan finde piratkopierede programmer osv. Alt dette slettes uden varsel. Ingen vil blive hængt ud i debatten, ordet er fuldstændigt frit sålænge dette respekteres.

Husk som sædvanlig at holde en god tone i debatten. Lad være med at skrive noget, du ikke ville have sagt, hvis debatten foregik ansigt til ansigt. Debatten er ligesom alle andre tråde her på iPhoneguide modereret, og indlæg der enten ikke overholder almindelig sund fornuft i tonen, eller på anden måde anses for irrelevante slettes uden yderligere advarsel.

Scroll ned for at se kommentarer