Knap havde Apple præsenteret iPhone 4S, før alle de danske teleselskaber tilbød kunderne at forhåndsreservere den. Hurtigere end en flok sultne gribbe kaster sig over et kadaver, var de klar med opskrivningslister og "køb den før alle andre"-tilbud. Halvanden time efter eventets afslutning modtog jeg den første mail fra et teleselskab, der tilbød opskrivning på venteliste. Noget tyder dog på, at de gjorde regning uden vært.

Butikker og teleselskaber stoppede nemlig reservationsmulighederne igen stort set samtidig. Når den slags koordinere ting sker, plejer det at skyldes et diktat fra en højere sted, i dette tilfælde Apple. Meget sigende er reservationen af iPhone 4S i USA først startet i dag, fredag, til trods for at den kommer til salg 14 dage før end den gør i Danmark. Pointen er, at i USA kan man først reservere den, når teleselskaberne ved hvor mange de får, hvad prisen bliver og alt det andet, som de danske teleselskaber finder uvæsentligt. Med andre ord, et reelt salg af en vare man i princippet har på hylderne - eller i hvert fald ved hvornår kommer, og i hvilket antal, så ikke man får solgt flere, end man kan levere.

I Danmark sælger teleselskaberne hellere skindet før bjørnen er skudt end at vente på den slags ligegyldigheder. Der er en kamp uden lige om, at være først, så man kan få fat flest mulige kunder, inden de render over til konkurrentens "køb den før din nabo"-opskrivningsliste.

Ikke første gang

Det er ikke første gang vi ser denne grådighed. Da iPaden blev lanceret i sin tid kunne flere butikker også tilbyde reservationslister dagen efter præsentationen, nogle opkrævede endda et gebyr for opskrivningen. De blev dog hurtigt annuleret igen da butikkerne "fik at vide", at den ikke gik. Uden at sige det direkte, var det tydeligt, at det var Apple, der ikke ville gå med til det. Danmark fik først iPaden otte måneder senere, og det er selvfølgelig helt grotesk at sælge folk et produkt, man ikke kan levere i otte måneder - og den gang anede de jo faktisk ikke, hvornår de kunne, eller hvad prisen var.

Nu sker det samme altså igen. Teleselskaberne sælger et produkt de ikke aner, hvornår kommer, Apple har sagt den 28. oktober, men med iPaden sagde de også marts, og så kom den i november. Det er alene et udslag af nervøsitet over, at konkurrenterne ikke må være de første med disse ventelister. For hvis nu det ene selskab tilbyder en venteliste, og det andet ikke gør, så tror kunderne måske, at de får den hurtigere det ene sted og ikke det andet, hvilket selvfølgelig er noget pjat.

Om det er Apple, der har bedt teleselskaberne stikke piben ind - eller de bare helt tilfældigt vælger at lukke for ventelisten stort set samtidig, uanset at der nok er stor forskel på antallet på listen hos de forskellige selskaber, får vi nok aldrig at vide. Påfaldende er det dog, og man må da også formode, at Apple har fortalt teleselskaberne, at lanceringen starter når Apple siger "Start" og ikke et sekund før.

Hvad med bare at lave en regulær forhåndsbestilling, når priser og betingelser er kendt, hvor man betaler og får sin iPhone, når den er på lager? Så undgår vi også det kaos at folk er på 17 forskellige lister centralt hos teleselskaberne og i de enkelte butikker, bare for at få en iPhone hurtigt.

Alternativt kunne de jo også bare begynde at tage imod reservationen på iPhone 8S HD, som sikkert kommer om nogle år. Jeg vil da gerne være den første...

Scroll ned for at se kommentarer