Ud over alle rygterne, er der en helt andet, og mere konkret ting, der peger på en ny enhed: iPhonens styressystem har fået et navn. Før var det bare firmware dit og dat (som til kameraer, dvd-afspillere og så videre), nu hedder det OS 3.0. Det vil sige et rigtigt styresystem. Rigtige styresystemer har man vel kun brug for, hvis de skal kunne køre på forskellige enheder - ellers er firmware-sprogbrugen vel alt rigelig? WWDC09 er netop en konference for udviklere, og hvad ville være mere lækkert for en udvikler end et nyt produkt at udvikle på? Svaret er: "Ingen ting!" Så er det på plads.

iPhone XL

Grunden til at dette overhovedet er interessant på en side som iPhoneguide, der jo i sagens natur handler om; Ja, iPhonen, er, at jeg personligt hele tiden har forventet, at den nye enhed ville være bygget op som iPhonen, bare større. Med andre ord en slags iPhone XL: Uden fysisk tastatur, med trykfølsom skærm iPhone-ligende styresystem så det kunne køre samme programmer osv. Andre regner med at det bliver en netbooklignende sag, og uanset hvor spændende dette produkt ville være hvis det kom, hører det ikke hjemme på iPhoneguide. Så lad os da endelig holde fast i iPhone XL-tankegangen, som vi af gammel vane kan kalde tabletMac

Hvad er dette produkts berettigelse? Der kommer ikke et produkt fra Apple, hvis det kun kan det samme som et andet af deres produkter. Det skyldes, at den taktik ikke vil kunne tiltrække nye kunder. Et nyt produkt skal som minimum tilbyde noget mere end de eksisterende og mere end konkurrenternes produkter i samme kategori.

iPhonen som E-bogslæser eller mediecenter controller

Jeg har tidligere været inde på, at den store salgsmotor kunne være e-bøger, og vil derfor ikke gentage mig selv. Men en tabletMac ville være perfekt som ebogslæser og Apple har evnerne til at gøre for bøgerne hvad iTunes gjorde for musikken. Jeg kunne i hvert fald godt forestille mig en iTunes Book Store. Dette var en måde en tabletMac ville kunne skille sig ud fra de andre produkter.

Andre tror at en tabletMac kunne være den enhed der styrede og bandt et Apple mediecenter sammen. Dette giver absolut god mening. En cover flow-styret enhed, der kunne afspille alle end mediefiler og streame til hele huset ville være rigtig lækker.

Det handler om spil

Der er altså flere forslag til hvordan en tabletMac kan skille sig ud, men hvorfor dog ikke i stedet fokusere på det aller mest oplagte? Nogen har måske allerede gættet det: Spil! iPhonen har, tiltrods for at det er en telefon, sat sig massivt på markedet for håndholdte spil. Apple har uden tvivl den største samling af uafhængige spiludviklere tilknyttet og mange af de "store" udgiver også spil til iPhonen. Hvad kunne det ikke blive til med en dedikeret spilleenhed med lidt flere muskler og en større skærm?

Apple køber op og hyrer eksperter

Et eller andet usædvanlig har Apple i hvert fald gang i dette forår. Sædvanligvis benytter de sig af standardchips, lavet af andre firmaer som for eksempel Intel. Sidste år købte de dog chipproducenten PA Semi for godt og vel 2 mia. kr og siden da har de hyret en lang række eksperter hos konkurrenterne: Microsoft-veteranen Richard Teversham der har stået i spidsen for Xbox i Europa, Mellemøsten og Asien. Bob Dreblin hjernen bag chippen i Nintendos Game Cube. Mark Papermaster der har arbejdet med chipdesign hos AMD og IMB. Og mange flere. En af fællesnævnerne i forhold til alt dette er "grafik". Det er tydeligvis grafik-chips der skal designes. Grafik kan jo bruges til mange ting, men spil er nok det der ligger først for, hvis det er noget der skal ud til den brede befolkning. Med al respekt for Apple høje markedsandel i den grafik-tunge del af den kreative branche (3D-designere, reklamefilm etc.), ofrer Apple ikke milliarder på den konto. Det kan kun være spil der er tale om.

Rygterne, omend de nok skal tage med en gran salt, peger også på at Apple vil købe spilproducenten EA for nogle af de 160 mia. kr der er i Apples pengetank. Umiddelbart lyder det langt ude, og langt væk fra Apples kerneforretning, men i sammenhæng med ovenstående ide om en håndholdt spilleenhed, der vil revolutionere branchen, giver det pludselig helt god mening.

Jeg tør (næsten) lægge hovedet på blokken og sige, at når Apple om en måned præsenterer tabletMac, bliver den primært markedsført som en gaming device (som det hedder på godt gammelt dansk). Og et og andet kunne tyde på, at det bliver noget ud over det sædvanlige.

Scroll ned for at se kommentarer