Apple har altid været kendt for at bringe det amerikanere kalder "cutting-edge technology" ud til masserne. På dansk ville man nok bare sige at Apple er på forkant med udviklingen. Apple ved hvornår det er tid til at droppe de gamle ting og rykke videre. Af eksempler kan nævnes, at det var Apple der droppede floppydisken i deres computere, på samme måde som de nu er ved at udfase det optiske drev (startende med MacBook Air og Apple TV). Det var også Apple der for alvor fik integreret WiFi i deres computere, da de introducerede Airport i 1999.

Det bedste eksempel i denne sammenhæng er dog selveste iPhonen. Apple genopfandt så at sige mobiltelefonen ved at kombinere allerede kendte teknologier på en ny måde. Ved at være modig og bevidst fravælge ting, som andre så som nødvendige, for derigennem at flytte fokus over på de vigtige ting. Apples styrke er, at de tør tage et valg.

iPhone 3G var en skuffelse

På den måde var iPhone 3G lidt en skuffelse. Den manglede lidt den der wauw-følelse, der virkelig slog benene væk under folk - i hvert fald os der havde en første generations iPhone i forvejen. Jeg mener dog, at iPhone 3Gs berettigelse var at få iPhone uden til masserne i hele verden. Det er den nu kommet (eller på vej til) og så kan Apple igen koncentrere sig om at chokere folk.

Fremtidens bredbåndsforbindelse

Nu kan jeg jo af gode grunde ikke vide hvad Apple pønser på, men jeg tror på i hvert fald en ting som ville være oplagt. Det bliver nemlig mere og mere nødvendigt for mobile enheder at have adgang til en rigtig bredbåndsforbindelse. Det ultimative krav til fremtidens bredbåndsløsning er, at den skal være hurtigt og trådløs. Dvs. man skal kunne bruge alle sine enheder hvor som helst med en hastighed der kan sammelignes med en ADSL-forbindelse. Så de dage hvor GPRS eller EDGE fint kunne dække opgaven er for længst ovre. 3G er den nuværende standard, men den lider af flere problemer og ulemper.

Først og fremmest er 3G en telestandard; der kræves et mobilabonnement for at kunne bruge den. Det betyder, at man skal have en enhed med et simkort i for at kunne udnytte sin forbindelse og man kan kune bruge en enhed ad gangen. WiFi giver derimod fuld adgang til alle ens enheder og man behøver ikke have et teleabonnement med telefonummer osv. Problemet med WiFi er bare at den kun rækker 20-30 meter. Dette er fint til at dække ens bopæl, arbejdsplads osv., men kan ikke bruges "på farten".

Wimax

Så hverken 3G eller WiFi lever op til det ultimative krav. Der findes dog en tredie teknologi som kaldes Wimax. Wimax er en tråløs teknologi, der populært sagt kan forklares som WiFi med en længere rækkevidde. Dvs. et mobilt datanetværk, der kan levere bredbåndshastighed (i praksis 2-4 Mbit/s) over lange afstande. Til forskel fra WiFi, hvor man selv står for at omdanne sin kablede netforbindelse til en trådløs, sendes Wimax fra offentlige sendemaster. Man modtager altså sit signal trådløst.

Med et udbredt Wimax sendesystem kan man få opfyldt de to ting 3G og WiFi hver især giver, men som bliver uendeligt meget mere interessante når de kombineres. Stor hastighed og mobilitet for alle ens enheder. Med et abonnement kan man selv være på nettet derhjemme med sin stationære computer, konen i toget med sin bærbare og børnene på stranden med deres iPhone - på samme tid med et abonnement. Talen klares som IP-telefoni, og man behøver derfor slet ikke blande et mobilselskab ind over.

iPhone Wimax

Chip-producenten Intel regner med at lancere en nye chip til mobile enheder i starten af 2009 kaldet Moorestown, der udover 3G og WiFi også vil understøtte Wimax, så rent teknisk er der ingen hindringer i vejen. Den største hindring lige nu er udbredelsen af Wimax-dækningen. Wimax har eksisteret en del år, og der findes da også enkelte enheder der udnytter det, men tiden er ved at være modem til det folkelige gennembrud. Det eneste der mangler er en elektronikproducent der tør tage skridtet og satse fuldt ud på Wimax: Droppe bindingen til teleselskaberne og komme videre.

Som I nok har gættet, er det her Apple kommer ind i billedet. Jeg tror Apple er går i gang med at integrere Wimax i alle deres produkter inden ret længe, præcis som det skete med WiFi tidligere. Så mon ikke Apple har en iPhone Wimax klar til os i juni 2009?