Det spørgsmål bliver jeg udsat for flere gange dagligt. Og hver gang er jeg lige meget i tvivl. Jeg synes at det er meget svært, det med børn og spilleri på computer eller iPhone/iPod Touch.

Min søn på 7 år kunne spille fra morgen til aften hvis det stod til ham. Det gør det så heldigvis ikke. Hvornår, hvor meget og hvad han må spille må man som forælder så kæmpe med. Man kan jo selvfølgelig have helt klare regler for spilleriet: Torsdag fra 16 til 17. Så er den ikke længere og så bliver der vel heller ikke i tide og utide spurgt om der må spilles. Det er lidt ligesom med "lørdagsslik". Det er fint med klare regler, men på den anden side så kan man jo også blive begrænset lidt (hvis man holder sig til én ugentlig slikdag) og ikke kunne "skeje ud" og holde slikdag en tirsdag, hvis der skulle opstå en festlig lejlighed, eller at fejre en regnfuld dag med varm kakao og slik. Nå, nu havnede jeg vist ude af en tangent.....

Altså, det jeg prøver at sige er, at der er fordele og ulemper ved at have faste regler, ligesom hvis man har flydende regler. En af ulemperne ved det sidste er så flere gange dagligt at skulle besvare spørgsmålet: "Mor, må jeg ikke godt spille?"

Hos os har vi flydende regler, dog med den undtagelse, at der ikke må spilles om morgenen i hverdagen. Flere gange dagligt skal man så gøre op med sig selv, om barnet ikke kunne finde på noget mere fornuftigt end at spille. Men det kan jo så også komme an på hvilke spil barnet har mulighed for at spille. For der er jo ret mange muligheder. Det vender jeg tilbage til.

Indledningsvis kan man jo tage stilling til, om det er fornuftigt/ufornuftigt at spille. Det er der nok mange meninger om. Dog kan de fleste nok blive enige om at børn ikke har godt af at spille for meget. Hvad er så for meget? Jeg kender ikke anbefalingerne, men man må i hvert tilfælde observere sit barn og dets reaktioner på spilleriets omfang.

En skidt tendens for spilleriet er selvfølgelig hvis barnet får lov til at spille, for at pacificere barnet. En anden skidt ting der kan ske er, at barnet ikke kan finde ud af at finde på lege selv, hvis det er vandt til at blive "underholdt" af en iPhone/iPod Touch. Så spil på iPhone/iPod Touch bør kun være et supplement i hverdagen. Et rigtig godt supplement var den da også i vores familie, under en lang togtur til Italien. Hvis man så oven i købet har en god børnefilm på iPhonen/iPod Touchen under sådanne omstændigheder, ja så er det ikke noget problem at have børn med på sådan en lang stillesiddende rejse. I denne situation var iPhonen/iPod Touchen guld værd.

Med hensyn til hvad de kære børn skal spille, så er jeg personligt ret hysterisk med hvilke spil og film mine børns små uskyldige hjerner skal udsættes for. De bliver tids nok bombarderet med død og ødelæggelse, så det forsøger jeg at udsætte så vidt muligt. Skal der spilles, skal det helst være noget med faglig værdi. Noget de kan lære noget af. Jeg ved godt at man lærer noget af de fleste spil på et eller andet plan. Om ikke andet, så at blive hurtig på tasterne.

Det er rat at vide, at ens barn spiller et spil der udvikler dem i deres nuværende kompetancer. At de bliver stimuleret til at bruge deres formåen samt udvikle den i den virkelighed, som de befinder sig i. Ikke at børn ikke kan bevæge sig i en fantasiverden, men for mig er det først og fremmest vigtigt at et spil kan lære barnet noget, som det kan bruge. Barndommen er jo en legende forberedelse til voksenlivet, så det synes jeg at spil skal understøtte: At give barnet nogle redskaber, at hjælpe det på vej.

Jeg savner for eksempel nogle danske spil, der kan gøre den svære fase med at lære at læse lidt sjovere. Eller matematikspil for den sags skyld. Selvfølgelig er det fint med ren underholdning ind imellem, det har vi andre jo også brug for!

Afslutningsvis kan jeg anbefale et par gode spil, som vi har liggende på vores udstyr herhjemme:
AniMatch (til de mindre), CrazyMachines, Kolonists (findes dog ikke mere), Enigmo og Spore. Sidstnævnte blev jeg undtagelsesvis selv lidt bidt af.

Jeg er helt sikker på, at I derude har har kendskab til flere gode spil, så lad høre.

Scroll ned for at se kommentarer

Onlime

Passer du godt på dine data?

Ville det ikke være surt at miste alle dine fotos fordi din iPhone går i stykker? Sørg for at tage backup nu! Onlime tilbyder ubegrænset backup af alle dine enheder i skyen.