I dønningerne efter lanceringen af de tre nye MacBooks i går aftens, har Apple ryddet op i deres sortiment af bærbare computere. Det har resulteret i nogle ret relevante ting, som vi så at sige har lært af eventet uden at det blev nævnt specifikt. Det skyldes at Apple er holdt op med at sælge deres MacBook Air 11" og den ældre Non-retina MacBook Pro 15".

1. Slut med det optiske drev (CD/DVD) i Mac

Alle de Macs Apple nu sælger er uden et optisk drev, det vil sige CD- og DCD-drev. Apple har for længst droppet det optiske drev i den stationære iMac, og alle de nyere MacBooks har heller ikke haft optisk drev. Apple har dog tilbudt det i den gamle 15" MacBook til de der havde behovet. Det er slut nu.

Der er i virkeligheden ikke så meget at sige. Det er gået den vej længe. Da Apple tog skridtet for nogle år siden, var der et mindre ramaskrig, fra alle de der hævdede at bruge drevet nærmest dagligt. I dag er der vel ingen der savner det i en ny computer. Det optiske drev er officielt dødt - i hvert fald når det gælder Apple.

2. Det lakker mod enden for MagSafe

Apples geniale magnetiske port der forhindrer at man hiver computeren på gulvet, hvis man jokker i opladerkablet, den såkaldte MagSafe-port, er ved at være et overstået kapitel. Apples 12" MacBook var den første uden MagSafe, og da den nye MacBook, heller ikke har det, må vi se i øjnene, at Apple har droppet MagSafe. Der er kun én computer tilbage i sortimentet med en MagSafe-port, nemlig den uopdaterede MacBook Air 13".

Selvom man kan begræde at denne port forsvinder, giver det god mening at komme videre. I dag er behovet for opladning af en bærbar Mac betydeligt mindre end da MagSafe kom på markedet, fordi batteritiden er længere. Kablet sidder med andre ord ikke nær så meget i computeren, som førhen. Selv lader jeg min MacBook op på samme måde som en iPhone, det vil sige eksempelvis om natten, hvilket giver en hel dags batteritid. Det er meget sjældent, at jeg bruger MacBook'en mens jeg oplader. Derfor er behovet for et magnetisk stik mindre. Derudover er ideen om at man kan bruge en hvilken som helst af de fire porte i den nye MacBook Pro som ladeport genial. Det ville ikke fungere, hvis Apple havde holdt fast i MagSafe.

3. Det er blevet dyrere at komme billigt på MacBook-vognen - i teorien

Apple har fjernet deres billigste MacBook fra sortimentet, nemlig MacBook Air 11" til 7.799 kroner. Det betyder at storebroderen MacBook Air 13" til 8.799 kroner nu er Apples billigste MacBook.

Første tanke er, at det derved er blevet dyrere at anskaffe sig en billig MacBook til studiebrug etc. I virkeligheden er det dog næppe ret mange, der har købt 11"-udgaven. Simpelthen fordi skærmen er alt for lille. Der er selvfølgelig nogle få, der har sværget til den på grund af enten pris eller størrelse, men da langt de fleste under alle omstændigheden var sprunget på13"-udgaven, betyder det intet i praksis.

Jeg forstår i hvert fald godt, at Apple i en vurdering af salgstal og hvor langt ned de kan være bekendt at sætte baren, har besluttet at det er slut med 11"-udgaven. At de så burde sænke prisen på 13"-udgaven er en anden sag. Men mon ikke der sker noget, når Apple kommer med en opdatering?

Onlime

Passer du godt på dine data?

Ville det ikke være surt at miste alle dine fotos eller studierapporter fordi din Mac går i stykker? Sørg for at få taget backup nu! Onlime giver for en rimelig pris ubegrænset plads i skyen.