I disse dage kører Ekstra Bladet en usaglig skræmmekampagne mod usikre smartphones, hvor iPhonen udråbes til den mest usikre. Tager man avisens ord for pålydende, går vi alle sammen nærmest rundt med en tikkende bombe i lommen. Der er nærmest ikke grænser for, hvad vi skal være bange for.

Men tag det helt roligt, der er ikke noget at være bange for. Ekstra Bladets kampagne er nemlig usaglig ud over alle grænser, og vidste man ikke bedre skulle man tro, at de i denne sag var sikkerhedsfirmaet CSIS' forlængede PR-afdeling.

"Apples lukkede App Store er et sikkerhedsproblem"

Hvis man eksempelvis kigger på oversigten i denne artikel Så usikker er DIN smartphone vil man se, at en af parametrene i usikkerhedsvurderinger er antallet af apps til enheden. Det betyder at iOS og Android vurderes som meget usike, mens Windows Mobile, som ingen gider lave apps til, vurderes som sikker. En anden ting der trækker ned for iPhonen er, at Apples App Store er tæt kontrolleret af Apple. Den lader vi lige stå en gang. Begrundelsen er, og her citerer jeg direkte, "Apples tæt kontrollede marked for apps gør det interessant for hackere at finde sårbarheder i telefonerne". Sidst men ikke mindst at iPhonen lider af en "alvorlig eksponering af følsomme data". Ekstra Bladet medgiver dog at Apple faktisk har lukket hullet.

iPhonen er ikke hacket, Ekstra Bladet har haft fuld adgang til at jailbreake og installere spyware

Det er ikke engang det værste. Problemet er, at hele præmissen for Ekstra Bladets undersøgelse er forkert. I en halv snes artikler, med hovedartiklen om hackningen af Margrethe Vestagers iPhone i spidsen, glemmer Ekstra Bladet at fortælle at hendes telefon slet ikke er blevet hacket, men at sikkerhedsfirmaet CSIS har fået lov at jailbreake og installere et spyware-program på Vestagers iPhone. Med dette spyware-program kan de ikke overraskende logge alt fra SMS-beskeder, aflure kodeord, læse mails, se GPS-position og så videre. Det er der ikke noget mærkeligt i. Problemet er bare, det springende punkt, at hendes telefon ikke er blevet hacket, men har fået installeret programmet med forsæt. Der er en fandens til forskel for at sige det lige ud. Det svarer til at skrive en artikel, Sådan ripper tyvene din bolig i ferien, uden at fortælle læserne, at man havde slået alarmen fra og udleveret nøglen. Det kan godt være, at artiklen faktuelt set er rigtig når den viser hvordan tyvene ripper ens bolig, men det interessante er jo om de overhovedet kan komme ind, for ellers er det jo ligegyldigt, hvordan de ripper den.

Nemt i teorien - svært i praksis

På samme måde med Vestagerns iPhone. Det interessante er ikke, hvad man få fingre i af informationer, hvis man får adgang, men om man kan få adgang, og hvordan man gør. Det sidste er dog for teknisk for Ekstra Bladet og CSIS, så de vælger at slå selve afluringen af de personlige data stort op: "Det kan de kriminelle med din telefon".

Vi bliver bare spist af med en forklaring om, at en virus kan gøre præcis det samme. Ja, det kan den teoretisk godt under uheldige omstændigheder og under forudsætning af, at ens iPhone ikke er opdateret. Men det er altså ikke trivielt, og at se bort fra dette meget springende punkt er decideret useriøst. Hvis det virkelig er så nemt, så burde CSIS jo kunne hacke Vestagers telefon i hendes dagligdag - uden at få udlevet telefonen og et carte blanche til at installere hvad de vil. Det kan CSIS selvfølgelig ikke gøre i praksis, selvom det i teorien kan udføres af enhver 14-årig knægt.

Skulle CSIS mene noget andet, så skal de være velkomne til at forsøge at hacke min iPhone - men jeg udleverer den ikke til dem.

Ekstra Bladet har en pointe

Når alt dette er sagt, så er det selvfølgelig meget vigtigt at holde sin iPhone, eller en hvilken som helst anden smartphone, opdateret med nyeste software; at tænke sig om, med hvilke apps man installere (specielt hvis man er jailbreaket) og hvilke hjemmesider man besøger; samt generelt at opføre sig fornuftigt. Det har Ekstra Bladet en pointe i. Det er bare ærgeligt at den bliver sovset ind i sensationsjournalistik og forkerte præmisser, for derved forsvinder den faktisk.

At frygte at man bliver ramt at virus, der lænser ens bankkonto, skal man ikke på nuværende tidspunkt. iPhonen kan som alt andet elektronisk udstyr kompromitteres, men vi skal også huske på at bevare vores realitetssans, selv når Ekstra Bladet starter deres skræmmekampagne og prøver at få os til at være bange for at leve.

Der findes en god beskrivelse for det Ekstra Bladet gør, og det er "at male fanden på vægge". Man kunne dog også bare kalde det dårlig journalistik.