Den digitale tidsalder har en meget stor fordel sammenlignet med tidligere: Det er uhyggeligt nemt at tage en sikkerhedskopi af ens ting. Det er selvfølgelig også lige så meget nemmere at miste alle sine ting sammenlignet med tidligere, og derfor skal man tage sikkerhedskopi.

Billeder fra et helt liv

Det kunne eksempelvis handle om ens billeder. Folk har billeder og video fra hele deres liv. Ungernes første skridt. Da man sprang ud som student. Mindeværdige ferier. Billeder af afdøde familiemedlemmer og venner. Hvad er det eneste der bekymrer en i den sammenhæng? Det ene ting, der er væsentlig at holde sig for øje? Rigtigt, man bekymrer sig om at billederne aldrig nogensinde forsvinder. At man altid kan få fat på dem, hvis der sker uheld, ulykker, tyveri etc. Det er det eneste man skal bekymre sig om.

Hvad man derimod ikke bekymrer sig om at hvor meget billederne fylder, hvilket format de gemmes i etc. Eller rettere sagt, det bør man ikke skulle bekymre sig om. Man skal alene have den indstilling, at billederne skal sikres, og det er det. Alt andet er banale teknikaliteter, vi som Apple-brugere overhovedet ikke bør spekulere på.

"Folk skal ikke beymre sig om teknikaliteter"

Derfor var det også befriende, at jeg for en uges tid siden hørte præcis denne udmelding angående at gemme sine billeder i skyen:

Det eneste man bekymrer sig om, er at få sine billeder sikret. Hvor mange GB de fylder, og ikke mindst hvor mange GB der skal købes i skyen for at sikre kontinuerligt backup, er ikke noget folk vil eller skal bekymre sig om. Det skal bare virke. Derfor er ubegrænset plads det eneste rigtige. At lade sine kunder få afbrudt en backup, fordi der ikke er købt plads nok, er ganske enkelt en ide fra det sidste årtusinde.

Det er ikke et direkte citat, men essensen af udmeldingen. Og det er præcis sådan det skal lyde. Det er præcis det vi Apple-brugere forventer, der bliver taget hånd om. Problemet er bare, at det slet ikke er Apples holdning. Det er Amazon, der er kommet med udmeldingen i forbindelse med lanceringen af en cloud-tjeneste med ubegrænset plads til stort set ingen penge.

Amazons udmelding lyder som om den er taget direkte fra Apples mund: Brugervenligheden i centrum mens alle tekniske bekymringer er fjernet.

Apple er blevet kørt bagud

Men hvorfor har Amazon nu overhalet Apple på Apples egen hjemmebane? Jeg ved det faktisk ikke, men jeg sider målløs tilbage. Ikke over det der sker - for selvfølgelig er Amazon ikke en flok idioter - men mere over det der ikke sker.

Jeg er decideret skuffet over, nu at være tvunget til at se helt bort fra Apple, hvis jeg vil have en fornuftig og gennemtænkt løsning til en god pris. Amazon tager 82 kr om året uanset hvor mange billeder man har. Apple tager 1.700 kr om året for den store pakke. Det er dog ikke så meget prisen, som det at man som Apple-kunde skal bruge sin tid på at finde ud af, hvor meget plads man skal bruge, der er problemet. Jeg gider ikke fedte rundt med forskellige GB-pakker. Jeg gider ikke sætte mig ind i mit behov nu og gætte på mit behov om 2 år. Jeg gider ikke skulle vurdere, hvad der skal udelades af en backup for at kunne holde sig inden for pladsen, eller om der overhovedet er plads til kommende billeder. Hvis jeg var krejler, var jeg slet ikke blevet Apple-mand til at starte med.

Det er så rigtigt tænkt af Amazon, at det slet ikke skal være et spørgmål. Det skal bare virke. Som kunde hos Amazon ved man, at ens billeder til enhver tid er sikret. Uanset hvor meget de fylder.

Hvad mon Apple har tænkt sig?