Kommentar: Der er en pris der skal betales

Tilbage i januar skrev jeg en klumme, der beskrev at åbenheden i Googles Android, rent faktisk er en ulempe for forbrugerne (Er Androids åbenhed en ulempe for brugerne?). Problemet er, at Android er fragmenteret, og at Google sjældent har samme interesser som teleselskaberne og producenterne af Android-telefoner. Resultatet er, skrev jeg dengang, at mange vigtige opdateringer aldrig når fra Google og ud til slutbrugerne i den anden ende. Under 1% af Android-brugerne har den seneste opdatering på deres telefon. 50% har en 9 måneder gammel version og resten en endnu ældre. Der er simpelthen for mange led undervejs, der modarbejder opdateringer af styresystemet. Det er selvfølgelig et problem for sikkerheden, og i kommentarerne til klummen, havde vi da også en længere debat om netop sikkerheden i lukkede kontra åbne styresystemer.
Jeg er selvfølgelig klar over, at også denne klumme vil blive udlagt som en hetz mod Android, men skal vi ikke lige prøve at forholde os til virkeligheden i bare en kort stund? Gør man det, vil man opdage, at Google netop nu kæmper en forgæves og frustrerende kamp, der netop skyldes Androids åbenhed og fragmentering. Tingene er præcis som jeg beskrev dem i januar: Googles valg en en åben platform betyder, at Android er ringere end det ville have været, hvis Google havde valgt en lukket model som Apple. Med en topstyret model, kunne Google bare skubbe opdateringer ud til brugerne som vi kender det fra iOS.
58 skadelige apps resulterer i 260.000 telefoner med virus
For en måneds tid siden opdagede Google 58 skadelige apps i Android Market (svarende til Apples App Store). De var alle inficeret med virus, der installerede en bagdør til de berørte brugeres telefoner, og dermed udgjorde en sikkerhedsrisiko. Man forventer at omkring 260.000 Android-telefoner blev berørt at denne virus. Android Market er normalt helt ureguleret, så alle og enhver kan lægge deres app op til download. Google blander sig ikke i hvad der ligger der. De har dog (heldigvis) en indbygget killerfunktion i deres apps, så Google kan tvangsfjerne skadelige apps fra folks telefoner. Det er lige hvad Googel har gjort.
Problemet er dog, at skaden er sket. At man fjerne appen, betyder ikke, at bagdøren lukkes. Det kræver en sikkerhedsopdatering til Android. En sådan fik Google ret hurtigt klar. Nu er Android bare lavet sådan, at det Google laver, skal rettes til af de enkelte producenter som igen skal sende opdateringen videre til teleselskaberne, der så skal teste den og frigive den til kunderne. Så langt når disse sikkerhedsopdateringer dog sjældent. Det er alt for ressourcekrævende at teste alle de hundredevis af kombinationer af styresystem og telefon, og teleoperatørerne er bange for at der opstår problemer på deres netværk
Dertil skal lægges, at mange folk med en Android-mobil, bare har købt sig en telefon de forventer virker, og slet ikke går op i opdateringer af styresystemet og så videre. Som sagt har over 95% af alle Android-mobiler et styresystem, der er et år eller mere gammelt. Selv hvis de ville, er sikkerhedspatchen ikke engang kompatibel med deres system.
Google gode intentioner drukner med andre ord længe inden kunderne hører dem. Skurken er ikke direkte Google, men operatører og producenter. Men så alligevel indirekte Google, da det jo er deres valg at lade Android være ikke-topstyret og istedet omfavne så meget som muligt. Det går jo meget godt for Google på alle andre områder, så selvfølgelig overfører de deres kvantitet-stategi til mobilmarkedet også. Jeg er dog sikker på, at Android ville blive et meget bedre styresystem, hvis det kom til at handle om kvalitet og ikke kvantitet.
Android er et udemærket styresystem - men der er pris, der skal betales
Denne klumme er ikke et forsøg på at nedgøre Android, der er et udemærket styresystem (ellers var det ikke så populært). I stedet håber jeg den kan sætte spot på, at Google model for Android har sin pris, en pris der ikke reklameres med, når man står med en Android-mobil i hånden i telebutikken. En pris der ikke tales om, når der debateres for at åbenhed altid vil betyde bedre sikkerhed. Men alligevel en pris der skal betales at de helt almindelige forbrugere, der bare gerne vil have at tingene fungerer uden for meget bøvl. På tilsvarende vis er der selvfølgelig en pris, når man vælger iOS. Apples stramme styring sikrer nok en mod virus i App Store, men det forhindrer også mange spændende apps. Pointen er, at man ikke kan få det hele, men må vælge. Ønsker man Googles model eller ønsker man Apples. Valget er heldigvis frit.
Kilde: Politiken