I dag faldt Nokias aktier til det laveste niveau i 15 år. Den kan nu købes for lige omkring $4, hvor den i de kronede dage lige efter årtusindeskiftet kostede hele $60. Et eller andet er der med andre ord sket med investorernes tro på at Nokia er en god forretning.

Da Nokia fremlagde det seneste årsregnskab, det første hvor salget af deres nye smartphones med Windows-styresystem blev nævnt, blev der ellers forsøgt lagt en kim til en ny optimisme. Salget af Nokias Windows-satsning var skudt i gang og den første million solgte telefoner var passeret. Det er dog langt fra gået som godt som forventet. I morgen præsenterer Nokia regnskabet for 1. kvartal 2012, men de har allerede officielt meddelt, at de har nedjusteret forventninger til resultatet.

Salget af Windows-telefoner stiger

Salget af Windows-telefonerne har været omkring 2 millioner enheder, mens Nokia har solgt 10 millioner Symbian-smartphones og yderligere 71 millioner almindelige mobiltelefoner. Uanset hvordan man vender og drejer det, er Nokias problem, at det der er udset til at skulle redde selskabet, Windows-telefonerne, stadig kun udgør en mikroskopisk del af den samlede forretning. For noget tid siden debaterede vi om Windows-phone var en dødssejler. Indtil videre er svaret på dette et nej, for salget stiger måned for måned, omend det stadig er for tidligt, at drage en endelig konklusion. 2 millioner solgte Windows-telefoner kan dog ikke redde Nokia, og det er påfaldende at Symbian-platformen, der har været erklæret død længe, stadig er den mest foretrukne blandt selskabets kunder. Måske skulle Nokia have holdt fast i Symbian?

Reagerer Nokia for sent?

Udsigten for Nokia ser derfor selvsagt heller ikke rosenrød ud, nærmere blod rød. Hvad er der gået galt med den hæderkronede virksomhed, der for få år siden var en lang succeshistorie og satte dagsordenen i mobilbranchen? Nokia ikke bare har laddet en men hele to konkurrende smartphones overhale dem indenom, før de reagerede. Det er nu fem år siden den første iPhone kom på markedet, og Nokia virker stadig lidt omtumlede af situationen. Nokia (og Microsoft) kaster hundredevis af millioner dollar i reklamer, der skal gøre Nokis Windows-telefoner populære. Om det lykkedes må tiden vise, men det bliver i hvert fald ikke uden store økonomiske tab, det er sikkert. Har Nokia og Microsoft råd til at vente på, at Windows Phone bliver en succes?

Hvordan vil fremtiden blive for Nokia?

Nogle mener, at Nokia styrer mod konkurs eller ser et opkøb, for eksempel fra Microsoft, som den eneste løsning. En tredje mulighed er, at Nokia i stedet må omstrukturere forretningen og vænne sig til, at de fremover vil være et mindre spiller på markedet. Måske helt opgive smarthone-telefonerne og holde sig til de "gammeldags" mobiler, der stadig er meget efterspurgte i dele af verden. Bare fordi man er god til én ting behøver man jo ikke være god til en anden ting.

Tror læserne på, at Nokia kommer gennem krisen med skindet på næsen eller er løbet kørt? Og hvad er fremtiden for Nokia i mobilbranchen? Betyder det overhovedet noget for os iPhone-brugere om Nokia er her eller ej?

Opdatering: Pengene fosser ud af Nokia

Nokia har i dag fremlagt regnskab for første kvartal 2012. Det blev til et gigantisk underskud på næsten 10 milliarder kroner for årets første tre måneder. Det betyder at Nokia taber over 100 millioner kroner om dagen.

Nokia har solgt 14 millioner telefoner mindre end i samme kvartal året før, og omsætningen i kvartallet er faldet med 16 milliarder kroner. Siden Stephen Elop, der har en fortid som direktør hos Microsoft, blev Nokia-topchef i september 2010 er Nokia blevet 60 procent mindre værd.

Salget af Nokias Lumia Windows-telefoner betegnes som lunkent. "De faktiske salgsresultater har været blandede." udtaler Stephen Elops kommentar. Nokia meddeler også, at deres globale salgschef, Colin Giles, stopper. "Af personlige årsager",som det hedder.

Nokia forventer ikke at 2. kvartal bliver væsentligt bedre end første kvartal. Indtil videre er der altså intet der tyder på, at satsningen på Windows-telefoner er den redningsplanke, som firmaet havde håbet på, den tidligere Microsoft-direktørStephen Elop besluttede at droppe Symbian til fordel for Microsoft.

Scroll ned for at se kommentarer