I forbindelse med fremlæggelsen af kvartalsregnskab for 4. kvartal 2016 oplyste Apple, at antallet er transkationer via Apple Pay er steget med 500% i løbet af 2016. Antallet af brugere er steget til det tredobbelte. Alene i december skulle summen af de overførte beløb via Apple Pay måles i milliarder dollars. Apple Pay oplever med andre ord en kæmpe vækst. I øjeblikket er tjenesten tilgængelig i 13 lande. Danmark er ikke blandt dem.

Til de der ikke kender Apple Pay, er det en betalingstjeneste hvor man via et tilknyttet kreditkort kan betale med sin iPhone i fysiske butikker og via sit Apple ID i netbutikker. Lidt ala MobilePay - bare gjort the Apple way. For at kunne betale med Apple Pay, skal ens bank have en aftale med Apple.

Det store spørgsmål er, hvorfor Apple Pay endnu ikke er kommet til Danmark - eller om det overhovedet nogensinde sker.

Teknikken er på plads - kunderne er klar

Det tekniske er allerede på plads. De fleste betalingsterminaler i de danske butikker er trådløse og kan allerede i dag bruges med Apple Pay. En amerikaner der kommer til Danmark, vil således kunne betale med Apple Pay i de danske butikker uden problemer. Nets har også meldt ud at deres systemer nu er gearet til at kunne udrulle Apple Pay til danske kunder. Det er altså ikke her problemet ligger.

De danske kunder er helt sikkert også klar. Danmark er blandt de lande i verden hvor iPhonen har den højeste markedsandel. I Danmark sidder iPhonen på omkring 75% af markedet, så potentielt kan Apple Pay komme ud til et stort flertal af danskerne. Der er altså ingen tvivl om, at Apple Pay vil være en stor konkurrencefordel for de banker, der laver en aftale med Apple. De kan potentielt blive meget attraktive for kunderne.

Bankerne sidder tungt på mobilbetaling med deres egen løsning

Men hvorfor er Apple Pay så ikke for længst lanceret på det villige danske marked? Årsagen skal formodentligt blandt andet findes i at hver eneste bank skal lave en aftale med Apple. Her prioriterer Apple naturligvis de store banker i de store lande først. En anden forklaring er at vi i Danmark har MobilePay som står meget stærk efter at alle bankerne nu bakker op om tjenesten. Der er med andre ord ikke rigtigt nogen grund til at bankerne skal ødelægge den forretning ved at lukke endnu en spiller ind på markedet.

Dengang Danske Bank sad på Mobile Pay og de resterende banker havde nødlidende Swipp, havde der måske været en mulighed for at de havde skiftet Swipp ud og satset på Apple Pay som en konkurrent til Mobile Pay. Der var faktisk en helt unik chance for at Apple kunne komme ind på markedet for fuld kraft. Om det er Apple der missede en gylden chance eller om de danske banker bare ikke var interesseret, er ikke til at vide.

En ting skal man dog holde sig for øje. Bankerne tænker på én eneste ting: At tjene penge. De gør hvad der mener er godt for deres forretning. Nogle gange er det sammenfaldende med hvad kunderne ønsker, andre gange ikke. Så uanset hvor meget vi efterspørger Apple Pay, så kommer det kun, hvis bankerne mener det vil gavne dem selv. Da de har deres egen løsning, Mobile Pay, er det svært at forestille sig, at de skulle være interesserede i Apple Pay.

Døre på klem

Det ser altså umiddelbart ikke så lyst ud for Apple Pay i Danmark. Og dog er der små døre på klem. Den ene er at Apple kunne lave et samarbejde med Mobile Pay. Det er slet ikke utænkeligt. I Japan har Apple eksempelvis en samarbejde med en lokal betalingtjeneste.

En anden mulighed er at Apple vil gå uden om bankerne og lave aftaler direkte med et eller flere kreditkortselskaber. Det er der eksempler på i andre lande. Det kunne eksempelvis være MasterCard.

Ellers er den bedste mulighed nok, at en eller anden ny spiller på markedet, for at differentiere sig fra alle de andre og få en unik mulighed for at vinde markedsandele, laver en aftale med Apple Pay. Det kræver bare en fremsynet virksomhed, der ikke er hæmmet af gammel vanetænkning. Lidt som med iPhonen i sin tid, hvor den gamle monopolvirksomhed TDC overhovedet ikke kunne se fidusen i iPhonen. Havde de haft den fulde kontrol over den danske telemarked, var iPhonen aldrig kommet til landet. TDC havde slet ikke blik for muligheden i denne nye telefon. Det havde Telia til gengæld - resten er historie.

Vi skal have en Telia...

Vi skal have en bank der lige som Telia er klar til Apples anderledes måde at gøre tingene på. Det kunne måske være luftfartsselskabet Norwegians bank eller en af de helt store udenlandske banker, der kan bruge Apple Pay til at få fodfæste i Danmark.

Jeg er fortrøstningsfuld. Apple Pay skal nok komme, og hvis ikke de eksisterende banker er med på ideen, står andre klar i kulissen.

Husk i øvrigt at det ad lidt omveje er muligt at få Apple Pay i Danmark. Det sker via et engelsk eller fransk virtuelt MasterCard: Sådan får du adgang til Apple Pay i Danmark