Browsing

iPhonen er suveræn til at gå på nettet på. Det skyldes primært nærheden og den trykfølsomme skærm, der gør det legende let at navigere, zoome og så videre. Jeg har kunnet gå på nettet med mobilen inden jeg fik den første iPhone, men jeg gjorde det ikke. iPhonen ændrede dette og nu er det pludselig naturligt at kunne gå på nettet alle steder, for at tjekke ditten og datten. Nemt og bekvemt. For mange er iPhonen endda blevet den primære måde at gå på nettet på. Den eneste lille hage er iPhonens skærms beskedne størrelse, hvilket har gjort at den hos mig, kun bruges, når jeg ikke er i nærheden af min iMac.

Det problem løser iPaden. Forestil jer den samme overlegen netoplevelse, man kender fra iPhonen, bare i fuld størrelse. Jeg er målløs. iPaden er uden tvivl blevet mit foretrukne valg til browsing, så længe det ikke drejer sig om egentligt arbejde. Man kan have den med i sofaen, på terrassen i haven etc. Der er ikke den samme begrænsning som den stationære og modsat en bærbar, føles den naturlig at sidde med i hænderne eller skødet. Den føles som at sidde med en bog, hvilket selvfølgelig også gør den velegnet som ebogslæser.

Video

Når iPaden er suveræn til browsing og ebøger, siger det næsten sig selv, at videokigning vil have samme fordel af den større skærm i forhold til iPhonen - og det har det. Skærmen er faktisk så stor, at man kan holde ud at se en hel film. Ungerne der gladeligt ser en hel film eller tre på iPhonen, mens man sidder i toget vil elske iPaden. Man kan tage iPaden med overalt og faktisk få en god oplevelse ud af det. Video på iPhonen fungerer i praksis bedst, hvis man kun er en, der skal se den.

Da App Store på iPaden kun fungerer, hvis man har en amerikansk iTunes-konto, vil man samtidig nyde godt af mulighederne for at kunne købe eller leje fim i iTunes. Dette er selvfølgelig ikke begrænset til iPhonen, men iPaden kan være den faktor der gør, at man får lavet en amerikanske iTunes-konto.

Arbejdsredskab

Jeg har aldrig rigtigt selv brugt iPhonen som egentlig arbejdsredskab, jeg skriver om den og udvikler apps til den, men det foregår begge dele på min iMac. Der er flere apps jeg bruger eller kunne bruge på iPhonen, men det er mere i kategorien at holde styr på ting eller hjælpe med ting som valutaomregning etc.

Med iPaden er det helt anderledes. Pludselig har jeg fået "foræret" en enhed, som jeg kan arbejde fornuftigt på. Det vil jeg selvfølgelig ikke gøre, når jeg er i nærheden af computeren, men på farten vil den uden tvivl erstatte den bærbare i en hel del tilfælde. Kombineret med en stander og et tastatur, kan man faktisk arbejde på den helt som normalt ved et bord. I marken kan man bruge den til at tage noter på i sig selv. Det er selvfølgelig ikke alle de normale programmer jeg har adgang til på iPaden, men der findes alternativer.

Spil

Vi kommer ikke udenom at iPaden er den perfekte spillemaskine sammenlignet med iPhonen. iPhonen fungerer fremragende til mange spil, men specielt dem, hvor der skal være en knap eller to på skærmen udstiller begræsningerne i den lille skærm. Two player-spil er et andet godt eksempel. Det fungerer kun til nøds at spille backgammon mod hinanden på iPhonen. På iPaden derimod, kan to sæt fingre fint rykke rundt uden at komme i vejen for hinanden.

Batteri

Sidst men ikke mindst er der iPadens batteri. Mens vi venter på den kommende iPhone, er det værd at nævne, at iPadens batterie holder betydeligt længere end iPhonens. Man får simpelthen mere tid med enheden på en opladning sammenlignet med iPhonen. Det kommer en til gavn i stort set alle situationer; man kan bruge den en hel arbejdsdag, man kan se flere film i toget, eller man kan browse nettet tyndt. Jeg har ikke testet præcis hvor meget længere det holder. Lige nu oplader jeg iPaden tiere end iPhonen, men det skyldes at jeg bruger den meget mere.

Afrunding

Til gengæld er iPaden ikke helt så handy som iPhonen, den kan ikke tage billeder etc. iPhonens styrke er mobiliteten, man kan have den med i lommen over alt. Der kan iPaden ikke stille noget op. iPaden kan selvfølgelig heller ikke erstatte iPhonen - og det er heller ikke meningen, så alle argumenterne herover er selvfølgelig skrevet med et glimt i øjet. Det er mere for at illustrere, at iPaden på mange områder hiver alt det vi kender fra iPhonen et niveau eller to op. iPhonen og iPaden komplimenterer hinanden på fantastisk vis, og med de to enheder, vil man faktisk være ret godt dækket ind. Min påstand er, at rigtig mange helt kunne undværre deres almindelige computer.

Husk, at du kan følge med i alt hvad der rør sig på iPaden, på iPhoneguides søsterside: iPadguide.dk, du kan også finde de seneste iPad-inlæg i sidebaren under "Seneste" ved at klikke på "iPads" her på iPhoneguide.

Scroll ned for at se kommentarer