På presseeventet torsdag aften var et af de gennemgående temaer, at Apple har valgt at gøre en stor del af deres apps og programmer gratis i de nye versioner. Dette gælder også styresystem OS X, der i sin seneste version hedder Mavericks. Dermed er det med et slag blevet meget mere attraktivt at anskaffe sig en Mac eller en iOS-enhed. Simpelthen fordi man nu med i prisen får en række super lækre programmer, man før har skullet betale for. Samtidig får man gratis opdateringer af styresystemet. Noget vi har været vant til for iOS hele tiden, men som er helt nyt på computerfronten.

De programmer det handler om er, udover altså styresystemet Mavericks, de såkalte iLife- og iWork-programmer. Det vil sige iPhoto, Garageband og iMovie samt Pages, Numbers og Keynote. Apple har meddelt at programmerne er gratis, hvis man køber en ny enhed eller hvis man har installeret en tidligere version allerede.

Gratis med ny enhed

Med "ny enhed" mener Apple en Mac købt efter 1. oktober eller en iOS-enhed efter 1. september. Bemærk at man kun får gratis programmer til den platform man har købt. Man får således ikke adgang til gratis Mac-programmer fordi man har købt en iPad og omvendt.

Man finder programmerne i Mac App Store under "købt". Er programmerne ikke der, skal man tilmelde sig Apples "Up‑To‑Date Program", hvor man skal udfylde serienummeret på ens nye Mac, og vil derefter få en gratis downloadkode til de pågældende programmer.

Læs mere hos Apple.

Gratis opdatering, hvis du har en tidligere version

Når Apple lancerer nye versioner af deres programmer, plejer de at tage penge for opgraderingen. Det kunne være fra iLife '09 til iLife '11. Denne gang har Apple dog besluttet, at har man en tidligere version, får man også den nye gratis. Det betyder, at har du installeret en af Apples apps på din iPhone eller iPad, er det gratis at opgradere til version 2.

På Mac betyder det også, at har du en tidligere udgave af iWork eller iLife, så kan du opdatere til den nye udgave gratis. Dette uanset om du har købt via Mac App Store eller på et fysisk medie. I hvert fald i teorien. Der er nemlig nogle problemer med at Mac App Store ikke kan genkende programmer købt ad andre kanaler. Apple er klar over problemet, og lover en snarlig løsning. Har du købt gennem Mac App Store burde der ikke være nogen problemer.

Opdatering: Der viser sig, at man kan løse problemet ved at Gå ind i Systemindstillinger > Sprog & område, hvor man skal slette dansk sprog og vælge USA i "område". Herefter skal man genstarte Mac'en, og pludselig er opdateringerne tilgængelige. Efter opdateringen kan man bare skifte tilbage til dansk.

Efter alle opdateringer er fuldført, kan sprog og område igen sættes til dansk.

Kan stadig købes til fuld pris

Har du ikke en tidligere version af programmerne og har du ikke købt en ny enhed, skal du stadig betale fuld pris, hvis du vil have fingre i programmerne. Bortset fra Garageband, som er blevet gratis for alle.

iMovie 32 kr per styk til iOS og 99 kr til Mac.

Pages, Numbers og Keynote koster 65 kr per styk til iOS og 129 kr til Mac.

- iMovie - Køb til Mac - Køb til iOS

- Pages - Køb til Mac - Køb til iOS
- Numbers - Køb til Mac - Køb til iOS
- Keynote - Køb til Mac - Køb til iOS

Onlime

Passer du godt på dine data?

Ville det ikke være surt at miste alle dine fotos eller studierapporter, fordi din Mac går i stykker? Sørg for at få taget backup nu! Onlime giver for en rimelig pris ubegrænset plads i skyen.