Hollandske TomTom er en af de helt store kanoner, når det gælder navigationsløsninger til bilen. Alle kender deres hardware, der i en årrække har været markedsledende. TomTom var dog også hurtige til at se potentialet i iPhonen og udgav allerede tidligt i 2009 deres første app, og blev på den måde også et softwarefirma, der leverer tjenester til andre firmaers hardware.

Fordelen for brugeren er indlysende: Man kan nøjes med at købe selve kortene og navigationssoftwaren da hardwaren med GPS og skærm allerede er i ens iPhone. Resultatet er, at det er meget billigere at bruge TomTom på sin iPhone eller iPad sammenlignet med den ægte vare med TomToms egen hardware. Prisen på iOS-løsningen er langt under det halve, og kvaliteten kan sagtens sammenlignes med TomToms egne topprodukter.

Sørg også for en god holder

Ud over selve appen med kort og navigation, er det vigtigt at have en god holder til iPhonen. Den skal sidde godt fast, være synlig og skal gøre det nemt at betjene appen med en hånd. Der findes mange på markedet, og det kommer også an på hvilken telefon man har, så jeg vil ikke anbefale en bestemt. Sørg også for et stik, så iPhonen kan lade mens du bruger den til navigation. Det er dumt at iPhonen løber tør for strøm på vej til moster Karen.

TomTom er en gennemarbejdet løsning

Lad os bare slå fast med det samme, at TomTom er overkill, hvis du kun sjældent har brug for navigering. iOS har indbygget kort med navigering, og det fungerer fint i en håndevending. Men har du lidt højere krav er TomTom sagtens pengene værd.

Der findes forskellige udgaver af TomTom til iOS. Forskellen er hvilke kort de kommer med. Mest relevant for danskere er nok Nordic-udgaven eller udgaven over Vesteuropa. Det kommer lidt an på, hvor tit man kommer uden for landets grænser, og hvor henne det er. I ale tilfælde er der livsvarige opdateringer af kortene med op til fire opdateringer årligt. Daglige opdateringer fra brugerne er også inkluderet.

Vil du have oplysninger om den lokale trafik, fotofælder etc. skal det tilkøbes i abonnement. Billigst er det på årsbasis, men man kan også købe en enkelt måned for at prøve det af, eller hvis man ved man skal på en særlig vanskelig tur. Det kunne være en sommerferie sydover.

Selve appen er som man forventer. Det skinner tydeligt igennem, at TomTom har været mange år i branchen, og ved hvordan en god løsning skal skrues sammen. Kortkvaliteten er selvfølgelig helt i top, men vigtigere endnu er selve brugergrænsefladen gennemtænkt. Vi har at gøre med et firma der ved, hvad folk der bruger en stor del af deres tid på landevejen har brug for. Tingene skal være enkle, og nemme at finde rundt i - og det er de.

Pengene værd

Appen byder dog også på et par mere kuriøse muligheder. Blandt andet kan man bede om vej til lokationen for et geotagget billedet på ens iPhone eller man kan bruge information fra ens kalender. Integration med sociale medier er selvfølgelig også muligt.

Selve navigeringen er god og præcis, uanset om an bruger stemmeguides eller kigger på skærmen. Man er aldrig i tvivl om, hvilke vej man skal.

Det korte af det lange er, at den oplevelse man får sagtens retfærdiggør prisen, hvis man sammenligner med en dedikeret løsning. Skærmen og trykfølsomheden på iPhonen er bedre, og der er også flere muligheder. En dedikeret løsning er måske en anelse mere robust i forhold til at fastholde GPS-signalet, men ellers er der ikke meget, der taler til den dedikere løsnings fordel.

Onlime

Passer du godt på dine data?

Ville det ikke være surt at miste alle dine fotos fordi din iPhone går i stykker? Sørg for at tage backup nu! Onlime tilbyder ubegrænset backup af alle dine enheder i skyen.